Τετάρτη, Νοεμβρίου 09, 2011

ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΜΕ ΤΗΣ Ε.Ε.


Οταν απειλείται η ίδια η λειτουργία της δημοκρατίας, η δύναμη των ΜΜΕ χρησιμοποιείται με καταχρηστικό τρόπο και σε βάρος των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, συμπέρανε, σε χθεσινή δημόσια παρέμβασή του, ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ.
Τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ έχουν μετατραπεί σε φερέφωνα προπαγάνδας της εξουσίας και κάποια άλλα, ξενοφοβικών μηνυμάτων κατά μειονοτήτων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.



Από την άλλη πλευρά, τα παραδοσιακά ΜΜΕ έχουν ήδη νιώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, πολλές χιλιάδες δημοσιογράφοι έχουν χάσει τις δουλειές τους και δεν δίνεται πλέον ζωτικός χώρος στην ερευνητική και ελεγκτική δημοσιογραφία.


Επικαλούμενος τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στη Βρετανία, ο επίτροπος επισημαίνει ότι, μέσα από την ανεξέλεγκτη εμπορική φιλοδοξία των ιδιοκτητών των ΜΜΕ στην Ευρώπη, ενθαρρύνεται μία παράνομη και ανήθικη δραστηριότητα για τους δημοσιογράφους. Ωστόσο, τονίζει, μια κατ' αυτόν τον τρόπο παρεμβατική δημοσιογραφία προκαλεί κρίση εμπιστοσύνης στην κοινή γνώμη, ενώ προσφέρει δικαιολογία στις κυβερνήσεις ώστε να επιβάλλουν απαγορευτικές ρυθμίσεις στη λειτουργία των ΜΜΕ ή ακόμη και λογοκρισία.


Ο επίτροπος τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ στην Ευρώπη, μέσω ενός συστήματος αυτορρύθμισης, που θα βασίζεται σ' έναν προσυμφωνημένο κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος δεν θα επιτρέπει την καταχρηστική συμπεριφορά εναντίον προσώπων ή κοινωνικών ομάδων.


Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, πολλά ευρωπαϊκά ΜΜΕ ανήκουν σε εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας ή σε ανώνυμα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
sisour@orange.fr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
9-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: