Σε δύο μήνες σχεδιάζει να προκηρύξει το υπουργείο Περιβάλλοντος το διαγωνισμό για τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, παρά το γεγονός ότι παραμένει αδιευκρίνιστο εάν θα υλοποιηθούν και οι τέσσερις μονάδες που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Κερατέα και Γραμματικό.
Τα έργα συνολικής αξίας 430 εκ. ευρώ, θα αναλάβουν ιδιώτες και θα υλοποιηθούν με το μοντέλο των ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα μολονότι η βαθιά ύφεση στην οικονομία ρίχνει τη σκιά της στο θέμα της χρηματοδότησης.
Οι υποψήφιοι επενδυτές αναγνωρίζουν τις μεγάλες δυσκολίες του εγχειρήματος και φαίνεται να προκρίνουν ένα πιο συγκεντρωτικό μοντέλο ώστε να επιμεριστεί το ρίσκο και να μην εκτιναχθεί το gate fee (το κόστος που θα πληρώνει ο κάθε δήμος ανά τόνο για την διαχείριση των απορριμμάτων του).
«Είναι ψέμα ότι οι εταιρείες θα κονταροχτυπηθούμε στην διαχείριση των απορριμμάτων γιατί πολύ απλά δεν ξέρουμε εάν αντέχουμε να σηκώσουμε όλο αυτό το βάρος και να πάρουμε τόσο μεγάλο ρίσκο» δήλωσε στην χθεσινή ημερίδα για τα απορρίμματα που διοργάνωσε το ΥΠΕΚΑ, το υπουργείο Εσωτερικών και η Περιφέρεια Αττικής, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ και επικεφαλής της εταιρείας Ηλέκτωρ κ. Θανάσης Κατρής.
Η ημερίδα αποτέλεσε συνέχεια της δημόσιας διαβούλευσης για τα σκουπίδια του λεκανοπεδίου που ολοκληρώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας και να βρεθούν αξιόπιστοι επενδυτές που θα δώσουν οριστικές και μόνιμες λύσεις.
Ο κ. Κατρής τάχθηκε υπέρ της άποψης να κατασκευαστεί μία μονάδα σε περιοχή που είναι ωριμότερη για να φιλοξενήσει τέτοιου είδους υποδομές, αποκλείοντας την Κερατέα και ζήτησε να επιβληθεί τριπλάσιο πέναλτι στο κόστος διαχείρισης, σε όσους δήμους δεν αξιοποιούν το RDF και το SRF (υπολείμματα σκουπιδιών) και το θάβουν.
Στην ημερίδα εκφράστηκαν πάντως για πρώτη φορά πολλές επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα των τεσσάρων μονάδων, προϊδεάζοντας για τα σχέδια της κυβέρνησης που πασχίζει να δώσει λύση στην επεξεργασία άνω των 2 εκ. τόνων απορριμμάτων που είναι ο όγκος σκουπιδιών που παράγει η Αττική ετησίως.
Υπέρ της λύσης μίας μονάδας φαίνεται να τάσσεται και ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρης Κουκουλόπουλος ο οποίος χθες μίλησε ανοιχτά για αναθεώρηση στο σύνολο του περιφερειακού σχεδιασμού, φέρνοντας ως παράδειγμα την Στερεά Ελλάδα για την οποία προβλέπονται 11 εργοστάσια! Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις πλέον έτοιμες περιοχές του λεκανοπεδίου για να φιλοξενήσουν ένα εργοστάσιο μεγάλης χωρητικότητας, είναι η περιοχή της Φυλής.
Ο δήμαρχος πάντως κ. Μπουραίμης ξιφούλκησε πιο light χθες στο ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας ότι η Φυλή έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο του λεκανοπεδίου από το 1970.
Όπως είπε υποδέχεται 7.000 τόνους σκουπιδιών ημερησίως παρόλο που με βάσει το νόμο θα έπρεπε να παίρνει 3.300 τόνους. Επανέλαβε ότι ο ΧΥΤΑ θα κορεστεί σε τρία χρόνια και εκτίμησε ότι είναι αδύνατο τα εργοστάσια να ολοκληρωθούν το 2014 που προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Όπως είπε θα χρειαστούν τουλάχιστον μία πενταετία.
Μαριάννα Τζάννε-ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
16-11-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου