Πέμπτη, Νοεμβρίου 17, 2011

«ΤΟΤΕ ΕΞΟΥΣΙΑΖΑΝ ΤΑ ΤΑΝΚΣ, ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ»


Τον Νοέμβριο του 1973, φοιτητές αγωνίστηκαν ενάντια στη χούντα των Συνταγματαρχών αποκτώντας, κατά τις δραματικές ημέρες του αγώνα τους, την πεποίθηση ότι καμία εξουσία -όσο ισχυρή και αν είναι- δεν μπορεί να νικήσει τη δύναμη της συλλογικής δράσης και τη δημοκρατία και να στερήσει την ελευθερία ενός λαού.
Σήμερα, 38 χρόνια μετά, η ελληνική κοινωνία καλείται να επανεύρει αυτή την πεποίθηση μιας και η οικονομική κρίση έχει βυθίσει τη χώρα μας σε βαθιά -για πολλούς μη αναστρέψιμη- ύφεση, με την πλειονότητα των πολιτών να υποφέρει από τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες καλούνται να αντισταθούν όχι στη χούντα των συνταγματαρχών, αλλά στη χούντα των αγορών.



* «Για να μην αδειάσουν τα ταμεία των τραπεζών, αδειάζουν τις τσέπες των πολιτών, μειώνοντας τους μισθούς και τις συντάξεις, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κάθε εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο. Τότε ζούσαμε τη δικτατορία των συνταγματαρχών, σήμερα ζούμε τη δικτατορία των αγορών! Η σημερινή δικτατορία είναι εξίσου σκληρή, επικίνδυνη και επιζήμια για την πλειονότητα, η μόνη διαφορά είναι ότι τότε ως μέσο επιβολής είχαν τα τανκς, ενώ σήμερα την εκβιαστική προπαγάνδα», λέει στην «Ε» η 18χρονη Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, φοιτήτρια στο 1ο έτος της Νομικής που συναντήσαμε χθες στο Πολυτεχνείο. «Οι σημερινοί νέοι είμαστε η γενιά της ύψιστης επιβολής του καπιταλισμού και πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στην πλασματική σημερινή δημοκρατία, αλλά και να εναντιωθούμε στο lifestyle του υπερκαταναλωτισμού και του χρήματος ως κυρίαρχης αξίας που προσπαθούν να μας επιβάλλουν για να συνεχίσει να κυριαρχεί ο καπιταλισμός, ένα σύστημα που οδήγησε στη σημερινή παγκόσμια κρίση», συμπληρώνει η 18χρονη φοιτήτρια.


* «Για εικονική δημοκρατία», κάνει λόγο και η 18χρονη πρωτοετής φοιτήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ) Ελένη Παπαχρήστου: «Σήμερα μας αφαιρούν τα κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα με "δημοκρατικό" τρόπο. Αλλα υπόσχονται προεκλογικά και μετεκλογικά -από τη μια στιγμή στην άλλη- όλα ανατρέπονται. Οι κυβερνήσεις, αν και εκλέχτηκαν από τον ελληνικό λαό για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά του, εξυπηρετούν τα συμφέροντα των τραπεζών, υποχρεώνοντας τον λαό να πληρώσει το χρέος που στην πραγματικότητα είναι χρέος των τραπεζών». Η 18χρονη υποστηρίζει ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη να θεσπιστούν κανόνες σε επίπεδο Ε.Ε. που θα προασπίζουν τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα της πλειονότητας, πρέπει να υπάρξει συντονισμός και πολιτική συναίνεση των κρατών-μελών για ένα πανευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας».


* Για τον 20χρονο Μάριο Καλομενόπουλο, φοιτητή του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, «το καπιταλιστικό σύστημα που σήμερα κυριαρχεί παράγει κοινωνική ανισότητα. Και όταν και όποτε δεν μπορεί να επιβληθεί με τον μανδύα του κοινοβουλευτισμού, κάνει πολέμους και δημιουργεί σκληρότερες και πιο διεφθαρμένες στρατιωτικές δικτατορίες από την 7ετή δικτατορία των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Οπότε και σήμερα αγωνιζόμαστε ενάντια σε μια δικτατορία, μόνο που η σημερινή είναι πιο στυγνή και έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Είναι η δικτατορία των τραπεζών που δρουν χωρίς κανέναν έλεγχο εις βάρος της πλειονότητας. Γι' αυτό και ο αγώνας είναι πιο δύσκολος και πρέπει να ενώσουμε όλοι -ανεξαιρέτως- τις δυνάμεις μας για την ανατροπή ενός συστήματος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας μειοψηφίας -της οικονομικής ελίτ- εις βάρος της πλειονότητας».


* Ο επίσης 20χρονος Βλάσης Χατζηχαραλάμπους, φοιτητής στο Οικονομικό πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ) υποστηρίζει ότι «η γενιά του Πολυτεχνείου αγωνίστηκε για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία, για όλα όσα σήμερα προσπαθούν να μας στερήσουν. Στερούν το ψωμί με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που προσπαθούν να καθιερώσουν και τις συνεχείς απολύσεις. Ο νόμος της Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια είναι ταφόπλακα του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου και μας στερούν την ελευθερία, αφού η κυβέρνηση επιβάλλεται στους πολίτες με την καταστολή. Εχουμε μια κυβέρνηση χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση με πρωθυπουργό έναν τεχνοκράτη, εκφραστή της πολιτικής των τραπεζών, που πρόκειται να επιβάλει ακόμα σκληρότερα μέτρα για τους πολίτες. Γιατί δεν φορολογούν τις μεγάλες επιχειρήσεις αντί να μειώσουν τους μισθούς και τις συντάξεις;».
Της ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ
..-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
17-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: