Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2012 καταγράφεται στους επιχειρηματικούς κύκλους της Κροατίας, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ομάδα της εβδομαδιαίας έκδοσης “Privredni Vjesnik” και παρουσιάστηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης, στο Ζάγκρεμπ, με τη συμμετοχή οικονομολόγων.
Ο οικονομολόγος Ζάρκο Πρίμορατς διατύπωσε την εκτίμηση ότι, σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση της Κροατίας υλοποιήσει όλες τις αναγκαίες, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την εξάλειψη γραφειοκρατικών «αγκυλώσεων» και άλλων εμποδίων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να κυμανθεί από 1% έως 1,5%, το 2012.
Ο ίδιος σημείωσε ότι, οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τον όγκο των δανείων που χορηγούν στις επιχειρήσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους και παράλληλα, να δοθεί ώθηση στην παραγωγή.
Ωστόσο, ο Λιούμπο Γιούρσιτς, ο οποίος διακρίθηκε φέτος ως κορυφαίος οικονομολόγος για το 2011, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποίησε τους εμπλεκόμενους φορείς πως το 2012 η Κροατία θα «δει» μείωση της οικονομικής ανάπτυξης που, με τη σειρά της θα οδηγήσει σε στασιμότητα των εξαγωγών.
«Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόσαμε ένα κακό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης και γι’ αυτό το λόγο, περίπου 500.000 άτομα που θα μπορούσαν να εργάζονται, δεν έχουν απασχόληση» σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Ούρος Ντούσιν εκτίμησε ότι οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα είναι «ορατές» στην καθημερινότητα των πολιτών μέχρι και το 2018.
Απαισιοδοξία των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση Στο μεταξύ, από έρευνα της εταιρείας GfK, στο Ζάγκρεμπ, προέκυψε ότι οι περισσότεροι Κροάτες πιστεύουν ότι η οικονομική τους κατάσταση το 2012 θα είναι χειρότερη σε σχέση με το 2011.
Περίπου το 15% των νοικοκυριών ελπίζει να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση το 2012, το 45% εκτιμά ότι θα παραμείνει ίδια και το 35% πως θα επιδεινωθεί.
Εξάλλου, από την ίδια έρευνα προκύπτει πως το 22% των νοικοκυριών είναι υποχρεωμένο να καλύψει έξοδα των βασικών αναγκών από τις αποταμιεύσεις του.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας άνω των 15 ετών σε διάφορες πόλεις της Κροατίας.
ΠΡΕΖΑ TV
28-12-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου