Κυριακή, Οκτωβρίου 02, 2011

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΣΕ ΞΕΝΑ ΧΕΡΙΑ


Με σκοπό τη δημιουργία «τουριστικών χωριών», ξεπηδούν τα «πωλητήρια» παραδοσιακών οικισμών τα οποία απευθύνονται σε ισχυρούς επενδυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα του μαζικού τουρισμού.
Πότε μέσω κάποιου μεγαλοεπενδυτή που αγοράζει με σκληρά παζάρια (από έλληνες ιδιοκτήτες και κληρονόμους) ολόκληρους ιστορικούς αλλά ερειπωμένους οικισμούς κυρίως στα νησιά -το «φιλέτο» της αγοράς- και πότε μέσω μεμονωμένων αγορών από ξένους πολίτες ακόμη και μισογκρεμισμένων σπιτιών κυρίως στην ορεινή Ελλάδα. Τα μέχρι πρόσφατα έρημα χωριά με τα περισσότερα σπίτια να είναι αφημένα στη δίνη της εσωτερικής μετανάστευσης του '50 και '60, του καιρού και της οικονομικής κρίσης, αρχίζουν να αισιοδοξούν ότι η λάμπα στο σαλόνι θα ξανανάψει. Θα είναι πολυέλαιος ή απλή λάμπα; Αυτό θα εξαρτηθεί από τους νέους ιδιοκτήτες!



Η απόκτηση παραδοσιακών οικισμών που κατασκευάστηκαν από έλληνες επενδυτές στις αρχές του 2000 αλλά και πριν, με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση, αλλά το εγχείρημά τους ναυάγησε λόγω κακών χειρισμών και πλέον είναι δυσβάσταχτο, αποκτά όλο και περισσότερο ενδιαφέρον στην ατζέντα μεγάλων μεσιτικών γραφείων σε Ελλάδα και Κύπρο.


Σε αυτήν την κατηγορία πωλείται οικισμός στη Φωκίδα με «διασκορπισμένα κτίρια συνολικής επιφάνειας 980 τ.μ., πισίνα και πολλές βοηθητικές κατασκευές», διαβάζουμε στη σχετική μεσιτική καταχώριση, η οποία καταλήγει: «Είναι κατάλληλο για οποιαδήποτε τουριστική-επαγγελματική χρήση ή κατασκευή οικισμού εξοχικών ή μόνιμων κατοικιών».


Και ένας ακόμη παραδοσιακός οικισμός στο «σφυρί», αυτή τη φορά μεταξύ Ηρακλείου και Ρεθύμνου Κρήτης. Κατασκευάστηκε το 2006 για τουριστική εκμετάλλευση, αλλά το φιλόδοξο εγχείρημα ναυάγησε.


Ορισμένες φορές οι οικισμοί περνούν συνολικά στον νέο επενδυτή ύστερα από σκληρά παζάρια μεταξύ κληρονόμων και σε σχετικά καλή τιμή. Χαρακτηριστική η περίπτωση ερειπωμένου οικισμού σε νησί των Κυκλάδων, όπως περιγράφει στην «Κ.Ε.» μεσίτης της περιοχής, όπου οι άνθρωποι ενός ιδιοκτήτη offshore εταιρείας άρχισαν να προσεγγίζουν τους κληρονόμους ερειπωμένων σπιτιών ενός εγκαταλειμμένου οικισμού για περισσότερο από 50 χρόνια. Αρχισαν να τακτοποιούν και να αγοράζουν τους τίτλους ιδιοκτησίας και ένα ένα τα σπίτια περνάνε σε offshore επενδυτή, ο οποίος φημολογείται ότι προσανατολίζεται στη δημιουργία τουριστικού χωριού.


Υπάρχει μια ακόμη περίπτωση, πάλι στις Κυκλάδες, σύμφωνα με διαδικτυακή μεσιτική εφημερίδα, οικισμού που πέρασε στα χέρια εταιρείας κυπριακών συμφερόντων, με σκοπό να τον εκμεταλλευθεί τουριστικά.


Να επισημάνουμε ότι περισσότερα από 250 χωριά, καταγράφονται αυτήν την περίοδο ως ακατοίκητα τα οποία καταρρέουν μέρα με τη μέρα, με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια. Τα περισσότερα βρίσκονται στην Αρκαδία, τη Φωκίδα, την Ευρυτανία, τη Λακωνία, την Ξάνθη και την Κρήτη.


Ο Γιώργος Σιταράς, μεσίτης στην Τήνο και εκπρόσωπος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μεσιτών, επισημαίνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως Γερμανών, Γάλλων αλλά και Ελβετών για την αγορά παραδοσιακών σπιτιών σε χωριά. Εκτιμά δε ότι «με το που θα σταματήσει η κάθοδος και κάπως θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση, η αγορά των ακινήτων θα αρχίσει να κινείται αρκετά καλά».




Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
2-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: