Σε νέες μαζικές κινητοποιήσεις καλούν σήμερα, Παρασκευή, οι Σύροι ακτιβιστές με την αντιπολίτευση της χώρας να ζητεί την απομάκρυνση του επικεφαλής των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου, του Σουδανού στρατηγού Αχμέντ Μουσταφά Αλ Νταμπί, κατηγορώντας τον ότι κλείνει τα μάτια μπροστά στις σφαγές αμάχων, όπως έκανε και με στο Νταρφούρ.
Οι ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων μεταδίδουν ότι η παρουσία των παρατηρητών ενθαρρύνει τους εξεγερμένους, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς συνεχίζει την πολιτική της άγριας καταστολής.
Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας σε περιοχές όπου αναμένονταν οι Άραβες παρατηρητές. Από τη Δευτέρα, όποτε έφτασε στη χώρα το κλιμάκιο των παρατηρητών έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 120 διαδηλωτές, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τον Μάρτιο -οπότε ξέσπασε η εξέγερση- ίσως ξεπερνά τις 5.000.
Το ειρηνευτικό σχέδιο που προωθεί ο Αραβικός Σύνδεσμος προβλέπει τον τερματισμό των βιαιοτήτων, την αποχώρηση των στρατευμάτων που έχει αναπτύξει το καθεστώς σε διάφορες περιοχές και την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων.
Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία, Ραμί Αμπντούλ-Ραχμάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου είναι «η μοναδική ακτίνα ελπίδας» για τους Σύρους πολίτες. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «η παρουσία των παρατηρητών στην πόλη Χομς έσπασε το φράγμα του φόβου».
Μάλιστα, ένας ακτιβιστής στη Χάμα είπε στο Reuters: «Γνωρίζουμε ότι η παρουσία τους (σ.σ. των παρατηρητών) δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η αιματοχυσία. Αλλά τουλάχιστον θα το έχουν δει».
Ζητούν να φύγει ο επικεφαλής
Η αντιπολίτευση, πάντως, στη χώρα ζητεί να αποχωρήσει ο επικεφαλής των παρατηρητών, ο στρατηγός Αχμέντ Μουσταφά Αλ Νταμπί, καταγγέλλοντας τη σκοτεινή προϊστορία του στη χώρα του, το Σουδάν.
Ο Αλ Νταμπί υπήρξε αρχηγός της στρατιωτικής αντικατασκοπείας στο καθεστώς του καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικού Δικαστηρίου προέδρου του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ.
Το αίτημα στηρίζει και η Διεθνής Αμνηστία που επισημαίνει ότι ο Αλ Νταμπί κατά την θητεία του στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν επικεφαλής υπηρεσιών που ήταν υπεύθυνες «για την αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση, την εξαφάνιση διά της βίας και το βασανισμό πολλών ανθρώπων στο Σουδάν».
Η ανάληψη της προεδρίας αυτής της αποστολής θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της αποστολής. Ωστόσο, ο Αραβικός Σύνδεσμος -που προχώρησε σε κυρώσεις κατά της Συρίας με καθυστέρηση και όταν ο εμφύλιος είχε αρχίσει για τα καλά- υπερασπίζεται την επιλογή του Αλ Νταμπί.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
30-12-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου