Αντιμέτωπο με τον εφιάλτη της πείνας είναι πλέον ένα κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού που αδυνατεί να αγοράσει τα προς το ζην, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται σημαντικά ο πληθυσμός των αστέγων "νέας γενιάς" που βρέθηκαν στον δρόμο αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους.
Μικροσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι οικογενειάρχες, άνθρωποι με μηδενικό ή ελάχιστο εισόδημα καταφεύγουν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αναζητώντας τρόφιμα και παιδικό γάλα...
"Τους τελευταίους μήνες αυξάνονται ραγδαία οι Ελληνες που έρχονται στα ιατρεία μας αναζητώντας πλέον όχι μόνο φάρμακα αλλά και τρόφιμα", τονίζει ο πρόεδρος των "Γιατρών του Κόσμου" Νικήτας Κανάκης. "Ηλικιωμένοι και μεσήλικες, οικογενειάρχες που ζούσαν με μεροκάματα ή ''μαύρη εργασία'', άνθρωποι που είχαν ένα μικρομάγαζο ή άλλοι με ένα πενιχρό εισόδημα έρχονται και μας λένε πως δεν έχουν να φάνε. Ζητούν τρόφιμα. Τρώνε στα συσσίτια, χωρίς να είναι οι κλασικοί άστεγοι. Ερχονται πολλά παιδιά με προβλήματα διατροφής, που δεν τρώνε συστηματικά, αλλά όποτε και αν υπάρχει φαγητό στο σπίτι. Πολλά από αυτά τα παιδιά δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια επειδή οι γονείς τους είναι ανασφάλιστοι".
Συσσίτια
Οι Ελληνες ήταν μόλις το 6-7% των ασθενών στα τέσσερα ιατρεία των "Γιατρών του Κόσμου" σε Αθήνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη και Χανιά. Ειδικά, στο Πέραμα οι Ελληνες αντιπροσωπεύουν το 90% των ασθενών, ενώ στη Θεσσαλονίκη φτάνουν στο 70%.
Την ίδια ώρα αυξάνονται σημαντικά οι Ελληνες που καταφεύγουν σε συσσίτια. "Τα τελευταία δύο Σαββατοκύριακα αναγκαστήκαμε να προσθέσουμε επιπλέον 500 μερίδες στις 1.200 που διανέμουμε καθημερινά στην οδό Σοφοκλέους", σημειώνει ο Κωστής Δήμτσας, γενικός διευθυντής της ΜΚΟ "Αποστολή" της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μπροστά σε αυτήν την "πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση", οι "Γιατροί του Κόσμου" κάνουν έκκληση για βασικά τρόφιμα και κυρίως γάλα (κουτιά), παιδικά γάλατα, ρύζι, όσπρια, μακαρόνια, λάδι.
Ζοφερή εικόνα
Νέα γενιά αστέγων κατακλύζει τους δρόμους
Κατά 25% αυξήθηκε ο πληθυσμός των αστέγων το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Κλίμακα". Στελέχη της οργάνωσης τονίζουν πως "η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν διαφοροποιήσει τον πληθυσμό των αστέγων ποιοτικά και ποσοτικά", καθώς αλλάζει πια το προφίλ των ανθρώπων που ζουν στον δρόμο.
"Η νέα γενιά αστέγων, οι 'νεοάστεγοι', είναι άνθρωποι που μέχρι πρότινος είχαν ένα επαρκές βιοτικό επίπεδο και βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση λόγω ανεργίας και χαμηλών ή ανύπαρκτων εισοδημάτων. Πρόκειται για άτομα παραγωγικών ηλικιών, ηλικίας 30-45 ετών, αλλά και νέοι με μισθούς των 500 ευρώ που δεν μπορούν να συντηρήσουν μια κατοικία, καθώς επίσης και άτομα που έχασαν τη δουλειά τους λίγο πριν τη σύνταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
27-10-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου