Τρίτη, Δεκεμβρίου 27, 2011

ΙΑΠΩΝΙΑ: ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΠΛΩΝ


Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, η οποία πασχίζει να αντιμετωπίσει το υψηλό χρέος της χώρας, αποφάσισε σήμερα να χαλαρώσει τους περιορισμούς που ισχύουν όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων--οι οποίοι είχαν τεθεί σε εφαρμογή το 1967--προκειμένου να καταστεί εφικτή η συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων με άλλες χώρες και η πώληση οπλικών συστημάτων σε άλλες χώρες, σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ.



Η απόφαση ανακοινώθηκε καθώς η στρατιωτική ισχύς της Κίνας μεγεθύνεται τα τελευταία χρόνια ενώ η "απειλή" της Βόρειας Κορέας, η οποία διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, παραμένει. Οι νέοι κανονισμοί θα επιτρέπουν στην Ιαπωνία να αναπτύσσει και να κατασκευάζει όπλα από κοινού με άλλες χώρες, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo. Θα επιτρέπουν επίσης στην Ιαπωνία να πωλεί εξοπλισμούς για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Η χώρα θα παραμείνει "προσεκτική" για περιπτώσεις που δεν υπόκεινται στους νέους κανόνες, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οσάμου Φουτζιμούρα.


Την απόφαση να χαλαρώσουν οι περιορισμοί έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας την Ιαπωνία υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα. Η Ιαπωνία εφάρμοζε τρεις αρχές σχετικά με τις εξαγωγές όπλων από την δεκαετία του 1960: 
δεν προέβαινε σε πωλήσεις σε κομμουνιστικές χώρες
- σε κράτη που συμμετείχαν σε διεθνείς συγκρούσεις
- και σε χώρες σε βάρος των οποίων επιβάλλονταν εμπάργκο από τα Ηνωμένα Έθνη.


Οι περιορισμοί αυτοί οδήγησαν σε μια σχεδόν πλήρη απαγόρευση εξαγωγών όπλων από την δεκαετία του 1970 και εμπόδισαν ιαπωνικές εταιρίες να αναπτύξουν οπλικά συστήματα σε συνεργασία με ξένες εταιρίες πέραν ορισμένων των Ηνωμένων Πολιτειών--του πιο στενού συμμάχου της Ιαπωνίας. Οι ιαπωνικές βιομηχανίες του αμυντικού τομέα θα είναι πλέον σε θέση να αναπτύσσουν και να κατασκευάζουν όπλα από κοινού με εκείνες άλλων φιλικών χωρών.


Το κόστος των σύγχρονων οπλικών συστημάτων σημαίνει πως όλο και πιο συχνά, ο σχεδιασμός και η παραγωγή τους γίνεται με πολυεθνικές, συνεργατικές διαδικασίες. Επικριτές της νέας πολιτικής επισημαίνουν ότι αυτή ενδέχεται να πλήξει την μεταπολεμική ειρηνιστική εικόνα της Ιαπωνίας. Το Τόκιο θα διατηρήσει τις ειρηνιστικές του αρχές και δεν θα συμβάλει στη συνέχιση ή στο ξέσπασμα πολέμων σε διεθνές επίπεδο, αντέτεινε πάντως ο Φουτζιμούρα προσπαθώντας να διασκεδάσει τους φόβους αυτούς.


Η εξέλιξη αυτή πιθανώς θα επιτρέψει σε βιομηχανίες όπως η Mitsubishi Heavy να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη και κατασκευή του μαχητικού F-35 της αμερικάνικης βιομηχανίας Lockheed Martin, το οποίο το Τόκιο επέλεξε την περασμένη εβδομάδα ως το βασικό μαχητικό επόμενης γενεάς στο οπλοστάσιό της. Σχεδιάζει να αποκτήσει 42 μαχητικά με κόστος που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε πάνω από 7 δισ. δολάρια. Αν και η Ιαπωνία βρίσκεται στην έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες συχνά πληρώνει πάνω από τα διπλάσια για τον ίδιο εξοπλισμό με άλλα κράτη εξαιτίας των περιορισμών που ίσχυαν. Το 2011 η Κίνα αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες 12,7%, περιλαμβανομένου και του κόστους για το νέο "αόρατο" για τα ραντάρ (stealth) μαχητικό J-20, που έκανε την παρθενική του πτήση τον Ιανουάριο. Αντίθετα ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ιαπωνίας συρρικνωνόταν τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης του κόστους της κοινωνικής ασφάλισης και της εξυπηρέτησης του χρέους.
ΠΡΕΖΑ TV
27-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: