Μαραθώνιο διαβουλεύσεων σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο έχει αυτή την εβδομάδα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι που κρατά τη θέση και του υπουργού Οικονομικών.
Ο Μάριο Μόντι ξεκίνησε τις συνομιλίες του τη Δευτέρα, με τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Ιταλό πρωθυπουργό να βρίσκονται σε στενή επαφή για την οικονομική κρίση, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον Μάριο Μόντι.
Την Τρίτη συναντάται στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ την Πέμπτη θα έχει συνάντηση στο Στρασβούργο με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.
Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί θα ακούσουν τον Μόντι να δεσμεύεται για όλα όσα είχαν ζητήσει από τον προκάτοχό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ανάμεσα στα μέτρα είναι η υιοθέτηση νέων φόρων σε τοπικό επίπεδο, αλλά και φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, νέες επιβαρύνσεις στα εισοδήματα των Ιταλών και αύξηση του ΦΠΑ από τις οποίες θα προκύψουν επιπλέον έσοδα για τη Ρώμη έως και 20 δισ. ευρώ ετησίως.
«Δεν θα πάω στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο με το καπέλο του επαίτη στο χέρι, θα έχω συγκεκριμένες προτάσεις και για να προσφέρω την συμβολή μου ώστε να σωθεί το ευρώ», φέρεται να είπε σε στενούς του συνεργάτες ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός.
Το πρόγραμμα λιτότητας που παρουσίασε ο Μόντι με κύριους άξονες την περιστολή των δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την δίκαιη κατανομή των βαρών, άλλα και τα ευρωομόλογα και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αναχαίτιση της κρίσης αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών.
Παραταύτα, ο Μόντι επέλεξε να μην ανοίξει εξαρχής τα χαρτιά του για αυτά τα δύο ζητήματα, παραπέμποντας στις συνομιλίες της επόμενης εβδομάδας.
Σε ερώτηση που του τέθηκε για τον αν η ΕΚΤ πρέπει να γίνει πιστωτής έσχατης ανάγκης (lender of last resort), δηλαδή ο τελευταίος που θα μπορούσε να δανείσει μία χώρα, ο Μόντι απέφυγε να δώσει μία απάντηση. Πάντως σε άλλο σχετικό ερώτημα είπε ότι δεν βλέπει το λόγο να αλλάξει η σειρά της ΕΚΤ.
Σχετικά με τα ευρωομόλογα, ο Μάριο Μόντι αναμένεται ότι θα επιμείνει στη θέσπιση τους.
«Κατά την άποψη του Μόντι, η λύση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει την δημοσιονομική πειθαρχία των διαφόρων χωρών-μελών και θα αφαιρούσε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βάρος να τροφοδοτεί με ρευστό τις αγορές που διέρχονται κρίση», εκτιμά η εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο.
Για να πείσει την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Μόντι -σύμφωνα με αναλυτές- θα της προτείνει να αναλάβει το Βερολίνο την ηγεσία του νέου ινστιτούτου που εάν η προσπάθεια ευοδωθεί θα εκδίδει τα ευρωομόλογα.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
22-11-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου