Συνεχίζεται το απόγευμα του Σαββάτου στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2012, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της επόμενης Τρίτης με την ονομαστική ψηφοφορία.
Ο νέος προϋπολογισμός θα έχει ψηφισθεί από την ελληνική βουλή λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει η κρίσιμη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, στις 8-9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε χθες, Παρασκευή, με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων.
Οι αργηχοί των κομμάτων θα μιλήσουν την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή. Η διαδικασία θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και την ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
Σήμερα, Σάββατο, άνοιξε ο κατάλογος των εγγεγραμμένων βουλευτών και μίλησαν και ορισμένοι υπουργοί.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, την Κυριακή η συνεδρίαση της Ολομέλειας θα ξεκινήσει στις 15:00, ενώ την Δευτέρα και την Τρίτη θα προστεθούν πρωινές συνεδριάσεις.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη είναι μία ιστορική κατάκτηση που δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση και κάλεσε τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού να δείξουν υπεύθυνη στάση.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον προϋπολογισμό, η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε ότι θα αλλάξει, δηλαδή θα αναθεωρηθεί κατά τη διάρκεια του 2012.
Από το ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Γείτονας είπε ότι είναι θετικό και αισιόδοξο στοιχείο η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα το 2012, ενώ για την αλλαγή του προϋπολογισμού σημείωσε ότι αυτή μπορεί να γίνει μόνο μέσα στα πλαίσια του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Από τη Νέα Δημοκρατία, ο Προκόπης Παυλόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι προεκλογικά ήταν ανεύθυνο και μετεκλογικά πυροδότησε την κρίση, ενώ είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι άκαιρος και ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να εκτελεσθεί.
Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι πρέπει να γίνουν όσο το συντομότερο εκλογές και εκτίμησε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές θα είναι καλύτερη από τη σημερινή.
Από το ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαρίνος επιτέθηκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, γιατί «ακολουθεί αντιλαϊκή πολιτική» και υποστήριξε ότι το μόνο κριτήριο ανάπτηξης γι' αυτήν είναι τα κέρδη των καπιταλιστών.
Από το ΛΑΟΣ, ο Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, επανέλαβε την εκτίμηση του κόμματος του προς το πρόσωπο του κ. Παπαδήμου, την οποία άλλωστε έχει εκφράσει εδώ και πολύ καιρό.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, είπε ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και υποστήριξε ότι το νέο Μνημόνιο είναι «μοχλός εκβιασμού και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο ανεξάρτητος, προσφάτως διαγραφείς από την ΚΟ της ΝΔ, Πάνος Καμμένος.
Ο κ. Καμμένος άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική τακτική της ηγεσίας της ΔΝΤ, λέγοντας ότι «κάνουν συμπολίτευση αντιπολιτευόμενοι», κάτι που χαρακτήρισε «παράλογο».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής έκανε λόγο για «κυβέρνηση-έκτρωμα» που «έχει ένα και μοναδικό σκοπό: την παράδοση της χώρας στους δανειστές της».
Μετά τον κ. Καμμένο τον λόγο πήρε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι προτεραιότητα είναι το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών και η πάταξη της φοροδιαφυγής.
Από τη ΝΔ, ο Θανάσης Δαβάκης είπε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι «τέκνο της ανάγκης» που προέκυψε από τα λάθη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρώτος υπουργός που πήρε το λόγο ήταν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος υπερασπίστηκε τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, λέγοντας ότι ορίζει και το πλαίσιο της κυβεενητικής πολιτικής για την επόμενη περίοδο.
Ο νέος προϋπολογισμός είναι προϋπολογισμός στροφής, είπε και προσέθεσε ότι το υπουργείο θα παρουσιάσει νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του διοικητικού συστήματος, με ενίσχυση του κράτους δικαίου και της διαφάνειας.
Το νομοσχέδιο θα διαχωρίζει τις επιτελικές λειτουργίες και τις εκτελεστικές αρμοδιότητες της διοίκησης.
Ο κ Ρέππας έστρεψε τα βέλη του κατά της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί κάποιος να δηλώνει ότι είναι συγκυβέρνηση και ταυτόχρονα να είναι αντιπολίτευση.
Μετά τον κ. Ρέππα, τον λόγο πήραν οι βουλευτές Μαρία Θεοχάρη (ΠΑΣΟΚ), Μιχαήλ Μπεκίρης (ΝΔ), Σπυρίδωνας Μοσχόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ), Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη (ΠΑΣΟΚ), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (ΠΑΣΟΚ - αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών), Χρήστος Σταϊκούρας (ΝΔ), Θανάσης Παπαγεωργίου (ΠΑΣΟΚ), Γ. Βλάχος (ΝΔ), Λούκα Κατσέλη (ΠΑΣΟΚ), Ηλίας Πολατίδης (ΛΑΟΣ), Γιάννης Βούρος (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνος Τζαβάρας (ΝΔ) και Γιάννης Ντόλιος (ΠΑΣΟΚ).
Η κ. Κατσέλη προέβλεψε ότι η ύφεση το 2012 ίσως ανέλθει στο 3,5% και όχι στο 2,8% όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός και τόνισε ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, λόγω των φόρων και της μείωσης των μισθών.
Πρέπει να επανεκτιμηθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού, επισήμανε και ζήτησε να συζητηθούν όλα αυτά με την τρόικα ώστε να μην χρειασθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων.
Συνολικά, έχουν ζητήσει να μιλήσουν 175 βουλευτές.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
3-12-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου