Διχασμένος ο πολιτικός κόσμος στη Βρετανία απαιτεί από τον Ντέιβιντ Κάμερον «καλύτερη ευρωπαϊκή συμφωνία», όμως τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στους Συντηρητικούς με ποσοστό τουλάχιστον 41%, παρά τον καλπασμό της ανεργίας που ανεβαίνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών.
Στην κάθετη διαφωνία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης συνασπισμού και ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, για το βέτο του Κάμερον προστίθενται οι πιέσεις των Εργατικών που ζητούν την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης με την Ευρώπη και οι απειλές τού επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας για δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης.
Αμετακίνητος παραμένει πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός, που υπερασπίστηκε για δεύτερη φορά σε τρεις ημέρες στο Κοινοβούλιο την άρνησή του να συνεργαστεί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στην αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης για τη θέσπιση αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων.
Οι Βρετανοί στηρίζουν Κάμερον
Και μπορεί οι ιστορικοί να συζητούν για πολύ καιρό εάν η απόφασή του να στρέψει την πλάτη του στην Ευρώπη ήταν σωστή, φαίνεται όμως ότι οι Βρετανοί, στην πλειοψηφία τους, κινούνται στον ίδιο άξονα με τον πρωθυπουργό τους.
Σε δημοσκοπήσεις για το Reuters και την εφημερίδα «Sun» οι Συντηρητικοί παίρνουν για πρώτη φορά φέτος το προβάδισμα, εξασφαλίζοντας 41% στην πρόθεση ψήφου. Οι Τόρις βρίσκονται τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τους Εργατικούς (39%) παρά την ασφυκτική πίεση της αύξησης της ανεργίας, που βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 17 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 128.000 το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2011 και έφτασε στα 2,64 εκατομμύρια, οδηγώντας πολλούς να μιλήσουν για ανεργία στα επίπεδα πρωθυπουργίας Τζον Μέιτζορ, που διαχειρίστηκε την ύφεση μετά την εποχή Θάτσερ. Σημειώνεται ότι η ανεργία μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών έχει εκτιναχθεί στο 22%, το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται από το 1992.
Σε παράλληλες εξελίξεις, το Δουβλίνο επιχειρεί να περιορίσει το διπλωματικό κόστος, καθώς εκτιμά ότι το βρετανικό βέτο αφήνει την ιρλανδική κυβέρνηση εκτεθειμένη στις γερμανικές και γαλλικές πιέσεις για σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα. Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι παρά τη «σκληρή κοινή τους ιστορία», το Δουβλίνο ιδεολογικά βρίσκεται πιο κοντά στο Λονδίνο απ' ό,τι στις Βρυξέλλες και το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο αν στο ευρωπαϊκό τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν έχει στο πλάι του τη Μ. Βρετανία.
(Πηγές: BBC, Ass. Press, www.guardian.co.uk, www.independent.co.uk)
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
15-12-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου