Κυβερνητικό αλαλούμ και στις απολύσεις στο Δημόσιο, με τους δύο αρμόδιους υπουργούς να συνεργάζονται... διαφωνώντας για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά 700.000 ελληνικές οικογένειες. Εναντίον του μετώπου των απολύσεων δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας χθες σε συνέντευξη Τύπου, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης μόλις προχθές είχε δηλώσει στη ΝΕΤ ότι το πρόγραμμα προβλέπει μέχρι το 2015 μείωση κατά 150.000 άτομα, είτε είναι συντάξεις είτε αποχωρήσεις είτε οτιδήποτε.«Υποθέτω ότι μέσα εκεί είναι και οι απολύσεις. Δεν νομίζω ότι βγαίνει μόνο με συνταξιοδοτήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννίτσης. Χθες ωστόσο, κατά την κοινή συνέντευξη, παρέπεμψε για απαντήσεις στον παρακαθήμενο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Αναλυτικότερα χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας κράτησε αποστάσεις από τους «πρόθυμους» που έχουν ταχθεί υπέρ των άμεσων απολύσεων στο Δημόσιο, ακόμα κι αν αυτοί συγκαταλέγονται στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι ο δικός του στόχος είναι ο εξορθολογισμός του Δημοσίου, όπως προωθείται σε συνεργασία με την Task Force.
«Είμαστε υπέρμαχοι και πρωτοστάτες στο κίνημα για τον εξορθολογισμό του Δημοσίου, δεν θα κάνουμε πράγματα που οδηγούν σε απόλυση της κοινής λογικής από την πολιτική μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας.
Ο στόχος για περιορισμό του προσωπικού κατά 150.000 μέχρι το 2015 μπορεί να επιτευχθεί με αποχωρήσεις ή παραιτήσεις υπαλλήλων, με περιορισμό νέων προσλήψεων, καθώς και με τη δραστική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης έθεσε το, σκληρό, όπως είπε, δίλημμα: «Η θέση μου είναι ότι όσο κανείς μπορεί να αποφύγει τις απολύσεις, να το κάνει. Αλλά αν πρόκειται με το να μην το κάνει να βυθίζεται η χώρα, να βυθίζονται οι μισθοί, οι συντάξεις, η ανταγωνιστικότητα, όλα να βυθίζονται και να τελματώνονται, εκεί νομίζω θα βρεθούμε κάποια στιγμή στην ανάγκη να αντιμετωπίσουμε με πιο καθαρούς όρους αυτό το δίλημμα».
Παράλληλα χαρακτήρισε «οριζόντιο» και «αψυχολόγητο» το μέτρο της εφεδρείας: «Η εφεδρεία ήταν υποκατάστατο για τις απολύσεις προκειμένου να αποφύγουμε ένα πιο σκληρό μέτρο. Δεν απέδωσε. Πιστεύω ότι -κατ' αρχήν- ήταν αναμενόμενο να μην αποδώσει. Δεύτερον, έχει να κάνει κανείς με ένα, από πολλές πλευρές, οδυνηρό θέμα, γιατί οι απολύσεις, η εφεδρεία έτσι όπως έγινε ήταν μια γραμμική προσέγγιση, η οποία έσπασε έντονα το ηθικό των δημόσιων υπάλληλων», υπογράμμισε. ΕΛ.ΔΕΛ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου