Η κρίση οδεύει προς την Ασία, τη Λατινική Αμερική, τις χώρες του Ειρηνικού, γενικότερα προς τις αναδυόμενες οικονομίες που έως σήμερα οδηγούσαν την κούρσα της ανάπτυξης, έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τις «δυτικές», ανεπτυγμένες οικονομίες.
Η δίνη της κρίσης απειλεί να βυθίσει και τις γοργά αναπτυσσόμενες αγορές, κάτι που φαντάζει αναμενόμενο σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, άμεσης σύνδεσης των αγορών μεταξύ τους και κυρίως σε μια εποχή βαθιάς νομισματικής κρίσης όπως η σημερινή.
Τις ζοφερές αυτές προβλέψεις για το μέλλον των αναπτυσσόμενων οικονομιών καταγράφει η τελευταία έρευνα του Bloomberg, σύμφωνα με την οποία τα … «καλύτερα» φαίνεται πως τελειώνουν για τις αναδυόμενες αγορές, μετά από μια δεκαετία σχεδόν τετραπλασιασμού (!) των κερδών και των ρυθμών ανάπτυξής τους.
Ήδη το 2011 ήταν η πρώτη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας κατά την οποία οι αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν σημαντική πτώση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2012.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, την τελευταία δεκαετία τα αμοιβαία κεφάλαια «έριξαν» σχεδόν 70 δισ. δολάρια σε Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, οι μετοχές σε αυτές τις αγορές σχεδόν υπερτετραπλασίασαν τα κέρδη τους, ενώ οι οικονομίες τους αναπτύχθηκαν τέσσερις φορές ταχύτερα απ’ ότι η αμερικανική οικονομία.
Ωστόσο, το 2011, τα αποκαλούμενα και «BRIC funds», τα κεφάλαια δηλαδή που επενδύουν στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές Ασίας, Ειρηνικού και Ρωσίας, κατέγραψαν εκροές 15 δισ. δολαρίων.
Όπως αναλύει η Goldman Sachs, μόνο από τις αγορές της Ινδίας και της Κίνας σημειώθηκε εκροή σχεδόν 8 δισ. δολαρίων και από την Βραζιλία 2,2 δισ.
Και μπορεί για παράδειγμα η Βραζιλία να κατέλαβε φέτος την θέση της έκτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, ξεπερνώντας και τη Βρετανία, οι προβλέψεις όμως για το 2012 και μετά μόνο αισιόδοξες δεν είναι …
Παναγιώτης Γκρουμούτης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
28-12-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου