Τετάρτη, Νοεμβρίου 09, 2011

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

Τη στοιχειοθέτηση των όσων καταγράφθηκαν στην έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ότι δηλαδή το Ιράν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ζητά με ανακοίνωσή της η Ουάσινγκτον.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, υποστήριξε σχετικά με την έκθεση που βγήκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, ότι "αυτά είναι πολύ σοβαροί ισχυρισμοί, σοβαρές κατηγορίες, και το Ιράν πρέπει επιτέλους να κάνει διάλογο με αξιόπιστο και διαφανή τρόπο με την ΙΑΕΑ, για να εξαλείψει τις ανησυχίες".



Ζήτησε μάλιστα, από το Ιράν "να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία ότι έχει εγκαταλείψει την πρόθεσή του να αναπτύξει πυρηνικά όπλα".


Δεν απέκλεισε δε, το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να προβούν σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους τους, με στόχο να εντοπίσουν μεθόδους για "την επιβολή επιπλέον πίεσης στο Ιράν". Όπως πρόσθεσε, εξετάζεται μια σειρά από δυνατότητες.


Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση της ΙΑΕΑ εξέφρασε "σοβαρές ανησυχίες" σχετικά με το πρόγραμμα, επικαλούμενη "αξιόπιστες" πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν έχει εργαστεί για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου, παρέχοντας για πρώτη φορά στοιχεία που στηρίζουν τις δυτικές υποψίες για τις στρατιωτικές του βλέψεις.


ΠΡΕΖΑ TV
9-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: