Πέμπτη, Δεκεμβρίου 01, 2011

ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ «ΒΛΕΠΕΙ» ΤΟ ΔΝΤ

Αυξανόμενους κινδύνους για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης «βλέπει» το ΔΝΤ. Ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις δήλωσε συγκεκριμένα πως είναι πιθανόν το Ταμείο να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον Ιανουάριο τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2012, λόγω της «επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας» στην Ευρώπη και αλλού.



Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δανείσει πόρους στο ΔΝΤ με σκοπό αυτό με τη σειρά του να δανείζει κράτη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό νομικά, πρόσθεσε όμως ότι προς το παρόν δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις.


Ερωτηθείς τι περιμένει το ΔΝΤ από την Ευρώπη ως τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 8 και τις 9 Δεκεμβρίου, απάντησε ότι ελπίζει σε μια μεγαλύτερη «ολοκλήρωση» των χωρών της ευρωζώνης. Για την Ιταλία, διέψευσε άλλη μία φορά, όπως άλλωστε κάνει το ΔΝΤ καθημερινά από την Κυριακή, ότι γίνονται συνομιλίες για μια χρηματοδότηση της Ρώμης από το ΔΝΤ.


EKT: Εντείνονται οι κίνδυνοι για επιδείνωση της οικονομίας


Νωρίτερα σήμερα, ο Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για διατήρηση των τιμών σε σταθερά επίπεδα, παρά τους αυξανόμενους κινδύνους για επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών.


«Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ διαμορφώνεται πάντα με βάση τον στόχο της σταθερότητας των τιμών στην ευρωζώνη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και αυτό σημαίνει ότι επιδιώκεται σταθερότητα των τιμών και προς τις δύο κατευθύνσεις», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. «Οι κίνδυνοι για επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών έχουν αυξηθεί», επισήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης.


Όσον αφορά στις τράπεζες, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξαιτίας των πιέσεων που δέχονται τα κρατικά ομόλογα, της έλλειψης ρευστότητας στις χρηματαγορές και της μειωμένης προσφοράς κατάλληλων εξασφαλίσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο.


«Γνωρίζουμε, επίσης, τα προβλήματα αναντιστοιχίας σε επίπεδο διάρκειας στους ισολογισμούς, τους κινδύνους της αύξησης του κόστους των κεφαλαίων και τους κυκλικούς κινδύνους που επιφέρει η επιδείνωση των προοπτικών», δήλωσε χαρακτηριστικά.


«Κατά τη γνώμη μου, αυτό που χρειάζεται η οικονομική και νομισματική μας ένωση είναι ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο –μια θεμελιώδη αναδιατύπωση των δημοσιονομικών κανονισμών σε συνδυασμό με τις αμοιβαίες δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης», προσέθεσε ο κ. Ντράγκι.


«Στην ερώτηση εάν ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο επαρκεί για τη σταθεροποίηση των αγορών η απάντησή μας είναι ότι αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας», υπογράμμισε.


ΠΡΕΖΑ TV
1-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: