Τετάρτη, Νοεμβρίου 02, 2011

ΛΙΒΥΗ: Η ΓΑΛΛΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ


Η Γαλλία παρακολουθεί "με προσοχή" τις εξελίξεις στη Λιβύη στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανακοίνωσαν σήμερα διπλωματικές πηγές, αφού στάλθηκε στη χώρα ο πρεσβευτής της Φρανσουά Ζιμερέ, ο οποίος διαπίστωσε διάφορες παραβιάσεις τους.
Ο Ζιμερέ, πρεσβευτής υπεύθυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισκέφθηκε δύο κέντρα κράτησης και δύο καταυλισμούς προσφύγων στην Τρίπολη, όπου βρισκόταν από τις 24 έως τις 27 Οκτωβρίου.
Ο πρεσβευτής διαπίστωσε ότι υπήρχαν περιπτώσεις αυθαίρετων κρατήσεων σε φυλακές, ενώ εντόπισε και στοιχεία βασανιστηρίων, κυρίως ηλεκτροσόκ στο σώμα πολλών κρατούμενων, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές.

Ανήλικοι, περίπου εκατό συνολικά, κρατούνταν επίσης στις ίδιες συνθήκες με τους ενήλικες, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Καταγράφηκαν περίπου 40 κέντρα κράτησης, κάποια από τα οποία δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού.
Δύο χιλιάδες πεντακόσιοι άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τον Σεπτέμβριο, μετά την πτώση της Τρίπολης από τους εξεγερμένους και την αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι, επισημαίνουν αυτές οι πηγές.
Η κατάσταση των προσφύγων και των εκτοπισμένων στους καταυλισμούς επίσης δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.
Η κατάσταση αυτών από την Υποσαχάρεια Αφρική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, κυρίως των Σομαλών που ζουν στις χειρότερες συνθήκες, σύμφωνα με πολλές "συγκεκριμένες και ανησυχητικές" αναφορές που έχει λάβει ο Ζιμερέ.
Στη χώρα υπάρχουν περίπου 162.000 πρόσφυγες και εκτοπισμένοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Στον κατάλογο με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει συντάξει ο πρεσβευτής περιλαμβάνονται συνοπτικές εκτελέσεις, όπως αυτές αναφέρονται στα μέσα ενημέρωσης, και η διάδοση μικρών όπλων και ναρκών κατά προσωπικού.
"Η Γαλλία δεν επιθυμεί να δώσει μαθήματα, αλλά να εκφράσει την επαγρύπνησή της", υπογράμμισε μία γαλλική διπλωματική πηγή.
ΠΡΕΖΑ TV
2-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: