Οι παλαιοί ασφαλισμένοι βγήκαν, προσωρινά, κερδισμένοι από την ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση για τις επικουρικές. Χαμένοι φαίνεται να είναι οι νέοι ασφαλισμένοι (ενταχθέντες στην αγορά εργασίας μετα το 1992), όπως και η κυβέρνηση Παπαδήμου από τις απανωτές παλινδρομήσεις.
Μετά τις διαδοχικές περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, το σχέδιο για νέο κούρεμα των επικουρικών από 15% έως και 40% ναυάγησε. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης εισηγήθηκε, τελικά, στο υπουργικό συμβούλιο όχι ένα συνεκτικό νομοσχέδιο, αλλά απλώς μια πρόταση. Ετσι μετατέθηκε ακόμη μια «δέσμευση» του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, η οποία μάλιστα περιλαμβανόταν στον -υπερψηφισθέντα από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού- προϋπολογισμό. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα του βέτο που άσκησε η Ν.Δ. (ως κυβερνητικός εταίρος). Μάλιστα, και με την άμεση ενασχόληση του ίδιου του προέδρου της Α. Σαμαρά.
Επειτα από αυτή την εξέλιξη, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στις 15 Ιανουαρίου 2012 και έως τότε θα περιμένει τις προτάσεις των άλλων (κομμάτων).
Μέχρι την Τρόικα
Ομως, με αυτά τα δεδομένα, δεν αναμένεται να περάσει κανένα σχέδιο περικοπών, πόσο μάλιστα όταν η τρικομματική κυβέρνηση κινείται πλησίστια στις εκλογές, με τη Ν.Δ. να φιλοδοξεί να πετύχει κυβερνητική πλειοψηφία και να επιθυμεί διακαώς να βγει από το κάδρο των μέτρων προσαρμογής στο Μνημόνιο. Αλλά το εν λόγω ζήτημα ίσως μπλοκάρει τις συζητήσεις (θα αρχίσουν από 16 Ιανουαρίου 2012) για το νέο Μνημόνιο (δανειακή σύμβαση 130 δισ. ευρώ), ενώ δεν αποκλείεται να επαναληφθούν οι πιέσεις των δανειστών για υπογραφές των πολιτικών αρχηγών κατά το πρότυπο της εκταμίευσης της 6ης δόσης (Νοέμβριος 2011).
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι παλαιοί ασφαλισμένοι και οι νυν συνταξιούχοι δεν θα χάσουν μέρος των επικουρικών συντάξεων. (Σ.σ. η πρόταση Κουτρουμάνη αναφέρεται σε περικοπές μεταξύ 14%-16% και σε ορισμένες περιπτώσεις στο 25%, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά). Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η περικοπή των επικουρικών κατά 30% για ποσά σύνταξης πάνω από 150 ευρώ.
Σύμφωνα με τις μελέτες του υπουργείου Εργασίας, φέτος τα επικουρικά είχαν έλλειμμα χρήσης 850 εκατ. ευρώ και το 2012 θα αυξηθεί στα 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα ελλείμματα θα μεταφερθούν στις μελλοντικές γενιές. Πόσο μάλιστα όταν το ασφαλιστικό σύστημα (ν. 2084/92) προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι που εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας, μετά το 1992, θα λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις στο 20% του συντάξιμου μισθού. Υπό αυτά τα δεδομένα, η επόμενη κυβέρνηση θα υποχρεωθεί από την τρόικα των δανειστών να λάβει ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Διαφορετικά, τα επικουρικά ταμεία θα πρέπει να βγουν από το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, να μην είναι εγγυημένες οι παροχές τους και, κατά συνέπεια, εάν δεν γίνουν διορθωτικές κινήσεις, οι μέλλουσες γενιές δεν θα λάβουν επικουρική σύνταξη.
Τι θα απομείνει;
Κοντολογίς και λόγω των σκληρών και ισοπεδωτικών μέτρων περιορισμού και μισθολογικών περικοπών, οι εργαζόμενοι, με πρώτους τους υπαλλήλους της ΔΕΗ, αντέδρασαν στο χαράτσι των ακινήτων που, εν τίνι μέτρω, επηρεάζει και τους φοροδιαφεύγοντες. Ενώ, την ίδια ώρα, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι υπέστησαν ακόμη πιο άδικες περικοπές στις αποδοχές και πλήρωσαν διπλό φόρο (εισφορά «αλληλεγγύης») ακόμη και επί του φόρου εισοδήματος που εν τω μεταξύ είχαν πληρώσει... Ετσι και με τις συντάξεις, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η παρούσα γενιά να εξαντλήσει τα επικουρικά στο πρότυπο του Ταμείου της Γενικής Τράπεζας... Και να μην απομείνουν αποθεματικά γι' αυτούς που τώρα πληρώνουν για τις συντάξεις της τρέχουσας γενιάς. Στην περίπτωση βεβαίως που δεν γίνουν σοβαρές αναλογιστικές μελέτες και δεν επανεξεταστεί το επίπεδο των παροχών, καθώς υπάρχουν Ταμεία που χορηγούν επικουρικές έως και 80% (μεγαλύτερη και από την κύρια). Βεβαίως, τα έσοδα αυτών των Ταμείων στηρίζονται σε κοινωνικούς πόρους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, για ασφάλιση 30 ετών και μέσες αποδοχές 1.200 ευρώ το μήνα, οι επικουρικές συντάξεις σήμερα κυμαίνονται από 205 ευρώ μέχρι 800 ευρώ για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/1992. Για ασφαλισμένους από 1/1/1993 και μετά πέφτουν στα 205 ευρώ.
Για εισφορές 3% συν 3% ο εργοδότης και επιτόκιο 4% έχει καταβάλει 34.240 ευρώ. Και για 18 χρόνια σύνταξης, με σημερινές αξίες από το ΕΤΕΑΜ, θα λάβει συνολικά περίπου 87.000 ευρώ.
«Με όρους καθαρά ανταποδοτικούς και με το σύστημα κεφαλαιοποίησης, το ποσό της σύνταξης θα έπρεπε να είναι 60% χαμηλότερο από τις καταβαλλόμενες συντάξεις σήμερα», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Εργασίας.
Με βάση τις αναλογιστικές μελέτες από τα 31 επικουρικά, μόνο 3 (ΤΕΑΠΟΚΑ των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, το ΤΑΔΚΥ των δημοτικών υπαλλήλων και το Ταμείο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων) μοιάζει να μην έχουν προβλήματα τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2025. Αλλά αυτά αντιπροσωπεύουν μόλις το 4% του πληθυσμού των ασφαλισμένων.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
22-12-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου