Η κατάχρηση έχει οδηγήσει στην ακύρωση του περιεχομένου πολλών λέξεων. Αυτό που συνέβη τις τελευταίες δέκα μέρες στη χώρα δύσκολα μπορεί να αποδοθεί με έναν χαρακτηρισμό που θα διεκδικεί μάλιστα και δάφνες πρωτοτυπίας. Ωστόσο, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.
1 Η ιστορία ξεκίνησε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής. Τότε, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου έφτασε στην απόφαση του δημοψηφίσματος. Η αφορμή ήταν τα επεισόδια που έγιναν στις παρελάσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Βεβαίως, στο μυαλό του από καιρό δούλευε την ιδέα. Ο πρωθυπουργός αναζητούσε μια απάντηση στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση. Πρόωρες εκλογές δεν ήθελε γιατί φοβόταν τη συντριβή και έτσι κατέληξε στη λύση του δημοψηφίσματος. Σχετική πρόταση είχαν καταθέσει δύο υπουργοί, ο Δ. Ρέππας και ο Χ. Καστανίδης, οι οποίοι σήμερα κατηγορούνται από συναδέλφους τους ότι είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τα όσα ακολούθησαν και τα οποία «εξέθεσαν τη χώρα, τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και την παράταξη».
2 Τη Δευτέρα το μεσημέρι ο Γ. Παπανδρέου έστειλε την ομιλία του στο γραφείο του στη Βουλή με συνημμένο ένα e-mail που είχε αποδέκτες τους συνεργάτες του: «μην ξαφνιαστείτε μ' αυτά που θα δείτε στο τέλος του κειμένου». Ηταν οι αναφορές του στο δημοψήφισμα και στην ψήφο εμπιστοσύνης.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας ανακοίνωσε την απόφασή του στην κοινοβουλευτική ομάδα. Πλήρης αιφνιδιασμός όλων των βουλευτών και των περισσότερων μελών του υπουργικού συμβουλίου. Ποιοι δεν εξεπλάγησαν γιατί γνώριζαν; Σίγουρα οι Ρέππας, Καστανίδης και ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλινικος. Σ' ό,τι αφορά τον αντιπρόεδρο Ευ. Βενιζέλο, οι γνώμες διίστανται.
Από το μέγαρο Μαξίμου λένε ότι «ο πρόεδρος είχε συζητήσει πολλές φορές με τον Βαγγέλη για το δημοψήφισμα, χωρίς πάντως να προσδιορίσει το χρόνο διεξαγωγής του». Ο κ. Βενιζέλος στην αρχή μίλησε για λυτρωτική πράξη. Στη συνέχεια όμως, από το νοσοκομείο όπου βρισκόταν, υποστήριζε μέσω διαρροών ότι δεν ήξερε.
3 Την Τρίτη συνεκλήθη το υπουργικό συμβούλιο και ενώ είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται αντιδράσεις από πολλούς βουλευτές του κόμματος. Σταθερά αρνητικοί ήταν ο Α. Λοβέρδος και ο Γ. Ραγκούσης (συνεπείς σ' όλη τη διάρκεια των συζητήσεων), στην ίδια γραμμή, αλλά με πιο ήπια φρασεολογία, η Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε τη δυσφορία του επειδή δεν είχαν ενημερωθεί τα μέλη της κυβέρνησης.
Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των τεσσάρων και τις επιφυλάξεις κάποιων άλλων (π.χ. Π. Μπεγλίτης), ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να τους δεσμεύσει όλους, ζήτησε και πήρε την υπογραφή τους για την αναγκαιότητα του δημοψηφίσματος. Εκόντες άκοντες συμφώνησαν.
4 Από τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου και τις επίσημες ανακοινώσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι εταίροι μας είχαν πλήρη μεσάνυχτα για τις προθέσεις του έλληνα πρωθυπουργού.
Ο κ. Παπανδρέου πήγε στις Κάνες έχοντας στις αποσκευές του ένα δημοψήφισμα για τον Ιανουάριο με το δίλημμα «ναι ή όχι στη συμφωνία για το κούρεμα». Επέστρεψε στην Αθήνα, τσαλακωμένος από το τελεσίγραφο των Μέρκελ και Σαρκοζί και με την εντολή να κάνει δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου με το ερώτημα «ναι ή όχι στην ευρωζώνη».
Ο συνταξιδιώτης του Ευ. Βενιζέλος με το που πάτησε το πόδι του στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση καταθέτοντας τη διαφωνία του. Σε ελάχιστο χρόνο ακολούθησαν και άλλα κυβερνητικά στελέχη (Χρυσοχοΐδης, Σκανδαλίδης, Φώφη Γεννηματά, Π. Οικονόμου), ενώ βουλευτές του κόμματος πρότειναν κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης χωρίς τον Γ. Παπανδρέου. Η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
5 Το πρωί της Πέμπτης η Βουλή θύμιζε πεδίο μάχης, με σουρεαλιστικό πάντως χρώμα. Η αίσθηση ήταν ότι κυβέρνηση δεν υπήρχε, ωστόσο την ίδια ώρα στην αίθουσα της ολομέλειας συνεχιζόταν η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση! Βεβαίως ελάχιστοι συμμετείχαν. Οι περισσότεροι κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους και στο καφενείο: άλλοι συνέτασσαν κείμενα, άλλοι συγκέντρωναν υπογραφές και άλλοι συγκροτούσαν στα όρθια ομάδες στήριξης του Γ. Παπανδρέου. Η Βάσω Παπανδρέου μάζευε υπογραφές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. με αίτημα τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Νιώτης, Γ. Διαμαντίδης, Κατερίνα Μπατζελή έλεγαν στους δημοσιογράφους ότι έστειλαν μήνυμα στον Γ. Παπανδρέου, εκφράζοντας, όπως ισχυρίζονταν, άλλους 100 συναδέλφους τους, και του ζητούσαν «να παραμείνεις πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος».
Η αγωνία για την επόμενη μέρα στο κατακόρυφο. Στο γραφείο του πρωθυπουργού ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη (Ρέππας, Καστανίδης, Πετσάλινικος, Γερουλάνος, Αθανασάκης) για τη χάραξη της γραμμής άμυνας. Δεν εκλήθη ο υπουργός Επικρατείας Η. Μόσιαλος, ο οποίος είχε αποκλειστεί και από τη συνοδεία του πρωθυπουργού στις Κάνες. Η αιτία ήταν η αρνητική στάση του στο θέμα του δημοψηφίσματος. Ο κ. Μόσιαλος δεν ανήκει πια στην κατηγορία των εμπίστων. Εχει προσχωρήσει στην ομάδα των τριών (Λοβέρδος, Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου).
6 Οι περισσότεροι υπουργοί προσέρχονταν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα δεχτεί την πρόταση Σαμαρά και θα παραιτηθεί διευκολύνοντας τις εξελίξεις. Η βεβαιότητά τους δεν κλονίστηκε και μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Παρά το γεγονός ότι δύο υπουργοί (Καστανίδης, Γερουλάνος) κάλεσαν τον Γ. Παπανδρέου να μην υποκύψει στους εκβιασμούς και να δώσει τη μάχη παραμένοντας πρωθυπουργός, όλοι έμειναν με την εντύπωση ότι είχε δρομολογηθεί το σενάριο για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης χωρίς τον Γ. Παπανδρέου.
Στα μηνύματα που έστελναν δημοσιογράφοι και βουλευτές στους υπουργούς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ρωτώντας τους «τι σας λέει ο Παπανδρέου;», η απάντηση ήταν «συγκυβέρνηση».
7 Η έκπληξη που αισθάνθηκαν οι πάντες, ακούγοντας τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα λίγο αργότερα, ήταν εκκωφαντική: «Εμείς είμαστε δύο χρόνια η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης» είπε ο κ. Παπανδρέου και άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Από τους υπουργούς αντέδρασε αμέσως η Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ εξαιρετικά σκληρή ήταν η τοποθέτηση της Βάσως Παπανδρέου: «Πρόεδρε, είσαι εκτός τόπου και χρόνου». Οσοι πιστεύουν στην κυκλική πορεία της ιστορίας, συνδέουν το περιστατικό της Πέμπτης με ένα άλλο που είχε συμβεί πριν από 16 χρόνια. Τότε, απέναντι στη Βάσω Παπανδρέου ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Το ρόλο του ειρηνοποιού ανέλαβε ακόμη μία φορά ο Α. Κακλαμάνης, ο οποίος παρενέβη για να πει στους βουλευτές: «Ας διακόψουμε σήμερα για να πάμε στην ολομέλεια».
Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ pappas@enet.gr - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
5-11-2011
1 σχόλιο:
Ξεφτίλες Πουλημένοι!
Δημοσίευση σχολίου