Τετάρτη, Νοεμβρίου 02, 2011

«ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΛΟΥΤΟΥ, ΤΩΡΑ», ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΣΤΟ G20


«Πρώτα οι άνθρωποι, μετά οι οικονομίες», βροντοφώναξαν χθες στη Νίκαια χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι έδωσαν ραντεβού στη γαλλική πόλη του Νότου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη δική τους «αντι-σύνοδο», απάντηση στη σύνοδο του G20 που τυπικά αρχίζει αύριο.Εως και 12.000 ήταν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι συμμετέχοντες στη θορυβώδη και ζωηρή διαδήλωση που πέρασε από πολλούς δρόμους της Νίκαιας και έστειλε μήνυμα για κοινωνική δικαιοσύνη και ανακατανομή των πλουτοπαραγωγικών πόρων, ενώ έκανε πλήθος πολιτικών «δηλώσεων» για όσα επίκαιρα συμβαίνουν στις μέρες μας στον κόσμο. Εχοντας προμηθευτεί καπέλα του Ρομπέν των Δασών και κρατώντας σακιά που συμβόλιζαν τα χρηματιστήρια, πολλοί διαδηλωτές φώναζαν υπέρ της φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
«Να πάρουμε από τους πλούσιους και να δώσουμε στους φτωχούς, να ανακατανείμουμε τον πλούτο», είπε ένας 23χρονος Γάλλος διαδηλωτής. Ανάμεσα στο πλήθος ήταν και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων που ήρθαν όχι μόνο από τη γειτονική Ισπανία ή από το Βέλγιο, αλλά και τη Βρετανία και το Μεξικό.


Η αστυνομία, που είχε ισχυρή παρουσία στη διαδήλωση και θα παραμείνει επί ποδός όλη την εβδομάδα, συνέλαβε χθες το πρωί, πριν από την κινητοποίηση, τρεις Ισπανούς και δύο Βέλγους, για τους οποίους είχε υποψίες ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν επεισόδια, μια και βρέθηκαν επάνω τους -σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση- σουγιάδες, αντιασφυξιογόνες μάσκες, κουκούλες και καρφιά. Μετά το πέρας της διαδήλωσης αφέθηκαν ελεύθεροι.


Περίπου 2.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στη Νίκαια και συνολικά 12.000 σε όλη την περιοχή. Οι Κάνες βρίσκονται σε απόσταση 30 χλμ. και έχουν γίνει φρούριο. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι η μεγάλη κινητοποίηση ήταν αναγκαία, γιατί «η χρονιά ήταν περίπλοκη διεθνώς με το θάνατο του Μπιν Λάντεν, επεμβάσεις όπως αυτή της Λιβύης... οπότε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής αυξήθηκε σε κόκκινο κωδικό».


Η αντι-σύνοδος της Νίκαιας συνεχίζεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας με δράσεις και σεμινάρια, προκειμένου, όπως το έθεσε εκπρόσωπος της οργάνωσης Attac, «ο κόσμος να μιλάει για τη Νίκαια τόσο όσο για τις Κάνες».



(Πηγές: Γαλλικό, Ασ. Πρες)
Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
2-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: