Δευτέρα, Νοεμβρίου 14, 2011

ΣΤΗ «ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ» ΤΗΣ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΟΙ ΝΟΜΟΙΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ


Επιτακτική είναι η ανάγκη εφαρμογής των νόμων «περί ένταξης των μεταναστών στην ελληνική επικράτεια» που έχει ψηφίσει η Ελληνική Πολιτεία. Η τακτική, που ακολουθούν οι πολιτικοί είναι συνήθης. Ψηφίζουν νόμους για την έξωθεν καλή μαρτυρία και την πρακτική και εκείνοι, παραμένουν ανεφάρμοστοι.
Η διαπίστωση αυτή  έγινε στην ευρωπαϊκή ημερίδα του "Κέντρου Έρευνας Γυναικείων Θεμάτων", το "Ινστιτούτο Ισότητας" και την "Εύξεινη Πόλη" με θέμα: "Trafficking – παράνομη διακίνηση και καταναγκαστική εργασία γυναικών και παιδιών" το περασμένο Σάββατο, στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν ομιλήτριες από Ελλάδα, Γερμανία, Λιθουανία, Ην. Βασίλειο και Τουρκία.



   
Για την πορεία των μεταναστευτικών πολιτικών στην Ελλάδα μίλησε η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ισότητας Ολγα Ελευθεριάδου.
   
«Η Ελλάδα -ανέφερε-  φαίνεται ότι χρειάζεται έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και μια συνολική πολιτική προσέγγιση του φαινομένου, ενώ δεν εφαρμόζει καμία εθνική ειδική ενταξιακή πολιτική.

»Με βάση το σύμφωνο  του Τάμπερε (Φινλανδία) , η χώρα μας εκπονεί σχέδιο δράσης το 2002, με ονομασία «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τους Μετανάστες», ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ για 4 χρόνια.  Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως κεντρικούς άξονες την:
   
- Ανάπτυξη υπηρεσιών πληροφόρησης συμβουλευτικής και εξυπηρέτησης των μεταναστών

Εκπαίδευση των μεταναστών
   
- Πολιτισμική ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και την αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών υγείας.

»Το πρόγραμμα όμως αυτό δεν εντάχθηκε σε ένα βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό και ορισμένα μόνο τμήματα του εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων και θεσμικών ρυθμίσεων. 

»Το 2005 ψηφίσθηκε ο νόμος 3386/2005 «Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων  τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια». Τα άρθρα 65 και 66 εισάγουν ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για την κοινωνική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών με βάση την αποφυγή οποιασδήποτε μορφής διακρίσεων και το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. 
   
Κύριοι τομείς στους οποίους δίνονται έμφαση είναι η γνώση της ελληνικής γλώσσας, παρακολούθηση εισαγωγικών μαθημάτων σχετικά με την ιστορία, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής της ελληνικής κοινωνίας και την ενεργό κοινωνική συμμετοχή3. Για την υλοποίηση της παραπάνω δράσης καταρτίσθηκε το «Πρόγραμμα Εστία», που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2007 από το τότε Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠΕΣΔΔΑ) με στόχο την «εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής, μέσα από την αναγνώριση  της διαφορετικότητας και τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου» (ΥΠΕΣΔΔΑ). Και αυτό όμως το επιχειρησιακό πρόγραμμα ύψους 26,2 εκατομμυρίων ευρώ δεν έτυχε της χρηματοδότησης, που απαιτείτο και γι’ αυτό η εκτέλεση του θεωρείται έωλη.

»Σε θεσμικό επίπεδο έχουμε την ίδρυση της "Εθνικής Επιτροπής για την Ένταξη των Μεταναστών", όπου οι αρμοδιότητες της σχετίζονται με δράσεις που αφορούν την κοινωνική ένταξη μεταναστών, την διεξαγωγή κοινωνικού διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών και την δημιουργία επιχειρησιακών προγραμμάτων σχετικών με την εφαρμογή της πολιτικής κοινωνικής ένταξης. 
   
»Στην σύνθεση της επιτροπής αυτής, δεν συμμετέχουν οργανώσεις μεταναστών με αποτέλεσμα να αδυνατίζει τη σχετική νομιμοποίηση της και να μην αναπτύσσεται δημόσια διαβούλευση σχετικά με το θέμα». 
   
Τέλος, η κα Ελευθεριάδου πογράμμισε ότι, «στη χώρα μας η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να είναι κοινωνική και να εκπορεύεται από κοινωνικούς φορείς και όχι μόνο από κρατικούς».  


ΜΑΙΡΗ ΠΙΝΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
14-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: