Δευτέρα, Δεκεμβρίου 19, 2011

ΑΙΜΑ, ΒΙΑ, ΦΩΤΙΑ, ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΟΥ ΕΣΤΗΣΕ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ - ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ


Μέρες οργής ταλανίζουν την Αίγυπτο 10 μήνες μετά την αποπομπή του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, ενώ το αίμα και η φωτιά ακόμη ενός τριήμερου βίας στο Κάιρο κοστίζει απώλεια ανθρώπινων ζωών αλλά και στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.Τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί και κάπου 450 οι τραυματίες διαδηλωτές, ενώ εκατοντάδες έχουν συλληφθεί, κρατηθεί και κακοποιηθεί βάναυσα από τη στρατιωτική αστυνομία και τους στρατιώτες που εκτελούν πλέον χρέη δυνάμεων καταστολής στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.



Ωστόσο, ό,τι προβάλλουν δεόντως τα κρατικά ΜΜΕ της χώρας είναι η καταστροφή από πυρκαγιά τού, υπαγόμενου στο υπουργείο Πολιτισμού, κτηρίου του Ινστιτούτου της Αιγύπτου στην οδό Κασρ ελ Αΐνι κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, μαζί με κρατικά αρχεία, αλλά κυρίως πολύτιμα χειρόγραφα και δυσεύρετες εκδόσεις, πολλά χρονολογούμενα από τον 18ο αιώνα. Κυβέρνηση και διαδηλωτές αλληλοκατηγορούνται ως υπεύθυνοι της καταστροφής - οι ακτιβιστές αναφέρουν ότι από κάνιστρα δακρυγόνων πήρε φωτιά η στέγη του κτηρίου, όχι από μολότοφ.


Ολα άρχισαν την Παρασκευή, όταν ισχυρές δυνάμεις στρατιωτικής αστυνομίας ξεκίνησαν να εκκενώνουν βιαίως την πλατεία Ταχρίρ από τους λίγους εναπομείναντες (κοσμικούς φιλελεύθερους και αριστερούς κυρίως) ακτιβιστές που επί μέρες κατασκήνωναν εκεί ειρηνικά. Πάγιο αίτημά τους, να φύγει η χούντα του στρατάρχη Μοχέμεντ Χουσεΐν Ταντάουι και να παραιτηθεί ο διορισμένος από εκείνον (και στο ίδιο αξίωμα και επί Μουμπάρακ) πρωθυπουργός Καμάλ Γκανζούρι.Βία άνιση: Για πρώτη φορά ίσως τόσο συστηματικά επικεντρωμένη σε βάρος γυναικών διαδηλωτριών -τις χτυπούσαν βάναυσα, έσκιζαν τα ρούχα τους ακόμα και ηλικιωμένους που έσπευδαν να διαμαρτυρηθούν χαστούκιζαν στο πρόσωπο, σύμφωνα με επιτόπιες μαρτυρίες. Ολες, ενέργειες σκανδαλωδώς απαράδεκτες για μια άκρως συντηρητικών ηθών κοινωνία, όπως της Αιγύπτου.


Το γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες ανδρών της στρατιωτικής αστυνομίας να σέρνουν ημίγυμνη διαδηλώτρια, την οποία, καταγγέλλουσες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο αναγνώρισαν ως Χατίτζα ελ Χενάουι. «Δεν ήταν σύμπτωση, αλλά μέρος ενός γενικότερου πολιτικού σχεδιασμού τόση και τέτοιας μορφής βίαιη καταστολή», επισημαίνουν.


Αιγύπτιοι και ξένοι δημοσιογράφοι, που και εκείνοι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν δαρόμενοι ανηλεώς επί ώρες σε πρόχειρα κέντρα κράτησης, ακόμα και σε ισόγειες αίθουσες του κτηρίου της Εθνοσυνέλευσης, μετέδιδαν για «πατώματα γεμάτα αίμα» ή για κακοποιημένους συλληφθέντες νεαρούς άνδρες και γυναίκες που δέχονταν ακόμα και πλήγματα ηλεκτροσόκ με τέιζερ!


Σάββατο πρωί, ο προσωρινός πρωθυπουργός Καμάλ Γκανζούρι αποκήρυξε τους διαδηλωτές της Ταχρίρ ως «αντεπαναστάτες». Σε συνέντευξη Τύπου διακήρυξε πως «αυτό δεν είναι επανάσταση, είναι αντεπανάσταση» και πως «δεν ανήκουν στη νεολαία της επανάστασης». Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνησή του δεν σκόπευε να αντιμετωπίσει ειρηνικές διαδηλώσεις με βία, αλλά οι διαδηλωτές «πέταξαν πέτρες και κατέστρεψαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους». Λίγο αφ' ότου ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του η βία κλιμακώθηκε.


(Πηγές: Associated Press, Reuters, Γαλλικό, BBC, AlJazeera, almasryalyoum.com, english.ahram.org.eg)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
19-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: