Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, θα μιλήσει σε βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων τη Δευτέρα, προκειμένου να εξηγήσει την απόφασή του να θέσει βέτο σε αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, μία ημέρα μετά τη δήλωση του ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και αναπληρωτή πρωθυπουργού, Νικ Κλεγκ, ότι η κίνηση αυτή «είναι κακή» για τη Βρετανία.
Με τις «φωνές» των ευρωσκεπτικιστών να είναι αρκετές στους Τόρις, πολλοί από τους βουλευτές αναμένεται να υποδεχθούν θετικά την κίνηση του Ντ.Κάμερον, ωστόσο, αρκετοί βουλευτές των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών πρόκειται να ασκήσουν κριτική στον Βρετανό πρωθυπουργό και να τον κατηγορήσουν για «απομόνωση» της Βρετανίας.
Ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, σκοπεύει να κατηγορήσει τον Ντ.Κάμερον ότι απέτυχε στην προσπάθειά του να προστατεύσει το Σίτι του Λονδίνου.
Ο αδελφός του, πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, δήλωσε στο ραδιόφωνο ότι το βέτο του Ντέιβιντ Κάμερον «ήταν το πρώτο βέτο της ιστορίας που δεν σταμάτησε κάτι. Ήταν ένα βέτο-φάντασμα».
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να υπερασπιστεί την απόφασή του, λέγοντας ότι εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Λονδίνου.
Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ είπαν στο BBC ότι ο Ντ.Κάμερον θα προχωρήσει σε μια λεπτομερή καταγραφή των αποφάσεων που έλαβε.
Η απόφαση του Κάμερον να μην δεχτεί η Βρετανία την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, οδήγησε σε ρήξη με το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Συγκεκριμένα, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και αναπληρωτής πρωθυπουργός, Νικ Κλεγκ, δήλωσε ότι το «όχι» του Κάμερον είναι «κακό για τη Βρετανία».
Πρόσθεσε ότι η διάσπαση της ΕΕ θα οδηγούσε σε «οικονομική καταστροφή» και δήλωσε ότι είναι «απογοητευμένος» από την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού. Υποσχέθηκε, μάλιστα, να βελτιώσει τη σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες.
Αντιδράσεις υπήρξαν, φυσικά, και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Γερμανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «χρειάζεται την Ευρώπη πιο πολύ από όσο η Ευρώπη χρειάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο».
Για περιφρόνηση κάνει λόγο ο Ιταλός πρωθυπουργός, ενώ ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την αμφιβολία του για την ίδια την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
12-12-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου