Μία δραματική μέρα γεμάτη εντάσεις, ανατροπές, γρίφους, απειλές παραιτήσεων και πολιτικούς ελιγμούς εκτυλίχθηκε χθες στην Βουλή με επίκεντρο τις επιλογές του Πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα και τις πιέσεις που του ασκήθηκαν να παραιτηθεί.
Βουλευτές προειδοποίησαν με καταψήφιση της κυβέρνησης, κυβερνητικά στελέχη συντονίστηκαν σε μυστικές επαφές, το Υπουργικό Συμβούλιο συμφώνησε στο περίγραμμα μίας κυβέρνησης εθνικής ευθύνης σε συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία που... ξεθώριασε λίγη ώρα αργότερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ αργά το βράδυ έγινε και πάλι έντονο με τη δήλωση του Πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής ότι είναι επιδίωξή του ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Πάντως το κλίμα στους βουλευτές της συμπολίτευσης δεν εκτονώθηκε καθώς δεν τους δόθηκε ο λόγος για να εκφραστούν.
Η εξαντλητική μέρα ολοκληρώθηκε χωρίς να έχει διασαφηνιστεί το τοπίο ούτε ως προς το εάν η κυβέρνηση έχει εξασφαλισμένη την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ούτε ως προς το πότε τελικώς ο κ. Παπανδρέου θα κινήσει τις διαδικασίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ευθύνης σε συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση, και φυσικά με ποιους όρους...
Η ΑΥΛΑΙΑ. Τα μαύρα σύννεφα που έπεσαν πάνω στην κυβέρνηση φάνηκε πως ήρθαν από τις Κάννες μαζί με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τα χαράματα. Επιστρέφοντας από το γαλλικό θέρετρο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε το στίγμα του παίρνοντας αποστάσεις από το δημοψήφισμα και επομένως από τις επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου. Ακολούθησε χορός δηλώσεων από υπουργούς που περίπου «ξόρκιζαν» το δημοψήφισμα και ζητούσαν από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες. Στο κλίμα αυτό κινήθηκαν από νωρίς το πρωί οι Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά και ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος μέσω συνεργατών του «έκλεινε» το κεφάλαιο δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ.
Το μπαρούτι όμως άρχισε να μυρίζει έντονα μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Η Εύα Καϊλή γνωστοποίησε αρχικώς μέσω του site της ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Την σκυτάλη πήρε η Ελενα Παναρίτη δηλώνοντας γραπτώς ότι δεν θα συναινέσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος και ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία καταστροφής της χώρας. Το μεγάλο σοκ ήρθε όμως από τη δήλωση Λιντζέρη ότι ο Γ. Παπανδρέου αποτελεί παρελθόν... Στο περιστύλιο της Βουλής έγιναν δηλώσεις από πολλούς βουλευτές που ζητούσαν κυβέρνηση εθνικής ενότητας με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.
Εκ παραλλήλου και σε ουδέτερο έδαφος η επονομαζόμενη και «τρόικα» της κυβέρνησης, που συγκροτούν οι Γιάννης Ραγκούσης, Αννα Διαμαντοπούλου και Ανδρέας Λοβέρδος, συνεδρίαζε για να βάλει το πλαίσιο της παρέμβασής της στο Υπουργικό Συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου είχε προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι. Στους τρεις προστέθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος ο οποίος παρεμπιπτόντως χθες δεν προσεκλήθη στον «πρωινό καφέ». Προσερχόμενος στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Ραγκούσης σχολίασε ότι πρέπει να διορθωθεί ένα μεγάλο λάθος και ότι το εθνικό συμφέρον είναι πάνω απ' όλους μας. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Εν τω μεταξύ τα σενάρια άρχισαν να «φουντώνουν». Ο Πρωθυπουργός κλεισμένος στο γραφείο του μαζί με συνεργάτες του σχεδίαζε τη στρατηγική του. Πολλοί όμως τον εμφάνιζαν αποφασισμένο να παραιτηθεί επισκεπτόμενος προηγουμένως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα σενάρια εντάθηκαν μετά τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά που ζητούσε τον σχηματισμό προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης, καθώς εκτιμήθηκε ότι αυτό είχε συμφωνηθεί με τον Πρωθυπουργό.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ
ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
4-11-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου