Πέμπτη, Δεκεμβρίου 22, 2011

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Το τρίτο τρίμηνο του 2011 οι μισθωτοί στη Γερμανία είδαν τη χαμηλότερη αύξηση στις ακαθάριστες πραγματικές αποδοχές τους, η οποία συνεχίζει εξάλλου να μειώνεται ετησίως από τα τέλη του 2009, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στατιστικής έρευνας, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και αποκαλύπτει κυρίως μια μείωση της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα.



Μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2010 και του τρίτου τριμήνου του 2011, οι πραγματικοί μισθοί --που αποτελούν ένα δείκτη για την αγοραστική δύναμη-- αυξήθηκαν μόνον κατά 0,6% στη Γερμανία, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών (Destatis).
Πρόκειται για το πιο χαμηλό ποσοστό από το τέταρτο τρίμηνο του 2009.


Οι πιο ευνοημένοι ήταν το καλοκαίρι του 2011 οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στον βιομηχανικό τομέα, οι οποίοι είδαν τους ακαθάριστους ονομαστικούς τους μισθούς να αυξάνονται κατά 4,3% σε ένα έτος.
Το ποσοστό αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη μαζί με έναν πληθωρισμό 2,5%.


Στους άλλους τομείς απασχόλησης, οι μισθωτοί είδαν αντιθέτως τον πραγματικό τους μισθό να μειώνεται, δηλαδή οι αυξήσεις των ονομαστικών τους αποδοχών παρέμειναν κάτω του πληθωρισμού.


Αυτό συνέβη στον δημόσιο τομέα, κυρίως στον διοικητικό (αύξηση 1,8% σε ένα έτος των ονομαστικών ακαθάριστων μισθών το τρίτο τρίμηνο) και στην παιδεία (+1,1%).


Το ίδιο συνέβη σε καλύτερο ωστόσο επίπεδο και στον ιδιωτικό τομέα, οι ονομαστικοί ακαθάριστοι μισθοί στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά 2,0% σε ένα έτος, όπως άλλωστε συνέβη και στον τομέα των ξενοδοχείων (+2,2%) και του εμπορίου (+2,4%).


Κατά μέσον όρο στη Γερμανία το τρίτο τρίμηνο αυτού του έτους οι ακαθάριστες αποδοχές ενός μισθωτού πλήρους απασχόλησης ανέρχονταν σε 3.322 ευρώ το μήνα, με πιο τυχερούς αυτούς που εργάζονται στον τομέα της ενέργειας (4.376 ευρώ) και λιγότερο τυχερούς τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων και του τομέα της εστίασης (1.944 ευρώ).


Την ίδια ώρα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στη Βρετανία δείχνουν ότι η οικονομία της χώρας αυτής αυξήθηκε κατά 0,6% το τελευταίο τετράμηνο του 2011, περισσότερο από το 0,5% που προβλεπόταν, έπειτα από τη στασιμότητα που παρουσίασε τους τρεις μήνες πριν από τα τέλη του Ιουνίου.


Το βρετανικό γραφείο εθνικών στατιστικών ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε προς τα πάνω τους υπολογισμούς του για την αύξηση του ΑΕΠ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ κατά το τρίτο τέταρτο του έτους.
Η αύξηση αυτή έπεται της καλύτερης από το αναμενόμενο απόδοσης της του αγροτικού τομέα, του κατασκευαστικού και των τομέων της παροχής υπηρεσιών στη Βρετανία.


Ωστόσο το γραφείο εθνικών στατιστικών υπογράμμισε ότι "η αύξηση αυτή του ΑΕΠ τα τελευταία τετράμηνα εξακολουθεί να σκιαγραφεί μια μάλλον εύθραυστη οικονομική εικόνα" για το έθνος.
Η βρετανική οικονομία αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη μόλις 0,7% το ερχόμενο έτος, με τα αυστηρά μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης να υποσκάπτουν κι αυτά την οικονομική ανάπτυξη.
ΠΡΕΖΑ TV
22-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: