Κυριακή, Δεκεμβρίου 11, 2011

ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟΙ 25 ΤΟΝΟΙ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Μια τοξική βόμβα στο κέντρο της Αθήνας, απειλεί εκατοντάδες μικροεπαγγελματίες και εργάτες, όπως και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Τόνοι χημικών παρατημένοι σε βαρέλια και δεξαμενές εδώ και πάνω από ένα χρόνο, με τις αρμόδιες κρατικές ή τοπικοδιοικητικές υπηρεσίες να μην προχωρούν σε καμία ενέργεια απομάκρυνσής τους, δείγμα κι αυτό της υποκρισίας των κυρίαρχων δυνάμεων απέναντι σε ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.
Συγκεκριμένα, στην πάροδο της Ορφέως 164 (χωροταξικά ανήκει στο Δήμο Μοσχάτου/Ταύρου, δίπλα στην κατοικημένη περιοχή του Βοτανικού), βρίσκεται το παλιό εργοστάσιο της «Hellafoam» που παραμένει κλειστό πάνω από ένα χρόνο, έχοντας κλειδωμένα στο εσωτερικό του περίπου 25 τόνους επικίνδυνα χημικά. Η εταιρεία στην οποία ανήκε ο χώρος πτώχευσε δηλώνοντας ταυτόχρονα αδυναμία για την απομάκρυνση των υλικών, η οποία κοστολογήθηκε στα 60.000 ευρώ.

Τα υλικά αυτά, όσο καιρό παραμένουν χωρίς καμία επίβλεψη, εγκυμονούν τον κίνδυνο διαρροής είτε εξαιτίας διάβρωσης των βαρελιών είτε εξαιτίας επέμβασης έξωθεν παραγόντων (έχουν καταγραφεί περιστατικά απελπισμένοι φτωχοδιάβολοι να μπαίνουν στον εγκαταλειμμένο χώρο όπου άδειασαν το περιεχόμενο ορισμένων βαρελιών με σκοπό να τα πάρουν για σκραπ). Κάθε διαρροή μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην υγεία των κατοίκων των περιοχών όπου είναι αποθηκευμένα, να μολύνει το έδαφος ή και τον υδροφόρο ορίζοντα.«Οι χημικές ουσίες που βρέθηκαν εγκαταλειμμένες στον χώρο του πρώην εργοστασίου της Hellafoam ΑΒΕΕ έχουν παραμείνει αποθηκευμένες επί μακρόν, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πλήρως η ταυτότητά τους, και υπό συνθήκες που δε διασφαλίζουν τυχόν αλλοίωσή τους και πολύ περισσότερο τυχόν εκδήλωση κινδύνου διαρροής ή ανάφλεξης ή εκπομπών ή μη σύννομης/ασφαλούς διαχείρισης. Ως αποτέλεσμα, τυχόν περαιτέρω παραμονής τους στο χώρο και υπό τις παρούσες συνθήκες, εγκυμονεί άμεσο και διαρκή κίνδυνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία», προειδοποιούσε με "επείγον" έγγραφό της η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ ήδη από τις 19/10/2010. Επιθεωρητές της πήγαν στην περιοχή μετά από καταγγελίες κατοίκων για δυσοσμία, διαπίστωσαν διαρροή, πραγματοποίησαν μετρήσεις πτητικών οργανικών ενώσεων στον αέρα του περιβάλλοντος.ριζοσπαστης
ΠΡΕΖΑ TV
11-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: