Σε μια περίοδο που η Δύση κλιμακώνει τις διπλωματικές, αλλά και οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, ανησυχία προκαλεί η κινητικότητα που αναπτύσσει η Αργεντινή, προκειμένου να «ξεπαγώσει» τις σχέσεις της με την Τεχεράνη.
Αλλοι ερμηνεύουν τις κινήσεις ως καθαρά εμπορικές, άλλοι βλέπουν μια πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική που ήδη ακολουθούν και άλλες ισχυρές δυνάμεις της Νοτίου Αμερικής.
Οι σχέσεις της Αργεντινής με το Ιράν περνούν βαθύτατη κρίση την τελευταία δεκαετίαμε αφορμή την πολύνεκρη έκρηξη στο Εβραϊκό Κέντρο του Μπουένος Αϊρες, το 1994.
Για περίπου μία δεκαετία το θέμα είχε «παγώσει» δικαστικά, ωστόσο, ο πρόεδρος Νέστορ Κίρσνερ (σύζυγος της νυν προέδρου) αποφάσισε να ανοίξει και πάλι το θέμα, το 2003, κάνοντας λόγο «για εθνική ντροπή, που η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί».
Η δικαιοσύνη εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εις βάρος πέντε Ιρανών και ενός Λιβανέζου, γεγονός που είχε προκαλέσει βαθύτατη ικανοποίηση, τόσο στη διεθνή κοινότητα όσο και στην πολυπληθή εβραϊκή κοινότητα της Αργεντινής.
Μάλιστα μεταξύ των κατηγορούμενων ήταν και ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Χασεμί Ραφσαντζανί.
Τα χρόνια πέρασαν και η Αργεντινή εξελίχθηκε σε σημαντικό οικονομικό εταίρο της Τεχεράνης, αφού εξάγει στη χώρα τεράστιες ποσότητες καλαμποκιού. Οι εξαγωγές τα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει το 1,5 δισ. δολάρια.
Παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο ΟΗΕ το Μπουένος Αϊρες ακολουθεί τη διεθνή κοινότητα στα μέτρα και τις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού κατά του Ιράν, είναι αρκετά τα σημάδια που δείχνουν ένα «φλερτ», όπως χαρακτηριστικά το αποκαλεί το διεθνές πρακτορείο Reuters.
Τα προηγούμενα χρόνια, η θέση της Αργεντινής στη Γενική Συνέλευση έμενε άδεια όταν στο βήμα του ΟΗΕ ανέβαινε εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης. Όμως στην πρόσφατη ομιλία του Μ.Αχμαντινετζάντ ο Αργεντινός διπλωμάτης -σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους από τις χώρες της Δύσης- παρέμεινε στη θέση του.
Όσο για τα κίνητρα αυτών των κινήσεων, πολιτικοί αναλυτές αλλά και διπλωμάτες που μίλησαν στο Reuters διατυπώνουν διάφορες απόψεις.
Αλλοι τις αποδίδουν στην ανάγκη της Αργεντινής να εξάγει όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα, άλλοι βλέπουν την επιθυμία του Μπουένος Αϊρες να υιοθετήσει μια πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική στα πρότυπα της Βραζιλίας.
Σε κάθε περίπτωση, η Τεχεράνη έχει βρει αρκετούς νέους συμμάχους στη Νότιο Αμερική, όπως τη Βολιβία του Έβο Μοράλες και ασφαλώς την Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες.
Αργεντινοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι που ρωτήθηκαν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν θέλησαν να σχολιάσουν το θέμα.
Πάντως, η εβραϊκή κοινότητα της Αργεντινής, η τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου, εκφράζει ανησυχία για τις ξαφνικές κινήσεις προσέγγισης Μπουένος Αϊρες-Τεχεράνης.
Μάλιστα πρόσφατο δημοσίευμα σε αργεντινή εφημερίδα έκανε λόγο για μυστικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, ώστε να κλείσει οριστικά το θέμα των ερευνών για την πολύνεκρη επίθεση του 1994.
Οι ίδιοι οι Ιρανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι το «σαμποτάζ» στις διμερείς σχέσεις με την Αργεντινή οφείλεται στο Ισραήλ, ενώ δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες ότι αν ευοδωθεί το φλερτ με την Τεχεράνη, θα πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία....
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
5-12-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου