Τρίτη, Νοεμβρίου 22, 2011

ΗΠΑ: Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΓΡΑΠΤΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΟΣ


Όλο και μεγαλύτερος αριθμός παιδιών στις ΗΠΑ καταγγέλλουν ότι έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού μέσω γραπτών μηνυμάτων στο κινητό, κάποια έχουν δεχτεί απειλές ή υφίστανται διασπορά φημών εις βάρος τους, προκύπτει από μελέτη. Από τους 1.500 μαθητές γυμνασίου που συμμετείχαν στην έρευνα το 2008, το 24% απάντησαν ότι είχαν "πέσει θύματα παρενόχλησης" μέσω γραπτών μηνυμάτων, σε σχέση με 14% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για τους ίδιους μαθητές έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας που δημοσιεύεται αυτή την εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics.



Με τον όρο "παρενόχληση" οι ερευνητές εννοούν ότι οι μαθητές είχαν διαδώσει φήμες για συμμαθητές τους, έκαναν "προσβλητικά ή αρνητικά σχόλια" σε βάρος τους ή τους απειλούσαν. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μισέλ Ιμπάρα από την οργάνωση Internet Solutions for Kids στο Σαν Κλεμέντε της Καλιφόρνιας, τόνισαν πως τα συμπεράσματα δείχνουν ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στα μηνύματα που στέλνουν τα παιδιά από τα κινητά τους, αλλά οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβληθούν. "Δεν υπάρχει λόγος πανικού, αλλά ούτε να στερήσουν (οι γονείς) τα κινητά από τα παιδιά τους. Η πλειοψηφία των παιδιών φαίνεται να χειρίζεται τις νέες τεχνολογίες χωρίς προβλήματα", υπογράμμισε η Μισέλ Ιμπάρα.


Στην έρευνα συμμετείχαν 1.588 παιδιά από 10 ως 15 χρόνων, που απάντησαν για πρώτη φορά σε ερωτήσεις το 2006. Η ίδια έρευνα επαναλήφθηκε το 2007 και το 2008 με τη συμμετοχή περίπου των 2/3 των παιδιών. Σχετικά με την παρενόχληση μέσω διαδικτύου δεν σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές. Το 2008 το 39% των μαθητών δήλωσαν πως "μερικές φορές" δέχτηκαν διαδικτυακή παρενόχληση. Ποσοστό μικρότερο του 15% δήλωσε πως έπεσε θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού. Ακόμα και όταν οι μαθητές δέχονται έντονα πειράγματα, οι περισσότεροι φαίνεται να τα ξεπερνούν και αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλό σημάδι.


Από αυτούς που δήλωσαν ότι έχουν υποστεί παρενόχληση, το 20% ανέφερε πως "αισθάνθηκε πολύ ή υπερβολικά άσχημα". Η Ιμπάρα και οι συνεργάτες της επισήμαναν πως το βασικό μήνυμα προς τους γονείς είναι να προσπαθούν να βοηθούν τα παιδιά τους να χειρίζονται τις σχέσεις τους με υγιή τρόπο, αφού το πρόβλημα του εκφοβισμού και της παρενόχλησης είναι ουσιαστικά θέμα σχέσεων. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός παραμένει μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με...τον "παραδοσιακό" τρόπο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. "Η κακία και ο εκφοβισμός συνηθέστερα εκδηλώνονται πρόσωπο με πρόσωπο", τόνισε ο Ντέιβιντ Φίνκελχορ από το Ερευνητικό Κέντρο Εγκλημάτων κατά Παιδιών στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ.
ΠΡΕΖΑ TV
22-11-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μεγαλύτερη παρενόχληση αποτελεί η αποστολή μέσω ταχυδρομείου, η αποστολή χαρατσιών της ΔΕΗ και του έκτακτου φόρου "αλληλεγγύης" - τέλους επιτειδεύματος από ΥΠ.ΟΙΚ. Απ΄αυτόν τον εκφοβισμό πως θα γλυτώσουμε;