Πέμπτη, Δεκεμβρίου 15, 2011

ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΤΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ, ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ…ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΧΡΙΣΤΟ ΛΕΜΕ…


Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στο Δημόσιο, καθώς, όπως επιβεβαιώθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο αριθμός των αποχωρούντων υπαλλήλων με το μέτρο της εφεδρείας θα διαμορφωθεί στις 10.000, ή λίγο παραπάνω, και υπολείπονται άλλες 20.000 για να συμπληρωθεί ο αριθμός που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει άλλη δεξαμενή για το συγκεκριμένο μέτρο και σημείωσε ότι θα δουν στη συζήτηση με την τρόικα αν θα επιμείνει σε απολύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 30.000 αποχωρήσεων που έχει συμφωνηθεί.



Το θέμα της εφεδρείας κυριάρχησε στη διάρκειας 2,5 ωρών συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την οποία δεν έλειψαν οι παρατηρήσεις και οι αιχμές για την εφαρμογή του μέτρου. Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προσπάθησε να γυρίσει το κλίμα, τονίζοντας ότι το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας δεν αποτελεί θέμα μόνο ενός υπουργού.


Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Ρέππας, σε ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους, παρότι δήλωσε πως στη συνάντηση που είχε με την τρόικα δεν ζητήθηκαν επίσημα απολύσεις υπαλλήλων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις.


Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση λέει «όχι» σε απευθείας απολύσεις και «ναι» μόνο σε απολύσεις «με σχέδιο, κριτήρια και αξιολόγηση», που θα βοηθούν στη μεταρρύθμιση του κράτους και υπό την προϋπόθεση να έχει προηγηθεί μελέτη για το προσωπικό και τις ειδικότητες, κάτι για το οποίο -όπως παραδέχτηκε- χρειάζεται χρόνος.


Ο κ. Ρέππας άφησε αιχμές και για την τοποθέτηση του Πολ Τόμσεν για έξοδο εργαζομένων με μη οικειοθελείς αποχωρήσεις. «Aς μας πουν τι να κάνουμε και όχι να βάζουν μόνο στόχους», είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι ο κ. Τόμσεν «θέτει θέμα απολύσεων με τρόπο που δεν προϋποθέτει λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας».


Οι ελεγκτές της τρόικας, κατά τις επαφές που είχαν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, συγκέντρωσαν όλα τα στοιχεία για τα θέματα που θα θέσουν επί τάπητος στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν στις αρχές του Ιανουαρίου για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο.


Οι επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα επανέλθουν στη χώρα μας στις 15-20 Ιανουαρίου.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
15-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: