Τετάρτη, Νοεμβρίου 09, 2011

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ…ΚΑΤΙ ΧΟΝΤΡΟ ΠΑΙΖΕΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ….


Μέχρι αργά το βράδυ συνεχιζόταν το θρίλερ γύρω από τις διεργασίες που θα οδηγήσουν στην ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης. 
Ενώ συγκλίνουσες πληροφορίες ανέφεραν πως τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούσαν στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου, στη συνέχεια προέκυψε νέα δυστοκία και ονόματα πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων εκείνων του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, φέρεται να έπεσαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.



Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, εντατικές ήταν οι διαβουλεύσεις τόσο μεταξύ των επιτελείων των δύο μεγάλων κομμάτων, όσο και μεταξύ του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών. 


Το ίδιο σκηνικό έλαβε χώρα και στο  στρατόπεδο της ΝΔ, καθώς φαίνεται ότι καταγράφονται διαφορετικές τάσεις και στο στενό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά.


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το μεσημέρι στο Υπουργικό Συμβούλιο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «είμαστε πια κοντά σε συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία» δεν θέλησε όμως να μπει «σε μια ονοματολογία». 


«Εκ των πραγμάτων, όταν κάνει κανείς μια συνεργασία με άλλο κόμμα, υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές ένθεν και ένθεν, οι οποίες βεβαίως περιορίζουν» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.


Σημαντικό μέρος των διαβουλεύσεων αφορούν στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών της νέας κυβέρνησης. Βάσει των σεναρίων που έχουν κυκλοφορήσει, αυτός είναι πιθανόν να μην είναι ο νυν υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πρόβλημα δεν φαίνεται να υπάρχει με τους όρους που έθετε η ΝΔ ως προς τη μη συμμετοχή πολιτικών στελεχών της στο νέο σχήμα, ούτε με τον αυστηρό ορισμό της 19ης Φεβρουαρίου ως ημερομηνία των εκλογών.


Μείζον θέμα έχει προκύψει όμως με τη ρητή απαίτηση των Βρυξελλών για γραπτή δέσμευση από τους εταίρους της κυβέρνησης συνεργασίας για υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου.


Η ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν σε διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να απαλειφθεί ο όρος αυτός, ή να γίνει αποδεκτός με τη διασταλτική του ερμηνεία, δηλαδή μέσα από την ψήφο εμπιστοσύνης που θα δώσει η ΝΔ στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας.


Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έθεσε το απόγευμα θέμα εθνικής αξιοπρέπειας και διεμήνυσε προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η ρητή δέσμευσή του για εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών αρκεί.


«Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια. Έχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ, έχει γίνει 'αναπόφευκτη' η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία» είπε ο κ. Σαμαράς.


Η απάντηση ήρθε σχεδόν άμεσα από τον επίτροπο Όλι Ρεν, ο οποίος από την πλευρά του κατέστησε σαφές ότι χωρίς τις γραπτές εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά «δεν θα υπάρξει 6η δόση».


«Αισθανθήκαμε ότι η μονομερής ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ήταν παραβίαση της εμπιστοσύνης από την Ελλάδα προς τους Ευρωπαίους εταίρους της, γιατί αυτό έθεσε εν αμφιβόλω τη δέσμευση της Ελλάδας στις αποφάσεις της συνόδου της Ευρωζώνης, που ελήφθησαν προς όφελος της Ελλάδας, για χάρη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού» είπε ο επίτροπος Ρεν και συμπλήρωσε: 


«Βλέπουμε ότι τώρα είναι σημαντικό να ετοιμάσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρωζώνης και ο τρόπος για να γίνει αυτό, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, είναι βέβαια μέσω γραπτής δέσμευσης, σε χαρτί, συν συγκεκριμένες πρότερες δράσεις ως προϋπόθεση για να προχωρήσουμε».


Περαιτέρω διευκρίνιση ήρθε από τον εκπρόσωπο Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «οι γραπτές δεσμεύσεις που απαιτεί ο επίτροπος ζητούνται τόσο από τον πρόεδρο της νέας κυβέρνησης αλλά και από «τους ηγέτες των πολιτικών παρατάξεων, όπως συνέβη στην Πορτογαλία, όπου εδόθησαν πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.»


Στις δηλώσεις του επιτρόπου Ρεν απάντησε η Νέα Δημοκρατία διά του εκπροσώπου της, Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος τονίζει σε σχετική ανακοίνωση: «Το ότι η Ευρώπη έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να προσβάλει την εθνική μας αξιοπρέπεια». 


Μετά την εικόνα νέας εμπλοκής που δημιουργήθηκε, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με παρέμβασή του, πρότεινε να υπάρξει τριμερής συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Γ.Παπανδρέου, Αντ.Σαμαρά και του ιδίου, ώστε να βρεθεί λύση.


«Εργώδης τοκετός, παλίνδρομος η κύηση, σε κίνδυνο το έμβρυο. Για να σωθεί, χρειάζεται η άμεση παρέμβαση. Και άμεση παρέμβαση είναι να βρεθεί ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιώργος Παπανδρέου και εγώ, να βρούμε την κατάλληλη σύνθεση και τον πιο ενδεδειγμένο για πρωθυπουργό» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.


Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε παρομοιάσει τις προσπάθειες για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με αποτυχημένο προξενιό, προσθέτοντας, σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος: «Αυτός ο γάμος μπορεί να έχει τύχη; Και γιατί να πας κουμπάρος;».


Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας το βράδυ σε τηλεοπτικούς σταθμούς, επιβεβαίωσε ότι έλαβε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό για το ενδεχόμενο συμμετοχής της στη νέα κυβέρνηση, το οποίο άφησε ανοιχτό.


Η ΔΗΣΥ, είπε η κυρία Μπακογιάννη, πίστευε εξαρχής και πιστεύει στην αναγκαιότητα μίας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και θα υποστηρίξει, με την ψήφο της και κάθε άλλο τρόπο, ένα τέτοιο εγχείρημα. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ότι δεν ξέρω για ποια κυβέρνηση μιλάμε.


Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τονίσει το απόγευμα ότι «όλα πρέπει να τελειώσουν σήμερα, προέχει η σωτηρία της χώρας, διαφορετικά θα ψάχνουμε τα χρήματα που εξασφαλίσαμε σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται».


Ο κ. Βενιζέλος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά την -πέραν της μιάμισης ώρας- συνάντηση που είχε με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.


Ο κ. Κακλαμάνης είχε κατά τη διάρκεια της ημέρας συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, καθώς και με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ Πέτρο Ευθυμίου και Χρήστο Πρωτόπαπα. 


Στα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν απάντησε ο ίδιος, διαψεύδοντας σενάρια περί εμπλοκής του ονόματός του στις διεργασίες για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η «ενότητα του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ».


Το βράδυ υπήρξε  συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Έλληνα αντιπρόσωπο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) Παναγιώτη Ρουμελιώτη, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου. Δεν έγινε γνωστό το αντικείμενο της συνάντησης.
Newsroom ΔΟΛ


ΠΡΕΖΑ TV
8-11-2011

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kακλαμάνη δέχεται ο Σαμαράς! ΧΑ ΧΑ ΧΑ. Nεοδημοπράτες η κατρακύλα δεν έχει όρια. Ο Κακλαμάνης ψήφισε τα πάντα. Χειρότερο δεν μπορούσαν να βρουν. Έτσι, έτσι, να σας βαρούν με το ντέφι και εσείς να χορεύετε, πρόβατα, μπεεεε! Χωρίς πλάκα τώρα, όποιον και να βάλουν, έρχεται όχι πτώχευση (αυτή ήρθε ήδη) , αλλά ΠΕΙΝΑ. Ψηφίστε τώρα ξανά μπατσοκ και νδ. mitsos175. http://www.newpost.gr/post/85025/%CE%9F-%CE%92%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%C2%AB%CE%AD%CE%BA%CE%B1%CF%88%CE%B5%C2%BB-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF------%CE%A6%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%A0%CE%B5%CF%84%CF%83%CE%AC%CE%BB%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%2c-%CE%9A%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B7/

Ανώνυμος είπε...

2- Δηλαδή, μπορεί κάποιος από σπουδαστής Ηλεκτρολογίας στα ΤΕΙ με το που θα τελειώσει να κάτσει να γράψει Οικονομική διδακτορική διατριβή, να την υποβάλει στην ΑΣΟΕΕ και να γίνει διδάκτορας Οικονομικών χωρίς 1ο πτυχίο στα Οικονομικά; Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, για τους διορισμους στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, ακόμη κι εάν έχεις μεταπτυχιακό ή διδακτορικό σε άλλην ειδικότητα από εκείνη του πρώτου βασικού σου πτυχίου τότε αυτό το διδακτορικό είτε δεν λογαριάζεται καθόλου είτε λογαριάζεται με πολύ λίγα μόρια. Και στο φινάλε, αν σπουδάσεις Ηλεκτρολόγος και κάποτε πάρεις διδακτορικό στην Οικονομία, τι λες στους άλλους γύρω σου ότι είσαι: Ηλεκτρολόγος ή Οικονομολόγος; Αν σπούδασες γιατρός και κάποιο Παν/μιο κάποτε σου χαρίσει τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα Οικονομικών για να τιμήσει μιά χρηματική δωρεά ή υποτροφία που τούς έδωσες, τότε τι θα λες στούς άλλους ότι είσαι: γιατρός ή Διάνοια των Οικονομικών Επιστημών; Επιτέλους, τι είναι αυτός ο Παπαδήμος που έχει ένα τόσο "χάϊ" διεθνές προφίλ και "όλοι" τον τιμούν και τον υπολύπτονται και μόνον ο ...αχάριστος Ελληνικός Λαός τον βλέπει όχι μόνον με δυσπιστία και καχυποψία αλλά και με την αίσθηση ότι ο εν λόγω "ανωτάτης ...υποστάθμης" Ακαδημαϊκός (που τον προαλοίφουν για ...Πρωθυπουργό μέσω μίας ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ κι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ μπουφόνικης ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ) είναι ΑΥΘΕΝΤΙΑ μόνο ΣΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΤΩΝ δικών του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ... Κι ότι κάτι θα έχει να μας πει για το μαγείρεμα της τελικής ισοτιμίας ΔΡΧ/ECU-ΕΥΡΩ, κάτι για το "φούσκωμα" του Χρημ/ρίου, κάτι για τις τιμες ASK/BID στις πωλήσεις ΧΡΥΣΟΥ από την Τράπεζα της Ελλάδος, κοκ... Ποιός, λοιπόν, είναι ο εκλεκτός και έμπιστος των Τραπεζών, ο Τραπεζίτης (!!!) - Ηλεκτρολόγος - Φυσιογνώστης - Οικονομολόγος - Ακαδημαϊκός - Προφέσσορας - υποψήφιος ΔΟΤΟΣ Πρωθυπουργός κύριος Παπαδήμος;;;...

Ανώνυμος είπε...

1- Τι είναι τέλος πάντων αυτός ο Παπαδήμος; Σε κάποιο άλλο σάϊτ πρόσεξα τα σχόλια μερικών αναγνωστών για το άτομό του ως Επιστήμονα διακεκριμένου Οικονομολόγου και μου μπηκε η περιέργεια να κάνω και την δική μου έρευνα ψάχνοντας για λεπτομέρειες στο λαμπρό (αλλά σκοτεινό & ασυνήθιστα παράδοξο) ακαδημαϊκό του ιστορικό. Διότι, μην σας διαφεύγει ότι η επιστημοσύνη κι η πολυπραγμοσύνη του τον έκαναν απαραίτητο Σύμβουλο Πρωθυπουργών και Υπουργών, Κεντρικόν Τραπεζίτη, Ακαδημαϊκόν, κλπ, κλπ, κλπ. Μην ξεχνάτε επίσης ότι, πριν ακόμα από τον καιρό που το Παν/μιο Θεσ/νίκης έκανε ...Διδάκτορα Ιατρικής την Νηπιαγωγό της Καρδίτσας Κα Νατάσσα Παζαϊτη-Καραμανλή --ενώ αυτή συνέχιζε, μετά τις βρεφονηπιακες της σπουδες στην Καρδίτσα, με βασικές προπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Σχ. Θεσσ/νίκης-- η οποία βρισκότανε μόλις στο Β΄Ετος Ιατρικής (χωρίς νάχει τελειώσει την Ιατρική και νάχει εκείνες τις βασικές αλλά πλήρεις γενικές Ιατρικές γνώσεις που επιτρέπουν σε κάποιον να ΕΜΒΑΘΥΝΕΙ με ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ τρόπο, σε ένα ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ Επιστημονικό θέμα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην Επιστήμη για να αναγορευθεί Διδάκτορας), ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ Η AKAΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ έκανε ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ τον ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟ σαν ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ παγκοσμίου διαμετρήματος! Τι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ έχει αποκτήσει αυτός ο άνθρωπος που όλοι πίνουν νερό στο όνομά του; Πώς έχτισε το "όνομά" του και τον "μύθο" του; Όταν --γύρω στο πολυτάραχο διεθνώς και εγχωρίως '64 ή '65-- αυτός τέλειωσε το Γυμνάσιο στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ψυχικού, δεν έδωσε Εισαγωγ.Εξετάσεις για να μπει σε κάποιο ελληνικό Παν/μιο εδώ, αλλά πήγε κατευθείαν στην Αμερική για σπουδές: φεύγοντας, όμως, στο εξωτερικό δεν ήξερε τι ήθελε να γίνει; δεν ήξερε τι ακριβώς ήθελε να πάει να σπουδάσει; δεν είχε βάλει έναν στόχο όταν ξενιτευότανε; δεν έκανε όνειρα για το μέλλον του όπως κάθε νέος; Ασφαλώς, θα πείτε, ήξερε τι θέλει να πάει να κάνει στην Αμερική των ευκαιριών... Μα τότε, πώς εξηγείται το ότι αρχικά σπούδασε "Φυσική" (που ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ Φυσική/PHYSICS, αλλά "ΓΕΝΙΚΩΣ ΚΙ ΑΟΡΙΣΤΩΣ" Φυσικές Επιστήμες/SCIENCE) και (επειδή το πτυχίο "BS in LIBERAL STUDIES with a Major in SCIENCE" που πήρε, από μόνο του δεν είχε καμμιάν επαγγελματική κι ούτε καμμιά σπουδαία ακαδημαϊκή αξία) συνέχισε να σπουδάζει για να γίνει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (που κάτι είσαι τέλος πάντων σαν τέτοιος: μπορείς να γυρίσεις πίσω στην Ελλάδα και να πας στο ΔΙΚΑΤΣΑ να αναγνωρίσεις το δίπλωμά σου, να γραφτείς στο ΤΕΕ και να αρχίσεις μπίζνες στις Εργολαβίες που ήταν κα είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ανθούσα ΒΑΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ στην Ελλάδα). Κι όταν επιτέλους πήρε το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου-Μηχανικού, έχοντας (υποτίθεται) αποφασίσει σχετικά με το τι ακριβώς θέλει να κάνει στη ζωή του αφού για τόσα χρόνια προσπαθούσε να καταλάβει και να μάθει Ηλεκτροτεχνία, Ηλεκτρομαγνητισμό, Ηλεκτρικές Μηχανές, Δίκτυα Μεταφοράς, Εγκαταστάσεις, Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου, κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο, ξαφνικά αλλάζει γνώμη για το επαγγελματικό και επιστημονικό του μέλλον , ξεχνάει τις τεχνικές του σπουδές και κάθεται να σκεφτεί και να συγγράψει μιά διδακτορική διατριβή στά ...Οικονομικά (μα, πότε; και πού; άραγε, πρόλαβε να μάθει τα βασικά της Οικονομικής Επιστήμης τόσο βαθειά ώστε κατευθείαν με το που καταπιάστηκε με τα Οικονομικά κατάφερε να συγγράψει και μιά πρωτότυπη υψηλού επιπέδου διατριβή ώστε να γίνει και Διδάκτορας; Δηλαδή, κάτι σαν την Νατάσσα Παζαϊτη-Καραμανλή, να πούμε!...) που του χαρίζει τον τίτλο του Διδάκτορα της Οικονομίας και τον χρίζει αυτομάτως Επαγγελματία ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ διεθνούς κύρους; Στην Ελλάδα γίνεται συχνά κάτι τέτοιο;