Παρασκευή, Δεκεμβρίου 09, 2011

ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΑΔΑ ΚΡΙΣΗΣ


Την έναρξη της διαδικασίας τερματισμού της διεθνούς επιτήρησης στην περιφέρεια του Μπρτσκο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και την εξέταση τρόπων για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην τοπική κοινωνία, προτείνει στη διεθνή κοινότητα η Διεθνής Ομάδα Κρίσης (ICG).
Ενόψει της συνεδρίασης της κατευθυντήριας επιτροπής του Συμβουλίου για την Εφαρμογή της Ειρήνης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (PIC) που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, η Διεθνής Ομάδα Κρίσης δημοσίευσε ανάλυση της κατάστασης στην περιοχή Μπρτσκο, που τελεί υπό διεθνή προστασία από την υπογραφή της ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον.



Πρότεινε μάλιστα στη διεθνή κοινότητα να ξεκινήσει τη διαδικασία τερματισμού της διεθνούς επιτήρησης στην περιφέρεια Μπρτσκο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και να εξετάσει τρόπους, με τους οποίους οι τοπικές αρχές θα ενθαρρυνθούν ώστε να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην τοπική κοινότητα.


Τα διαπραγματευτικά μέρη στο Ντέιτον αποφάσισαν να λάβουν αργότερα την απόφαση για την περιοχή, καθώς δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για το καθεστώς του Μπρτσκο, το οποίο ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο από τις δύο οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, το 1999, με απόφαση ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας. 


Το Μπρτσκο διαθέτει ξεχωριστό σύστημα δημόσιας διοίκησης και δική του αστυνομική δύναμη, ενώ την εκτελεστική εξουσία στο συγκεκριμένο τμήμα της Βοσνίας ασκεί επιτηρητής της διεθνούς κοινότητας (Αμερικανός διπλωμάτης) από το γραφείο του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.


«Το άλλοτε πρότυπο συμβίωσης διαφορετικών εθνικών κοινοτήτων και καλής διοίκησης, τώρα πνίγεται από τη διαφθορά και την κακοδιοίκηση. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με την ολοένα και εντεινόμενη κρίση σε όλη τη χώρα, στην οποία οι πολιτικές συγκρούσεις μπλοκάρουν τη συγκρότηση κρατικών αρχών και την ψήφιση των κρατικών προϋπολογισμών του 2011 και του 2012» αναφέρεται στην ανάλυση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσης (ICG).


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
9-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: