Κυριακή, Νοεμβρίου 06, 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ :ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


Στάση πληρωμών προς επενδύσεις, προμηθευτές, συμβασιούχους και ως έσχατη λύση μεταφορά ημερομηνίας ή τμηματική καταβολή μισθών και συντάξεων είναι ο σχεδιασμός που αναπτύσσεται εντός της κυβέρνησης για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα ρευστότητας στο Δημόσιο.
Τα διαθέσιμα, σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, επαρκούν έως τις 10 Δεκεμβρίου. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η διασφάλιση των χρημάτων για την καταβολή μισθών και συντάξεων αξίας 1,7 δισ. ευρώ μέσα στον Νοέμβριο, τη στιγμή που τα διαθέσιμα υπολογίζονται στο ένα τρίτο του ποσού αυτού.



Για να βρεθούν τα λεφτά προϋπόθεση είναι ότι θα αποδώσουν τα νέα εισπρακτικά μέτρα (τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, έκτακτες εισφορές, ρύθμιση ημιυπαίθριων, αποδόσεις ΦΠΑ κ.λπ.). Απαιτεί επίσης να καταστεί δυνατή η εισροή των χρημάτων από τα κοινοτικά ταμεία για τα οποία έγιναν το προηγούμενο διάστημα αιτήσεις πληρωμών.


Στο πεδίο των δαπανών, η «υποχρησιμοποίηση» των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αποτελεί πρόσκαιρο στήριγμα. Φέρει πλήγμα στα μελλοντικά έσοδα, καθώς θέτει σε κίνδυνο την απορρόφηση και εισροή κοινοτικών κονδυλίων τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του 2012, που έχουν προϋπολογιστεί ώστε να περιορίσουν το έλλειμμα του 2011 και αν δεν έρθουν συνεπάγονται νέα εισπρακτικά μέτρα...


Ως μαξιλάρι είναι η χρήση του 1,5 δισ. ευρώ των πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επίσης τα 849 εκατ. ευρώ από την επέκταση, τις νέες άδειες του ΟΠΑΠ που αναμένονται έως το τέλος Νοεμβρίου αποτελούν ένα επιπλέον κονδύλιο ανάγκης. Μεγάλο ζητούμενο παραμένει η αναχρηματοδότηση έντοκων γραμματίων αξίας 3,6 δισ. ευρώ που λήγουν τον Νοέμβριο.


Δ. ΚΑΔΔΑ
 - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
6-11-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και μόλις πάρουν τα χαράτσια, θα κόψουν και τις συντάξεις. Άλλο COLPO GROSSO. Πότε έχουν πει αλήθεια; Τους εμπιστεύεστε; Ας πάρουν από μας φάσκελα και περιφρόνηση. mitsos175.