Σάββατο, Νοεμβρίου 05, 2011

ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Η ιδέα του δημοψηφίσματος ήταν ένα τέχνασμα-προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, στο οποίο τον συνέδραμε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος, ο οποίος, όπως μεθοδεύτηκε, δεν είχε τίποτε να χάσει αλλά, τουναντίον, είχε την ευκαιρία να ισχυροποιήσει τη θέση του για ανετότερη διαδοχή του προϊσταμένου του - την «κατάλληλη στιγμή», η οποία μπορεί και να... ήγγικεν, κατά τις εκτιμήσεις Ευρωπαίων παραγόντων.Αλλά, όπως φάνηκε, τους... «μυρίστηκαν» και άλλοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ και έτσι άρχισαν οι περιπλοκές. Μ' άλλα λόγια, ο... ρίξας του ρίξαντος!



Οι εκτιμήσεις αυτές, που προέρχονται από τραπεζικούς κύκλους στη Φρανκφούρτη με πρόσβαση στο Βερολίνο, πηγάζουν από το κατ' αυτούς γεγονός ότι τάχιστα, αμέσως μετά την εξαγγελία δημοψηφίσματος εκ μέρους του κ. Παπανδρέου για τη νέα δανειακή σύμβαση, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος έδινε διαβεβαιώσεις νωρίς το πρωί της Τρίτης στον Γερμανό ομόλογό του, Σόιμπλε, να μην ανησυχεί το Βερολίνο γιατί όλα τα περί δημοψηφίσματος ήταν απολύτως και συναφώς «ζητήματα εσωτερικής πολιτικής διάστασης» που κατά τις σχετικές διαβεβαιώσεις και, κατ' ελάχιστον, τη γερμανική ερμηνεία, απέβλεπαν στο να «φέρουν μέσα τον Σαμαρά» για να ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση της 27ης Οκτωβρίου.


Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όπου πρωτίστως ενδιαφέρονται να υπάρχει «συνέχεια» («continuity») στα συμφωνηθέντα, όλα αυτά ήχησαν ευήκοα στα αυτιά Σόιμπλε.


Κατά ενημερωμένους τραπεζικούς και διπλωματικούς παράγοντες, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κράτησε «εξαιρετικά χαμηλούς τόνους» στις αντιδράσεις του στα περί δημοψηφίσματος και, μάλιστα, μεταβίβασε τα σχετικά στην καγκελάριο Μέρκελ αργότερα, στη διάρκεια της ημέρας, η οποία ήταν ήδη προετοιμασμένη όταν συνομίλησε μαζί της ο κ. Παπανδρέου και, έτσι, είχε μια άλλη αίσθηση στην κουβέντα τους όταν αυτός φέρεται να της είπε για τις σοβαρές εσωτερικές δυσκολίες και τις αναγκαίες ενέργειες για ευρύτερη αποδοχή της δανειακής σύμβασης.


Το γερμανικό υπ. Οικονομικών άρχισε και παρέμεινε στον ίδιο τόνο στις δηλώσεις του, λέγοντας ότι η υπόθεση του δημοψηφίσματος είναι εσωτερικό θέμα της Ελλάδας - ήτοι, στη γραμμή που είχε περάσει ο κ. Βενιζέλος με τις σχετικές εν συνόλω διαβεβαιώσεις του στον κ. Σόιμπλε. «Είναι προφανές από τις ήπιες γερμανικές αντιδράσεις ότι στα δύο κέντρα εξουσίας στο Βερολίνο -ΥΠΟΙΚ και καγκελαρία- ήταν ενήμεροι για τα "μαγειρέματα" του δίδυμου Παπανδρέου-Βενιζέλου, «λέγεται από έτερους ενημερωμένους παράγοντες, οι οποίοι φέρεται να έχουν στην κατοχή τους και σημείωμα με την υπογράμμιση πως «δεν είναι βέβαιο ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Ελλάδα», προφανώς επί τη βάσει των διαβεβαιώσεων Βενιζέλου.


Οι Παπανδρέου και Βενιζέλος στην επιχειρηματολογία τους αμέσως και εμμέσως «ακούμπησαν» και στην «ευαίσθητη χορδή» των Γερμανών που ακούει στο όνομα Σαμαράς, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για το Βερολίνο, το οποίο φάνηκε, έτσι, διατεθειμένο να δεχτεί την ελληνική επιχειρηματολογία υπό την προϋπόθεση ότι οι εξελίξεις μέσα από δραματοποίηση των γεγονότων θα είχαν μια απαιτούμενη ταχύτητα που δεν θα επηρέαζε επί μακρόν τη διεθνή οικονομική σκηνή.


Οι Γερμανοί, για να 'ναι και σίγουροι για τους Ελληνες, τους οποίους δεν εμπιστεύονται, την επομένη στις Κάνες έβαλαν τον «φίλο» της Ελλάδας, Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί, να... «γαβγίζει» κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου. Εκείνος έδειξε μια ειλικρινή έκρηξη γιατί, προφανώς, όπως λέγεται, δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως και οι αντιδράσεις του ήταν φυσιολογικές. Επιπροσθέτως, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να χρησιμοποίησε το «χαρτί Σαμαρά» στις Κάνες και λέγεται ότι είπε στους συνομιλητές του, για να μετριάσει την κριτική τους, πως έχει ήδη καταφέρει να «φέρει μέσα» τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε γνωστοποιήσει με δηλώσεις του την πρόθεσή του να ψηφίσει θετικά για τη δανειακή σύμβαση, έχοντας μετακινηθεί από την αρχική του θέση περί επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας.


Τώρα, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, ο κ. Παπανδρέου, αφού διασφάλισε τη θετική τοποθέτηση της Ν.Δ. στη δανειακή σύμβαση, κράτησε το λόγο του και με την αρμόζουσα ταχύτητα, μέσω... Βενιζέλου, απέσυρε την ιδέα του δημοψηφίσματος που πέραν των άλλων, κατά τη συνεκτίμηση Ευρωπαίων παραγόντων, δείχνει και μια «συμπαιγνία» του διδύμου των Ελλήνων αξιωματούχων.


Υποστηρικτική των εκτιμήσεων των σχετικών παρασκηνιακών διεργασιών ήταν πως, εν τω μεταξύ, τα τεκταινόμενα στην Αθήνα αποτελούσαν για τους Αμερικανούς μια «σκληρή πολιτική παρτίδα» επιβίωσης του κ. Παπανδρέου και πως δεν προσφέρονταν από πλευράς χρονικής διάρκειας για εκμετάλλευση και αξιοποίησή τους για υπονόμευση της Γερμανίας και του ευρώ, που ούτως ή άλλως είναι στις βασικές επιδιώξεις τους.


Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ιδέα του δημοψηφίσματος ήταν άκρως προσεκτική και αναδείκνυε κυρίως μια επικοινωνιακή διάσταση, δοθείσης ευκαιρίας, για συστάσεις στους Ευρωπαίους για την ταχύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της ευρωζώνης, αλλά δεν ήταν ουσιαστική, γιατί, όπως ειπώθηκε, «δεν χτυπούσε στόχο», που για τους Αμερικανούς είναι το ευρώ. Η δήλωση του Λευκού Οίκου ενέγραφε μια υποθήκη για την περίπτωση που η υπόθεση του δημοψηφίσματος έπαιρνε κάποιο αξιοποιήσιμο σχήμα, αλλά αυτό δεν συνέβη, όπως απεδείχθη εκ των εξελίξεων.


Εν αναμονή, τώρα, των πολιτικών εξελίξεων, για να φανεί αν απέδωσαν οι προσπάθειες επιβίωσης του κ. Γ.Α. Παπανδρέου και αν ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος βγήκε μπροστά στην κούρσα διαδοχής...
Του Δ.Π. ΔΗΜΑ
dpdimas29@gmail.com-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
5-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: