Ανοιχτό πεδίο για δοκιμές νέων φαρμάκων βρήκαν την τελευταία πενταετία στην Ινδία μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, εκμεταλλευόμενες την έλλειψη περιοριστικών ρυθμιστικών διατάξεων και παραβιάζοντας τις διεθνείς προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανυποψίαστων, φτωχών ανθρώπων. Ακόμη και σε νοσοκομείο για τους επιζήσαντες από την έκρηξη στο Μποπάλ «χτύπησαν».Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Independent», με στόχο το χαμηλότερο κόστος των ερευνών τους μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες προσανατολίστηκαν -μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για τις δοκιμές φαρμάκων το 2005- στην Ινδία, σε σημείο ώστε σήμερα 150 χιλιάδες άνθρωποι να έχουν πάρει μέρος σε τουλάχιστον 1.600 κλινικές δοκιμές.
Ανεπίσημα (φυσικά) στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ 2007 και 2010 τουλάχιστον 1.730 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ή μετά τη συμμετοχή τους σε τέτοια πειράματα. Πολλά από τα άτομα αυτά θα είχαν ενδεχομένως ούτως ή άλλως υποκύψει, όντας ασθενείς, αλλά πρόκειται, όπως καταγγέλλει η εφημερίδα, για ένα πεδίο που δεν μπορεί να διερευνηθεί στην πραγματική του έκταση. Το σίγουρο είναι πως φτωχοί άνθρωποι, επιστρατευμένοι συνήθως από τις παραγκουπόλεις των μεγάλων αστικών κέντρων ή από απομονωμένες κοινότητες, χρησιμοποιήθηκαν ως «πειραματόζωα», χωρίς πολλές φορές να κατανοούν πλήρως γιατί είχαν «στρατολογηθεί».
Εκατοντάδες «πειραματόζωα»
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η βρετανική εφημερίδα δείχνουν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες «χρησιμοποίησαν» ακόμη και επιζήσαντες της μεγάλης καταστροφής του Μποπάλ σε τουλάχιστον 11 κύκλους πειραμάτων. Δοκιμές έγιναν στο Νοσοκομείο και Κέντρο Ερευνών Memorial του Μποπάλ (BMHRC). Οι πρώτες καταγγελίες βασίστηκαν στη διαρροή ενός υπομνήματος από τους επόπτες του νοσοκομείου, πολλοί από τους οποίους μετείχαν στην επιτροπή ελέγχου που θα έπρεπε να είχε εγκρίνει τα πειράματα, και η αρμόδια αρχή υπό την άσκηση ισχυρών πιέσεων ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι δοκιμές. Ωστόσο για κανέναν από τους 14 θανάτους, στα τρία πειράματα που επιθεωρήθηκαν στο Μποπάλ, δεν διεξήχθη ανεξάρτητη έρευνα και καμία περίπτωση δεν ακολούθησε τη νομική οδό εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας της Ινδίας, Γκουλάμ Ναμπί Αζάντ, ενημέρωσε στην αρχή του χρόνου το Κοινοβούλιο ότι 10 ξένες φαρμακοβιομηχανίες είχαν αποζημιώσει τους συγγενείς 22 ατόμων, που πέθαναν κατά τη διάρκεια ή μετά τη συμμετοχή τους σε κάποιες δοκιμές, μέσα στο 2010.
Γιατροί στην Ινδία μάλιστα επισημαίνουν ότι ανυποψίαστοι «φτωχοί Ινδοί χρησιμοποιούνται από τις μεγάλες εταιρείες που πλουτίζουν πουλώντας ακριβά φάρμακα στη Δύση, ενώ οι ίδιοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να έχουν πρόσβαση σε τέτοιου τύπου φαρμακευτική αγωγή».
Ο «Independent» αναφέρει ότι οι εταιρείες που έδωσαν αποζημιώσεις ήταν οι Pfizer, PPD, Bristol-Myers Squibb, Amgen, Bayer, Eli Lilly, Quintiles, Merck KGaA, Sanofi-Aventis και Wyeth, που υπάγεται σήμερα στην Pfizer.
Σημειώνεται ότι η Ινδία είναι μόλις μία από τις πολλές αναπτυσσόμενες χώρες που «χρησιμοποιούνται» από δυτικές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες και διέθεσαν 40 δισ. δολάρια το 2010 για έρευνα και ανάπτυξη. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 120.000 πειράματα διεξάγονται σε 178 χώρες.
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ
(Πηγή: Independent)
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
16-11-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου