Με τη δημοσίευση στο διεθνή Τύπο της πρώτης ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος για το έργο ανάπτυξης του Ελληνικού, το νέο κυβερνητικό σχήμα επιχειρεί να «βάλει μπροστά» ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα.
Με την ελπίδα να μην επαναληφθούν τα σφάλματα και τα κωμικοτραγικά περιστατικά που είχαν οδηγήσει σε φιάσκο την προηγούμενη προσπάθεια (επί ημερών Χάρη Παμπούκη και Γιώργου Παπακωνσταντίνου), ο τότε τσάρος της Οικονομίας από τη θέση του νυν υπουργού Ενέργειας παραμένει αθεράπευτα αισιόδοξος.
Ο ίδιος, που τον Μάιο κατακεραύνωνε την «Ελευθεροτυπία» για τα δημοσιεύματά της (περί αμοιβών του Καταλανού αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο, για την... απόσυρση του ενδιαφέροντος των Καταριανών κ.λπ.), κάνει λόγο για ευρύτερη ανάπτυξη της μεγαλύτερης αδόμητης έκτασης στην Αττική. Σύμφωνα με το πλάνο των συναρμόδιων φορέων (υπουργείο Περιβάλλοντος, Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου/ ΤΑΠΠΕΔ και τη νεοσυσταθείσα Ελληνικόν Α.Ε.) το σχέδιο περιλαμβάνει και τα 6.200 στρέμματα της έκτασης. Σε πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έχουν περιθώριο τεσσάρων μηνών για να υποβάλουν τις προτάσεις τους, αφού η διαδικασία θα μείνει ανοιχτή μέχρι τον Μάιο. Σε δεύτερη φάση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΠΠΕΔ, Ιωάννη Κουκιάδη, θα υποβληθούν οι προσφορές, που θα καταλήξουν σε υπογραφή συμφωνίας μετόχων με την Ελληνικό Α.Ε. να θέτει τους τελικούς, λεπτομερείς όρους.
Εντυπωσιακά master plan
Ηδη παράγοντες και στελέχη των συναρμόδιων φορέων κάνουν λόγο για ελληνικό... Μονακό και... Σέντραλ Παρκ, με την ίδια ευκολία που την προηγούμενη φορά εκφράζονταν πομφόλυγες για ελληνικό... Ντουμπάι και φιλόδοξα σχέδια δημιουργίας του αττικού... Canary Worth. Οντως σε επίπεδο εξαγγελιών, μεγαλόπνοων παρουσιάσεων, εντυπωσιακών μακετών και master plan αλά Αθεμπίγιο, η αξιοποίηση του Ελληνικού είναι εντυπωσιακή. Προσώρας το αποτέλεσμα παραμένει απογοητευτικό, έχει προκαλέσει την έμμεση παρέμβαση της Κοινότητας (με αφορμή την αρχική υπογραφή διακρατικής συμφωνίας Αθήνας - Ντόχα). Αλλά και την ενόχληση ισχυρών γερμανικών και ολλανδικών επενδυτικών, επιχειρηματικών κύκλων που θεωρούσαν αδιανόητη την εκχώρηση ενός προγράμματος (για 5 δισ. ευρώ μιλούσε τότε ο Χάρης Παμπούκης), αλλά και τη δυσαρέσκεια του εμίρη του Κατάρ με ταυτόχρονο ουσιαστικό «πάγωμα» του ενδιαφέροντος του Αλ Θανί.
Τι έχει αλλάξει από τον Μάιο μέχρι σήμερα και οι συναρμόδιοι φορείς εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να περιμένουν να δουν τους Καταριανούς και πάλι μεταξύ των ενδιαφερομένων, παραμένει δυσδιάκριτο.
Κατ' αρχάς θα πρέπει να σημειωθεί πως η προκήρυξη του διαγωνισμού γίνεται με καθυστέρηση δύο εβδομάδων (σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση του Ταμείου), αλλά για τα ελληνικά δεδομένα δεν είναι δα και μεγάλη. Προφανώς οι 12 σύμβουλοι που έχουν προσλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση και το Ταμείο δεν πρόλαβαν να αντιμετωπίσουν τον κυκεώνα των προβλημάτων και των εμπλοκών, που εξ αρχής αντιμετώπιζε ο σχεδιασμός. Προβλήματα που παραμένουν άλυτα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των τίτλων ιδιοκτησίας της τεράστιας έκτασης και χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι περιβαλλοντικοί όροι για το όποιο σχέδιο επένδυσης επιλεγεί. Εάν σε αυτές τις ουσιαστικές εκκρεμότητες προστεθούν η μέχρι τώρα απουσία διαλόγου με τους φορείς και τις αρχές των παρακείμενων δήμων, η νομική εμπλοκή για την κυριότητα περίπου 800-900 στρεμμάτων, η μη απόδοση μισθωμάτων από εταιρείες που έχουν νοικιάσει χώρους και εγκαταστάσεις μέσα στην υπό ανάπτυξη ζώνη, τα μερικές δεκάδες χιλιόμετρα περιφραγμένων με συρματόπλεγμα χώρων και οι αμφισβητούμενης κυριότητας εκτάσεις, συμπληρώνεται μία διόλου ευκρινής εικόνα, ικανή να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων αλλά και Ελλήνων. Οπως σημείωνε κτηματομεσίτης της Γλυφάδας, ακόμη εκκρεμοδικούν υποθέσεις παλιών ιδιοκτητών που υποχρεώθηκαν να παραχωρήσουν τις εκτάσεις τους για την κατασκευή του παλιού αεροδρομίου. Δεδομένου ότι για την εκμετάλλευση της ιδιοκτησίας του Ελληνικού συμπεριλαμβάνεται η εκχώρηση των απαραίτητων δικαιωμάτων (ενδεχομένως των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας επί της γης), το όλο εγχείρημα δείχνει να περιπλέκεται περισσότερο.
Κρατούν μικρό καλάθι
Οσον αφορά τις προσδοκίες των τριών φορέων για αναθέρμανση του ενδιαφέροντος του Κατάρ, οι γνωρίζοντες κρατούν πολύ μικρό καλάθι. Αφ' ενός το προηγούμενο φιάσκο έκανε πολύ πιο προσεκτικούς τους Αραβες επενδυτές για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφ' ετέρου καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει πως έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς τη Βουλιαγμένη. Η ίδια πηγή σημειώνει πως οι Αραβες -μετά και το άλλο φιάσκο του Αστακού- θέλουν καθαρές συμφωνίες (με καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας, χωρίς νομικές εμπλοκές) και γρήγορες διαδικασίες.
Ομως όσα έχουν συμβεί και όσα διαδραματίζονται για την «περίφημη» πια ανάπτυξη του Ελληνικού επιβεβαιώνουν τις διαπιστώσεις της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για τη χώρα μας και την ελληνική πραγματικότητα. Συγκεκριμένα στην τελευταία έκθεση αναφερόταν πως ανακοινώνονται διαγωνισμοί και προθεσμίες που δεν τηρούνται ή προκηρύσσονται διαγωνισμοί χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία. Αποτέλεσμα η κωλυσιεργία, η γραφειοκρατική εμπλοκή, η αναβολή σχεδιασμών, παρά το ότι σύμβουλοι και συμβούλια, επιτροπές και ομάδες εργασίας αμείβονται για μήνες χωρίς να παράγεται το επιδιωκόμενο έργο. *
Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
8-12-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου