Πέμπτη, Δεκεμβρίου 15, 2011

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: «ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΩΛΟΒΑΡΑΝΕ»….ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΜ ΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ!

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος για άλλη μια φορά δε μάσησε τα λόγια του ούτε για το προσωπικό του δήμου αλλά ούτε και για τους πολίτες, ενώ υπεραμύνθηκε της στάσης του για το άνοιγμα σε Ισραήλ και Τουρκία.



Ο κ. Μπουτάρης μίλησε στην Athens Voice για το έργο του στη συμπρωτεύουσα και δε δίστασε να χαρακτηρίσει τον εαυτό του ωςαντισυμβατικό. «Ημουν σε όλη μου τη ζωή. Και παρόλο που υπάρχουν χοντρά προβλήματα, με την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, που μοιάζει αδύνατο να ξεπεραστεί, υπάρχει πρόβλημα μέσα στο ίδιο το δημαρχείο, με την ποσότητα των εγγράφων, την ταχύτητα λήψης αποφάσεων, ο κόσμος κατανοεί», αναφέρει.


«Προσωπικό στοίχημα η καθαριότητα»


Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εστίασε στο θέμα της καθαριότητας που όπως λέει είναι προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως στο Παρίσι είχε επαφές με τον δήμαρχο της Νίκαιας όπου απέσπασε χρήσιμη τεχνογνωσία στο θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων.


«Εκεί, λοιπόν, όπου παρουσιάζονται πολλές ομοιότητες με εμάς, ίδιος πληθυσμός, όμοια γεωγραφία, επέκταση κατά μήκος της θάλασσας, εκεί χρησιμοποιούν την υπηρεσία καθαριότητας ως επιτελική μονάδα και δημοπρατούν τα πάντα. Ακολουθείται μια διαδικασία, στο τέλος της οποίας τα σκουπίδια μετατρέπονται σε καύσιμα. Εξίμισι εκατομμύρια εισπράττει η Νίκαια από αυτή τη μονάδα. Φωτίζεται όλη η πόλη. Και η μονάδα είναι στο λιμάνι. Με κανέναν κίνδυνο αποβλήτων, στο επίπεδο που έχει φτάσει η τεχνολογία».


«Οι υπάλληλοι κωλοβαράνε»


Όμως ο κ. Μπουτάρης δε μάσησε τα λόγια του για το προσωπικό του δήμου αλλά και για τους κατοίκους της πόλης. 


«Πήγαμε και στο Τελ Αβίβ, και στην Κωνσταντινούπολη. Ξέρεις τι κάνουν εκεί; Δίνουν άδεια σε χιλιάδες ρακοσυλλέκτες να μαζεύουν το ανακυκλούμενο υλικό και να το πουλάνε. Θα δώσουμε και εμείς κίνητρα να δημιουργηθούν εταιρίες συλλογής, διότι δε φτάνει το δυναμικό του δήμου. Όχι γιατί δεν υπάρχει το υλικό. Με δυο χιλιάδες άτομα προσωπικό; Θα έπρεπε να είναι γλειμμένη η πόλη. Κωλοβαράνε. Κωλοβαράνε!»


«Δεν είμαστε αστοί. Είμαστε ρεμπέτ ασκερ»


Το στοίχημα για το δήμαρχο είναι να αστικοποιηθεί ο πληθυσμός της πόλης και να αποκτήσει την ανάλογη κουλτούρα που θα αφορά την προστασία και την ανάδειξη του δημοσίου χώρου. «Δεν είμαστε αστοί. Είμαστε ρεμπέτ ασκέρι. Δε μας ενδιαφέρει ο δημόσιος χώρος, μόνο ο ιδιωτικός. Και όταν αδιαφορείς για τον δημόσιο χώρο, παύεις να είσαι αστός. Δε ζεις σε πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.


«Ναι κύριε, ιδιωτικοποιώ»


Στην ερώτηση αν στενοχωριέται ποτέ με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Μπουτάρης δηλώνει «natural high», ενώ θεωρεί ότι άξονας του δήμου δεν πρέπει να είναι η επιχειρηματικότητα αλλά η κοινωνική πολιτική.


«Ό,τι κάνω, γίνεται με μια βασική αρχή: Ο δήμος δεν είναι επιχειρηματίας. Είναι αποστολή του όμως να ανοίγει πόρτες στην επιχειρηματικότητα».


Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις της Αριστεράς ή των συνδικάτων ο κ. Μπουτάρης δηλώνει πως «δε μασάει».


«Ας πούνε ό,τι θέλουνε. Ναι, κύριε, ιδιωτικοποιώ. Τι θα πει ιδιωτικοποίηση; Απολαμβάνει ο δημότης καλύτερων υπηρεσιών; Έχει οικονομικό όφελος; Προσφέρει αυτή την εξοικονόμηση σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη και τους οποίους ο ιδιώτης διαφορετικά δε θα προστρέξει; Πού είναι το πρόβλημά σου, επομένως;»


«Οι ηλικιωμένοι να βγούν απο τα ΚΑΠΗ»


Επιπλέον ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε πολλές από τις ιδέες του για να αξιοποιηθούν όλες οι κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Ειδικότερα για τους ηλικιωμένους ο κ. Μπουτάρης πρότεινε αντί να κάθονται στα ΚΑΠΗ να αναλάβουν τη φύλαξη πάρκων ή να φτιάχουν  μία φορά την εβδομάδα πίτες, γλυκά του κουταλιού, και να βγαίνουν να τα πωλούν.


«Για να νιώσουν όλοι χρήσιμοι, αντί να κλαίνε τη μοίρα τους και να αισθάνονται παραπεταμένοι. Αυτά τα πράγματα γίνονται σε όλο τον κόσμο», δηλώνει χαρακτηριστικά.


«Έκανα τον καραγκιόζη στην Τουρκία»


Αναφορικά με το άνοιγμα σε Ισραήλ και Τουρκία, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπεραμύνεται της στάσης του η οποία θεωρεί πως άνοιξε δρόμους συνεργασίας με μηδενικό κόστος για το δήμο.


«Πήγα και έκανα τον καραγκιόζη σε τηλεοράσεις στην Τουρκία, σε τηλεοράσεις στο Τελ Αβίβ. Πόσο κοστίζει αυτό; Μια προσωπική φθορά. Σαν αποτέλεσμα, συνέβη και το πρωτοφανές. Να έρθει υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και να μείνει μιάμιση ώρα στο γραφείο μου. Και ξέρεις τι μου είπε; Έχεις προβλήματα με την οδό Ατατούρκ; Θα σου κάνω και εγώ μια Βενιζέλου! Ξέρεις σε τι επιμένει όμως; Θέλει χώρο λατρείας. Μία φορά τον χρόνο, όπως μας δίνουν αυτοί την Παναγία Σουμελά. Και θα τους τον δώσουμε.»
ΠΡΕΖΑ TV
15-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: