Η αστυνομία θα μπορεί να παίρνει δείγμα DNA από υπόπτους για την τέλεση εγκλημάτων ακόμη και με τη βία, αν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχουν τελέσει κακούργημα ή πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών, σύμφωνα με γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αθανασίου Κονταξή.
Όπως ανέφερε, απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η ανάλυση του DNA, λόγω της σπουδαιότητας αυτού του αποδεικτικού μέσου, είναι σύννομη με το Σύνταγμα και τη διεθνή νομοθεσία, καθώς «το συμφέρον της ολότητας που εξυπηρετεί είναι υπέρτερο του συμφέροντος του ατόμου».
Παράλληλα, εκτίμησε ότι ακόμη και αν η λήψη του δείγματος γίνει χωρίς τη συγκατάθεση του υπόπτου, αυτό δεν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές των άρθρων 2, 5, 7 και 9Α. Υποστήριξε ότι ο σκοπός που επιδιώκεται με τη λήψη γενετικού υλικού υπερτερεί των φερόμενων ως θιγομένων δικαιωμάτων του ανθρώπου.
«Οι ατομικές ελευθερίες δεν είναι, ούτε μπορεί να είναι απεριόριστες. Όποιος ζητάει κάτι τέτοιο είναι εκτός πραγματικότητας», ανέφερε στη γνωμοδότησή του.
ΠΡΕΖΑ TV
15-11-2011
1 σχόλιο:
Ο γνωστός και μη εξαιρετέος ρόλος της "δικαιοσύνης" στην εξυπηρέτηση του συστήματος κατά των εσωτερικών εχθρών. Να τα βλέπουν αυτά οι βλάκες που πιστεύουν ακόμη σε μία δίκαιη δικαιοσύνη που δρα υπέρ του αδυνάτου σε ένα άνισο και εκμεταλλευτικό κράτος! Πού είσαι αγράμματε κυρ Εισαγγελέα, ποιός σου είπε ότι η ανάγκη για τη εξιχνίαση ενός εγκλήματος, όσο σκληρό και εάν είναι, δικαιολογεί τη μετατροπή του κατηγορούμενου από υποκείμενο σε αντικείμενο της ποινικής διαδικασίας; Σε ποίο βιβλίο το διάβασες αυτό; Από πού και ως πού δικαιολογείται η υποχώρηση των ατομικών δικαιωμάτων μπροστά στην ανάγκη εξιχνίασης ενός εγκλήματος, και γιατί το τελευταίο είναι υπέρτερο αγαθό; Αλλά ξέχασα, ο Άρειος Πάγος αναπολεί ακόμη στην εποχή της χούντας τη οποία υπηρέτησε πιστά.
Δημοσίευση σχολίου