Δευτέρα, Οκτωβρίου 17, 2011

Η MORGAN STANLEY ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ


Σημαντική ώθηση έλαβαν οι προσπάθειες της Ιρλανδίας να ανοικοδομήσει το κύρος της με την νέα έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley με την οποία ξεχωρίζει την Ιρλανδία από τις άλλες υπό διάσωση χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία) λέγοντας πως η ιρλανδική οικονομία ευνοείται από το μεγάλο της άνοιγμα στο εξωτερικό εμπόριο, την ισχυρή βιομηχανική της βάση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της.


Έντα Κέννι
Μάλιστα κατατάσσει την Ιρλανδία στην ίδια κατηγορία των ημιπεριφερειακών χωρών όπως οι Ιταλία και Ισπανία, σε αντίθεση με Ελλάδα και Πορτογαλία που τις χαρακτηρίζει αδύνατες περιφερειακές χώρες. Και επισημαίνει πως «εάν υπάρχει μία χώρα που μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της τρέχουσας κρίσης αυτή είναι πιθανότατα η Ιρλανδία».


Φαίνεται πως η Ευρώπη προτίθεται να ξεκαθαρίσει στους επενδυτές πως η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα στην οποία θα επιτραπεί η αναδιάρθρωση του κρατικού της χρέους, σε μία συμφωνία η οποία ελπίζεται να σφυρηλατηθεί στην κρίσιμη συνάντηση κορυφής της προσεχούς εβδομάδας, αναφέρει η ιρλανδική εφημερίδα Post.


Όπως, δε, εκτιμά, αν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για την αύξηση της διαγραφής του ελληνικού χρέους γύρω στο 50%, τότε θα υπάρξει έντονη κερδοσκοπία στην αγορά σχετικά με αντίστοιχη αναδιάρθρωση χρεών σε Ιρλανδία και Πορτογαλία κάποια στιγμή μέσα στα προσεχή έτη.


Οι αναφορές, ωστόσο, λένε πως η ΕΕ θα συνεχίσει να επιμένει πως ακόμη και εάν οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων αντιμετωπίσουν ένα μεγαλύτερο ‘κούρεμα’ από το 21% που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, οι άλλες χώρες δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε παρόμοια αναδιάρθρωση.


Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Ιρλανδίας τονώθηκε από την έκθεση της Morgan Stanley η οποία λέει πως η χώρα έχει μάλλον φθάσει τώρα σε σημείο-καμπής.


Καθώς οι αποφασιστικές συνομιλίες για το πακέτο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, της πιθανής περαιτέρω διαγραφής ελληνικού χρέους και την ενίσχυσης του ευρωπαϊκού Ταμείου διάσωσης κορυφώνονται με πολλές ακόμη αντιθέσεις και διαφορές (κυρίως από την πλευρά των τραπεζών) ιδιαίτερα στους δύο πρώτους τομείς, η Ιρλανδία καίγεται για το αποτέλεσμα καθώς η πρόσφατη επιτυχής μείωση του επιτοκίου των ομολόγων της μπορεί εύκολα να ανατραπεί εφόσον οι επενδυτές κρίνουν πως θα ακολουθήσει αναδιάρθρωση χρεών και στην χώρα αυτή.


Το σημείο αυτό τόνισε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κέννυ στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διευκρινίζοντας πως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί στους ιδιώτες επενδυτές ιρλανδικών ομολόγων πως δεν θα χάσουν τίποτα από τις τοποθετήσεις τους αυτές. Η ιρλανδική κυβέρνηση φοβάται πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα εμποδιστεί η προσπάθεια επιστροφής της χώρας στον κανονικό δανεισμό από τις αγορές τα επόμενα χρόνια.
ΠΡΕΖΑ TV
17-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: