Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2011

ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΑΡΑ ΜΑΣ!!!


Την Κυριακή οι πάντες βιάζονταν. ΠΑΣΟΚ (περισσότερο), Ν.Δ. (λιγότερο) και τηλεοπτικά κανάλια (υπερθεματίζοντας έναντι όλων) έδιναν τον χαρακτήρα του επείγοντος στην ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης «εθνικής συννενόησης». 
Περισσότερες από 24 ώρες μετά την κοινή επίσκεψη Παπανδρέου - Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και την ανακοίνωση της Προεδρίας, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η πρόοδος που σημειώθηκε είναι μηδαμινή. Οι δύο πλευρές έχουν επιδοθεί σ' ένα μαραθώνιο παζάρεμα για τα πρόσωπα, τις προτεραιότητες και τη χρονική διάρκεια της απόπειρας να συνυπάρξουν και οι δύο πόλοι (μόνοι αυτοί) του παραδοσιακού ελληνικού δικομματισμού και σε κυβερνητικό επίπεδο. Ωστόσο, μέχρι τώρα, το μόνο αποτέλεσμα είναι η διαπίστωση της... δυστοκίας.


Η εξέλιξη αυτή δεν είναι αναπάντεχη, καθώς πρόκειται για μια απόπειρα πρωτόγνωρη (για τα ελληνικά δεδομένα), για ένα πολιτικό πείραμα, και μάλιστα σε συνθήκες... δοκιμαστικού σωλήνα (προφανώς, ευρωπαϊκής κατασκευής και προελεύσεως). Δύο κόμματα που εναλλάσσονται επί 37 χρόνια, στη διακυβέρνηση της χώρας, προβάλλοντας μια οξύτατη, αγεφύρωτη αντιπαλότητα (παρότι αυτή εξαντλείται στα φραστικά πυρά και ουδόλως αντανακλάται στα πεπραγμένα τους), δεν είναι και τόσο εύκολο να ομονοήσουν με συνοπτικές διαδικασίες, όσο κι αν πιέζονται προς τούτο, από εγχώρια ή διεθνή, θεσμικά ή εξωθεσμικά, κέντρα αποφάσεων. 'Αλλωστε, αναπόσπαστο κομμάτι της κατ' αρχήν επιτευχθείσας συμφωνίας είναι και η δέσμευση για προσφυγή στις κάλπες, "γρήγορα" ή κάπως "αργότερα", αλλά πάντως πριν τη λήξη της τετραετίας. Άρα, ο φόβος για επικείμενες κάλπες, φυλάει τα έρμα (τουλάχιστον, όσο περισσότερα μπορεί)... Ιδίως όταν (οι πάντες συμφωνούν ότι) μιά ολόκληρη κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής, με τα Μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, που οδηγούν εισοδήματα σε εξαέρωση και ανθρώπους σε εξαθλίωση.


Έτσι η διαφαινόμενη -μέχρι χθες- και πολυαναμενόμενη πρόοδος πάνω στο θέμα της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας φαίνεται στην καλύτερη περίπτωση να έχει κολλήσει και στη χειρότερη να παρουσιάζει εμπλοκή, την ώρα που τα τηλέφωνα των πολιτικών όλη την ημέρα έχουν πάρει φωτιά. Γεγονός που προκύπτει και από την καθυστέρηση στην ανακοίνωση του ονόματος για τον νέο πρωθυπουργό.


Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένες πληροφορίες, υπάρχει "εμπλοκή" με το πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου στο οποίο εφέρετο να είχαν συμφωνήσει οι δύο ηγέτες. Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού φέρεται να αξιώνει περισσότερο χρόνο προκειμένου να εργαστεί -κάτι που τοποθετεί σε μεταγενέστερο διάστημα τις εκλογές- καθώς και επιτελείο της επιλογής του, προτάσεις που αμφότερες φέρονται να βρίσκουν αντίθετο τον Α. Σαμαρά.


Ως εναλλακτική επιλογή προβάλλει ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, Έλληνας ακαδημαϊκός που υπηρετεί ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής. Σύμφωνα με το Reuters, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι έχει γίνει μια διερευνητική επαφή χωρίς να υπάρξει συνέχεια ενώ πρόσθεσε ότι θα δεχόταν τη θέση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.


Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί η απροθυμία της Ν.Δ. να στελεχώσει με δικά της πρόσωπα την μεταβατική κυβέρνηση όπως και η επιθυμία του Α. Σαμαρά να μην συμπεριλαμβάνονται ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία στη νέα κυβέρνηση. Στο μυαλό του προέδρου της Ν.Δ. η προηγούμενη θέση λειτουργεί ως δίκοπο μαχαίρι καθώς εάν τελικά τα κόμματα αυτά αποτελέσουν την αντιπολίτευση, ενδέχεται να προκαλέσουν φθορά στη Νέα Δημοκρατία και στο πρόσωπο του Α. Σαμαρά. 


Όσον αφορά στα κόμματα της Αριστεράς, το ΚΚΕ τόνισε πως πρόκειται για μια κυβέρνηση η οποία γίνεται για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, του ελληνικού και του ευρωπαϊκού ενώ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε εκ νέου εκλογές χαρακτηρίζοντας τη συγκυβέρνηση επιλογή εκτροπής και εθνικής καταρράκωσης.  
ΠΡΕΖΑ TV
7-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: