Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2011

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ, ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ - ΡΕΥΣΤΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ


Με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κορυφώνεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής το πολιτικό θρίλερ που διαδραματίζεται στη χώρα τα τελευταία 24ωρα.
Ο πρωθυπουργός, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σύσσωμη την αντιπολίτευση, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν παραιτείται, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε «τρομακτικό κενό ακυβερνησίας».



Ανακοίνωσε όμως ότι στόχος του είναι να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τη ΝΔ για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο τι θα πράξουν στην ψηφοφορία οι βουλευτές που μέχρι χθες δήλωναν ότι δεν θα τον στηρίξουν.


Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Mega, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης είπε ότι θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να υπάρξει μία μεταβατική κυβέρνηση, με μη πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία της νέας δανειακής σύμβασης της 26ης Οκτωβρίου και εν συνεχεία να διενεργηθούν εκλογές.


Την εκτίμηση ότι ίσως δεν φθάσουμε έως την ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα εξέφρασε ο Τηλέμαχος Χυτήρης, μιλώντας στον Βήμα 99,5. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ των άμεσων διεργασιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σημειώνοντας ότι εάν κάτι τέτοιο δεν ξεκινήσει εντός της ημέρας και εφόσον η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Παπανδρέου «δεσμεύεται από τα όσα είπε το βράδυ της Πέμπτης να ξεκινήσει τις διαδικασίες για συνεργασία από την επομένη».


«Την ερχόμενη εβδομάδα, ει δυνατόν, θα πρέπει να έχουμε νέα μεταβατική κυβέρνηση» δήλωσε στον ΑΝΤ1, ο πρώην υπουργός Κώστας Γείτονας. Ο ίδιος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και πως ισχύει ότι «ο κ. Παπανδρέου δεν θέτει όρο να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης».


Ο Μίμης Ανδρουλάκης, με δηλώσεις του στον Σκάι είπε: «Από τη στιγμή που πήρε πίσω το δημοψήφισμα ο Γιώργος Παπανδρέου, θα απελευθερωθούν οι πολιτικές εξελίξεις. Θα ψηφίσω τον Παπανδρέου, αν έχω τη βεβαιότητα ότι ανοίγουν οι εξελίξεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας». 






Η Ευρώπη δεν θα δεχθεί να συνεχίσει με μία κυβέρνηση που δεν θα μπορεί να δώσει οριστικές λύσεις, δήλωσε στο Mega ο Γ.Φλωρίδης. Χαρακτήρισε, δε, την πρόταση δημοψηφίσματος ως κίνηση «ακραίας ανευθυνότητας».


Υπέρ της πρότασης κυβέρνησης σωτηρίας και εν συνεχεία προσφυγή στις κάλπες, τάχθηκε μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο βουλευτής Α' Πειραιά του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, κρίνοντας μάλιστα πως «ο κύβος ερρίφθη». Αναφερόμενος στη στάση που κράτησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, ο κ. Καρύδης είπε ότι η ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν στη σωστή και αναγκαία κατεύθυνση, σε αντίθεση με την ομιλία του που είχε προηγηθεί στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η οποία -σύμφωνα με τον κ. Καρύδη ήταν «κατώτερη των περιστάσεων». 


Στο ερώτημα εάν υπάρχει θέμα κομματικής ηγεσίας, ο κ. Καρύδης είπε ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί την κατάλληλη στιγμή και πως «δεν πρέπει να μπλέκουμε την πορεία της χώρας και τα μεγάλα προβλήματα με τα εσωκομματικά μας θέματα. Αυτό θα ήταν το χειρότερο δυνατό. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μείνει ενωμένο, πρέπει να συναισθανθεί το βάρος των ευθυνών του, όλοι μας από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο και να πάμε συντεταγμένα σε μία πορεία».


Reuters: Συμφωνία με υπουργούς για παραίτηση


Την ίδια ώρα, το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, μεταδίδει ότι ο πρωθυπουργός έχει έρθει σε συμφωνία με υπουργούς να παραιτηθεί και εν συνεχεία να παραδώσει την εξουσία σε μεταβατική κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση να τον στηρίξουν στην αποψινή διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. 


Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν, σύμφωνα με το Reuters, πως επικεφαλής της ομάδας των υπουργών που έχουν έρθει σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. 


«Του είπαν ότι πρέπει να φύγει ήρεμα, προκειμένου να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος» δήλωσε πηγή από την Αθήνα, υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Συμφώνησε να παραιτηθεί. (Το κλίμα) ήταν πολύ πολιτισμένο, δεν υπήρχε ένταση» είπε η ίδια πηγή, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο Γ.Παπανδρέου παραδέχθηκε πως ήταν λάθος η πρωτοβουλία που πήρε για το δημοψήφισμα. 


«Ο Βενιζέλος του είπε ότι πρέπει να αποχωρήσει αξιοπρεπώς για το καλό του ιδίου και το καλό του κόμματος και πως εκείνοι θα τον βοηθήσουν. Αυτό προϋποθέτει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, το οποίο δεν είναι καθόλου βέβαιο» είπε η ίδια πηγή. 


Υπουργός που ήταν παρών στη συνάντηση ανέφερε ότι ο Γ.Παπανδρέου συμφώνησε να παραιτηθεί αφού επιτευχθεί συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. «Αυτή ήταν η συμφωνία. Όμως τώρα αυτό αποδεικνύεται δύσκολο γιατί ο Σαμαράς θέτει όλες αυτές τις προϋποθέσεις» φέρεται να είπε.




Newsroom ΔΟΛ


ΠΡΕΖΑ TV
4-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: