Αρχιτέκτονες, δημοσιογράφοι, τεχνικοί διαφόρων κλάδων, αρχαιολόγοι και ιστορικοί που έχασαν τη δουλειά τους συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος.
Η στρατιά των ανέργων έκανε την πρώτη εμφάνισή της στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το υπουργείο Εργασίας.
«Κανένας άνεργος μόνος του» ήταν το σύνθημά τους. Δεκάδες απολυμένοι πλαισίωναν το πανό του συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου: «Εκλεισαν πολλές εκδοτικές επιχειρήσεις, κι άλλες συρρικνώθηκαν», λέει η 36χρονη Στέλλα που εργαζόταν στις εκδόσεις «Σαββάλα». Λέει ότι στις εκδόσεις «Ωκεανίδα» «από τους 28 εργαζόμενους έμειναν 8, κι άλλοι 8 απολύθηκαν στις εκδόσεις "Κυριακίδη"».
Προσθέτει ότι στις εκδόσεις «Αντ. Σάκκουλα» οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί 15 μήνες. Η 45χρονη Κατερίνα εργαζόταν εκεί επί 16 χρόνια. Χαρακτηρίζει τις εργασιακές σχέσεις «Γολογοθά». «Για να βρεις δουλειά ξεχνάς τις συλλογικές συμβάσεις κι όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Ο κλάδος συρρικνώνεται διαρκώς, δεν υπάρχει δουλειά».
Δεκάδες είναι οι απολυμένοι από τον Τύπο. Ο Δημήτρης, 42 ετών, εργαζόταν σε περιοδικές εκδόσεις και απολύθηκε λόγω «περιστολής κόστους». «Με το Ταμείο Ανεργίας δεν καλύπτονται οι στοιχειώδεις ανάγκες. Εκατοντάδες συνάδελφοι απολύονται, άλλοι χάνουν μισθούς και αποζημιώσεις. Βιώνουμε την ανασφάλεια και το αδιέξοδο. Νιώθουμε οργή. Προσπαθούμε, μέσω γνωριμιών, αλλά δεν υπάρχει δουλειά. Βρίσκουμε θέσεις για δωρεάν εργασία ή ζητούν απόφοιτους σχολών για πρακτική».
«Αυτοοργανωνόμαστε» έγραφαν τα πανό. «Αποτελούμε τμήμα του εργατικού κινήματος, πρέπει να παλέψουμε οργανωμένα για την ανεργία», υποστηρίζει ο 37χρονος Νίκος, μέλος του σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Είναι άνεργος, πολιτικός μηχανικός. Μιλάει για την ανεργία στον κλάδο της κατασκευής που οδηγεί στη μετανάστευση.
Η 33χρονη Νικολέτα είναι μηχανολόγος: «Εκλεισε το μελετητικό γραφείο. Στέλνω βιογραφικά σε κατασκευαστικές εταιρείες. Χωρίς να παίρνω απάντηση». Η 33χρονη Σοφία έμεινε άνεργη όταν έκλεισε το αρχιτεκτονικό γραφείο: «Απευθύνομαι σε γνωστούς, χωρίς αποτέλεσμα».
Το δίκτυο εργατικών συλλογικοτήτων δημιουργήθηκε για να καλύψει ανάγκες όσων αποκλείονται από τα σωματεία, υποστηρίζουν οι άνεργοι. Προσθέτοντας ότι οργανώνουν δράσεις σε φροντιστήρια όπου οι καθηγητές είναι απλήρωτοι, καθώς και σε εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις έτοιμου φαγητού. Υποστηρίζουν ότι η μεγαλύτερη επίθεση στους εργαζόμενους πραγματοποιείται στο χώρο του Τύπου.
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
16-12-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου