Σε εκτενή συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο πρώην πρωθυπουργός μιλά για τα λάθη που έκανε, την νέα κυβέρνηση Παπαδήμου , τα λόμπι και τα συνδικάτα, ενώ υπογραμμίζει πως θα αγωνισθεί για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των δημοκρατικών θεσμών που δεν πρέπει να λειτουργούν υπό την πίεση των αγορών τονίζοντας πως χρειάζεται ρυθμιστική παρέμβαση στις τελευταίες και έλεγχος των οίκων αξιολόγησης, ενώ παραδέχθηκε πως έκανε λάθη η κυβέρνηση του και ο ίδιος προσωπικά επιτρέποντας στη χώρα να ζει πάνω από τις δυνατότητες της, δανειζόμενη επί χρόνια φθηνά, επενδύοντας λανθασμένα και εκτρέφοντας ένα μη ανταγωνιστικό οικονομικό σύστημα.
Ειδικά για τη τελευταία διετία της διακυβέρνησης του, ανέφερε τη κατηγορία των αργών αλλαγών που ορισμένοι προσάπτουν στην διακυβέρνηση του, τονίζοντας όμως συγχρόνως πως έγιναν πολλά και σημαντικά όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η επιβολή διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση, η μείωση των δαπανών και η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, μεταρρυθμίσεις που είναι οι μεγαλύτερες που έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια.
Αναφερόμενος στη κυβέρνηση Παπαδήμου και το κατά πόσο τη στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως το έργο είναι κοινό και έφερε σαν παράδειγμα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τις μεγάλες επιτυχίες των τελευταίων εβδομάδων με τη σύλληψη ορισμένων ισχυρών του χρήματος και των ΜΜΕ που εξαπατούσαν το κράτος.
Στην υπενθύμιση από το Spiegel για τη μακριά λίστα των 3.800 φοροφυγάδων που χρωστά έκαστος πάνω από 1 εκατομ. ευρώ, ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως το φορολογικό σύστημα της χώρας είναι απαρχαιωμένο και απαιτείται χρόνος για την αλλαγή του στην οποία αντιδρούν οι ισχυροί του χρήματος με τη βοήθεια και του πελατειακού πολιτικού συστήματος.
Σχετικά με τα συνδικάτα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι υπέρ της συνεργασίας μαζί τους αλλά πως θα πρέπει να μάθουν να σκέφτονται διαφορετικά όπως όλοι μας, σε Ελλάδα και Ευρώπη, χωρίς να ξεχωρίζουμε τα κράτη σε καλά και κακά. Γιατί τότε η λύση θα ήταν απλή, ο διωγμός των κακών (δηλαδή των ασθενέστερων), όσο και άδικη συγχρόνως αφού ευθύνες έχουν όλοι ακόμη και οι ισχυρές Γαλλία και Γερμανία που πρώτες παραβίασαν τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Τέλος στο ερώτημα αν χρειαζόμαστε τα ευρωομόλογα ως επιπλέον εργαλείο διάσωσης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως αυτά θα πρέπει να θεσπιστούν γιατί χρειάζεται ευρωπαϊκή συμπαράταξη προκειμένου να διαμηνυθεί στις αγορές η σταθερότητα του ευρώ.
ΠΡΕΖΑ TV
27-11-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου