Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2011

ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Ο ΜΠΑΡΟΖΟ..ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΝΤΑΒΑΔΕΣ ΜΑΣ…


Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα οδεύει στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία θα κυρώσει την νέα δανειακή σύμβαση που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες, λύνοντας έτσι «όλα τα προβλήματα», εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο σε συνέντευξή του στο BBC.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η εκδοχή, είναι μονόδρομος καθώς όπως αναφέρει «η άλλη επιλογή για τους Έλληνες είναι να χρεοκοπήσουν και να αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες στην καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, στις δαπάνες προς τα σχολεία και τα νοσοκομεία κάτι που θα οδηγήσει σε παράλυση της χώρας». Συμπληρώνει ακόμη ότι «είναι σίγουρος πως η πλειονότητα Ελλήνων είναι λογικοί άνθρωποι οι οποίοι δεν θέλουν να προκληθεί ένα τέτοιου είδους χάος στη χώρα τους».


Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο των εκλογών στην Ελλάδα και την αβεβαιότητα που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο ο Μπαρόζο απαντά ότι «είχαμε μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την αρχές ενός νέου προγράμματος βοήθειας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Αυτό έχει συμφωνηθεί. Μετά, συμφωνώ, αβεβαιότητα προκλήθηκε αναφορικά με το πρόγραμμα, με την ιδέα του δημοψηφίσματος. Προφανώς, τώρα, έχουν απορρίψει αυτή την ιδέα και έχουν δεσμευθεί τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλουν να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Επομένως ελπίζω ότι θα συμφωνήσουν σύντομα, καθώς είναι υπέρ των βασικών τους συμφερόντων και φυσικά υπέρ της ευρωζώνης ως συνόλου».

Αναφορικά με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστηρίζει ότι αυτό εξαρτάται από την ίδια τη χώρα. «Όταν είσαι μέλος της ευρωζώνης, όπως και όταν είσαι μέλος μιας οποιαδήποτε ένωσης, πρέπει να σέβεσαι τους κανόνες. Είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να διατηρήσουν τη συμμετοχή τους στο ευρώ. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον τους και θα θέλαμε να παραμείνουν».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, οι οποίοι υπονόησαν ότι η Ελλάδα μπορεί να εκδιωχθεί από ευρώ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, απαντά ότι δεν άκουσε κάτι τέτοιο από τα χείλη τους. «Αυτό που άκουσα από αυτούς και από άλλους, είναι η πιθανότητα μιας χώρας που δεν σέβεται της δεσμεύσεις της, να φύγει από το ευρώ. Αλλά αυτό είναι απόφαση της χώρας αυτής, δεν είναι απόφαση των άλλων χωρών» επαναλαμβάνει.

«Αυτό που πρέπει να κάνουν τώρα (σ.σ. οι Έλληνες) είναι να επικεντρωθούν στην κρίση και έχουν πολλά να κάνουν» συμπληρώνει.

Ο Μπαρόζο επίσης κάνει αναφορά και στην αναγκαιότητα για μια ενιαία δημοσιονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει ακόμη και μια νέα ευρωπαϊκή Συνθήκη.
ΠΡΕΖΑ TV
4-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: