Τετάρτη, Νοεμβρίου 09, 2011

104.000 ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2011


Διάτρητα αποδεικνύονται τα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης σχέδια της συντηρητικής κυβέρνησης της Βρετανίας για δημοσιονομική προσαρμογή και παράλληλη διαφύλαξη της οικονομικής ανάπτυξης.
Στο πρώτο τρίμηνο του φετινού δημοσιονομικού έτους, που ξεκίνησε την 1η Απριλίου, απολύθηκαν από την κεντρική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση 104.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αριθμός πενταπλάσιος αυτού που προέβλεπε για το σύνολο του έτους τον περασμένο Μάρτιο το Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού, το σώμα που η κυβέρνηση Κάμερον δημιούργησε μετά την εκλογή της, προκειμένου να παρέχει ανεξάρτητες οικονομικές προβλέψεις.



Η ραγδαία αύξηση των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων εγείρει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο οι συνολικές περικοπές θέσεων εργασίας στο βρετανικό δημόσιο την επόμενη πενταετία να εκτροχιαστούν σε σχέση με αυτές που προέβλεπε η κυβέρνηση. Ανακοινώνοντας το σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας στη Βρετανία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος -που σήμερα βρίσκεται στο 9% του ΑΕΠ- η κυβέρνηση Κάμερον είχε προβλέψει πρόσφατα ότι ώς το 2016 θα χαθούν 400.000 χιλιάδες θέσεις στο δημόσιο τομέα. Μετά τα στοιχεία του α' τριμήνου οι αναλυτές εκτιμούν όμως ότι οι θέσεις που θα χαθούν σε αυτό το διάστημα θα φτάσουν πιθανότατα τις 600.000. Δηλαδή 50% περισσότερο και περίπου στο 1/10 του συνόλου των Βρετανών που απασχολούνται σήμερα στο Δημόσιο.


Η βρετανική κυβέρνηση όμως φαίνεται να βγαίνει off και στην εκτίμησή της ότι ο ιδιωτικός τομέας θα καλύψει τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν στο Δημόσιο. Στους τελευταίους μήνες ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε μόλις μία θέση εργασίας για κάθε τρεις που χάθηκαν στο Δημόσιο. Ετσι η ανεργία χτυπά πλέον ρεκόρ 15ετίας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη συρρικνώνεται διαρκώς και η οικονομία βυθίζεται μοιραία στη στασιμότητα. Παρ' όλα αυτά, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, επέμεινε προχθές ότι «οι αποφάσεις μείωσης του ελλείμματος και εξισορρόπησης της οικονομίας βάζουν ισχυρά θεμέλια για μια διατηρήσιμη ανάκαμψη».


Είναι βέβαια ο ίδιος πολιτικός που «τα στύλωσε» χθες στο Ecofin -βρίσκοντας μάλιστα συμμάχους από τους ομόλογούς του της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Τσεχίας και του Λουξεμβούργου- στην πρόταση φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αφήνοντας την οικονομία και τους λαούς της γηραιάς ηπείρου έρμαια στις διαθέσεις των τραπεζιτών.
Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
9-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: