Τα στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και η τουρκική ναυτική αναγγελία για έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου ήταν τα αντικείμενα της κατ' ιδίαν συνάντησης που είχε προχθές, στην Αττάλεια, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ.Συζητήθηκε και το θέμα των ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο, τη στιγμή που η Αγκυρα χθες ανακοίνωσε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πιρί Ρεΐς» από την προσεχή Δευτέρα ξεκινά νέες έρευνες.
Η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Αμυνας της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο Μπεγλίτης αναφέρθηκε στη ναυτική αναγγελία της Τουρκίας σχετικά με έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου και είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι τέτοιες ενέργειες δεν ωφελούν τις δύο χώρες, υπονομεύουν τη συνεργασία και δημιουργούν κλίμα έντασης.
Κατά τη συνάντηση, ο Ελληνας υπουργός αναφερόμενος στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είπε: «Μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σ' αυτά, έτσι ώστε να μειώσουμε τη δυσπιστία και την καχυποψία». Ως προς το θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο και των εμπλοκών, ο Μπεγλίτης ανέφερε ότι παρόμοιες πρακτικές βλάπτουν τη μέχρι τώρα προσπάθεια για θετική επένδυση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν τα κινητά τους τηλέφωνα έτσι ώστε να υπάρχει δίαυλος άμεσης επικοινωνίας μεταξύ τους, όταν αυτό θα χρειάζεται. Ο Μπεγλίτης έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του το θέμα των παραβιάσεων και των εμπλοκών στον εναέριο χώρο στο Αιγαίο.
Αποφασίστηκε επίσης να γίνει προεργασία εκ μέρους των εμπειρογνωμόνων των δύο υπουργείων για τυχόν νέα στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που μπορεί να ανακοινωθούν το προσεχές έτος.
Κατά τη συνάντηση, ο Τούρκος υπουργός έθεσε θέμα ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο λέγοντας ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στο θέμα αυτό ήταν «απάντηση» προς τους χειρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Μπεγλίτης ανέφερε στον ομόλογό του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ της.
Ο Ελληνας υπουργός έκανε λόγο και για «ιστορική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού», το οποίο όμως επισήμανε, μπορεί να λυθεί από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, δίχως παρεμβάσεις τρίτων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Χθες η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι έρευνες του «Πιρί Ρεΐς» στη γραμμή 1.000 χιλιομέτρων στην περιοχή «G», μία από τις επτά περιοχές τις οποίες όρισε η τουρκική πλευρά. Η συγκεκριμένη περιοχή ταυτίζεται με τα οικόπεδα 8,9 και τέμνει εν μέρει το οικόπεδο 12 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης ανακοίνωσε ότι οι νέες έρευνες θα αρχίσουν την προσεχή Δευτέρα, θα έχουν διάρκεια 2-3 εβδομάδων και θα πραγματοποιηθούν σε μία γραμμή 2.400 χιλιομέτρων στην «περιοχή "G"».
Χθες η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» δημοσίευσε συνέντευξη του γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος ερωτηθείς εάν πρόκειται να επέμβει το ΝΑΤΟ σε περίπτωση σύγκρουσης, αφού «η Τουρκία είναι μέλος της συμμαχίας και το Ισραήλ παρτενέρ», είπε: «Μας ανησυχεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο» και πρόσθεσε: «Το ΝΑΤΟ δεν θα επέμβει στην κατάσταση αυτή. Θεωρούμε ότι το θέμα είναι διμερές πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ». Το ζητούμενο για τον γ.γ. είναι «η επίλυση του προβλήματος, το συντομότερο δυνατό».
Για τη δήλωση αυτή του Ράσμουσεν ρωτήθηκε χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να πει ότι «πρόκειται για ένα θέμα μεταξύ αφενός της Τουρκίας και αφετέρου του Ισραήλ και της Νότιας Κύπρου» και να υποστηρίξει ότι «η διαδικασία αυτή σαμποτάρει τις συνομιλίες». Τόνισε μάλιστα το εξής: «Το γεγονός ότι συνεργάζονται με το Ισραήλ σαμποτάρει διπλά τη διαδικασία».
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ- -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
4-10-2011
1 σχόλιο:
Ο τουρκος μαθαμε τι ειπε????
Δημοσίευση σχολίου