Πέμπτη, Νοεμβρίου 17, 2011

ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ


Η Γαλλία πρέπει να ενισχύσει την προστασία των ζωτικής σημασίας λειτουργιών όλων των πυρηνικών της αντιδραστήρων για την περίπτωση φυσικής καταστροφής, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής προστασίας προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη να κλείσουν εργοστάσια.
Έπειτα από την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας τον περασμένο Μάρτιο, η Γαλλία μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ελέγχους ασφαλείας στους 58 αντιδραστήρες της χώρας και στον αντιδραστήρα νέας γενιάς που τελεί υπό κατασκευή στη βορειοδυτική Γαλλία.



Στόχος ήταν να ελεγχθεί η ανθεκτικότητά τους σε περίπτωση πλημμύρας, σεισμού, διακοπής της ηλεκτροδότησης, αποτυχίας του συστήματος ψύξης και της λειτουργίας διαχείρισης των ατυχημάτων.


Το Ινστιτούτο Προστασίας Ραδιενέργειας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας (IRSN) παρέδωσε σήμερα έκθεση 500 σελίδων στην Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας (ASN), η οποία με τη σειρά της θα παραδώσει στην κυβέρνηση τα συμπεράσματά της, με βάση την έκθεση, στα τέλη του 2011.


"Είναι ανάγκη να προστεθεί μία επίστρωση για την προστασία των μηχανισμών ασφαλείας στους αντιδραστήρες που είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία του αντιδραστήρα, όπως το σύστημα ψύξης και η ηλεκτροδότηση," είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής του IRSN Ζακ Ρεπουσάρ.


"Για παράδειγμα, είναι απαραίτητο ο κάθε αντιδραστήρας να έχει τουλάχιστον μία προστατευμένη ανεξάρτητη γεννήτρια ντίζελ τοποθετημένη σε ξεχωριστό σημείο, η οποία θα συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη και σε περίπτωση πολύ ισχυρού σεισμού," είπε ο ίδιος.


"Ολοι οι αντιδραστήρες πρέπει να ανθίστανται σε πολύ πιο έντονα φαινόμενα από αυτά που ήταν κατασκευασμένοι να ανθίστανται", πρόσθεσε παραθέτοντας ως πιθανά παραδείγματα έναν σεισμό που θα έπληττε την Νίκαια ή την ταυτόχρονη κατάρρευση όλων των φραγμάτων, κάτι που θα προκαλούσε μαζικές πλημμύρες.


Οι παλαιοί αντιδραστήρες της Γαλλίας κατασκευάστηκαν ανά δύο στην ίδια κτιριακή μονάδα ώστε σε περίπτωση προβλήματος στον έναν αντιδραστήρα να μπορούν να αξιοποιηθούν οι εργαζόμενοι και ο εξοπλισμός του άλλου αντιδραστήρα.


"Ποτέ δεν υπολογίσαμε ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί ταυτόχρονα πρόβλημα και στους δύο αντιδραστήρες," είπε ο ίδιος.


Ο Ρεπουσάρ τόνισε ότι δεν γνωρίζει πόσο θα κοστίσει η αναβάθμιση των αντιδραστήρων στην εταιρία EDF, που διαχειρίζεται όλους τους αντιδραστήρες στη Γαλλία, ούτε πόσο θα διαρκέσει.


"Θα θέλαμε να δούμε το έργο να ολοκληρώνεται σε μερικά χρόνια, αλλά θα είναι απαραίτητο να γίνουν οι εργασίες πολύ γρήγορα στον υπό κατασκευή αντιδραστήρα EPR. Είναι ένα βιομηχανικό σχέδιο ευρείας κλίμακας, που θα πρέπει να λάβει υπ΄όψιν του τον σχεδιασμό συντήρησης της EDF," πρόσθεσε.
  .-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
17-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: