ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ!!!
'Ανοιξε ο δρόμος στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για να διεκδικήσουν συμμετοχή στους διαγωνισμούς Κρατικών Προμηθειών σε Ιαπωνία και ΗΠΑ.
Μεγάλη σημασία κρίνεται ότι έχει και για την επιχειρηματικότητα της χώρα μας η επίτευξη συμφωνίας για τις Κρατικές Προμήθειες που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της 8ης Υπουργικής Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ο οποίος πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη. Το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εκπροσωπήθηκε από το γενικό γραμματέα, Ι. Δρυμούση.
Η συμφωνία αυτή, που περιλαμβάνει 42 μέλη ΠΟΕ (με τους 27 της ΕΕ), προέκυψε από τις συζητήσεις του Γύρου της Ουρουγουάης και τέθηκε σε ισχύ το 1996. Στόχος της είναι η διαμόρφωση κανόνων για τις μη διακριτικές Κρατικές Προμήθειες (ΚΠ) αγαθών και υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές των επιπέδων οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ των μελών της. Το κυρίως ζητούμενο είναι η επαρκής κάλυψη, η διαφάνεια και η ορθή διεξαγωγή των Κρατικών Προμηθειών. Η διαπραγμάτευση αυτή απέβλεπε στη διεύρυνσή της με νέα μέλη και στη βελτίωση και επέκταση του πεδίου κάλυψης ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση των ευρωπαϊκών εταιρειών σε τρίτες αγορές. Ταυτόχρονα, διαμορφώθηκε και μηχανισμός δημοσίων συμβάσεων, ο οποίος θα εγγυάται την εφαρμογή των αποφάσεων του ΠΟΕ. Η επιτευχθείσα συμφωνία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπυοργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, εξασφαλίζει σε ικανοποιητικό βαθμό αυτή την αναλογία απελευθέρωσης και ανοίγει δύο σημαντικά μεγάλες αγορές (ΗΠΑ, Ιαπωνία) στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για να διεκδικήσουν τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς Κρατικών Προμηθειών των δυο αυτών χωρών.
Η Υπουργική Διάσκεψη κατέληξε σε συμφωνία για τη συνέχιση των εργασιών του Γύρου της Ντόχα, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο για πάγωμα των διαπραγματεύσεων, αφού ξεπεράστηκαν και οι αντιρρήσεις ορισμένων χωρών-μελών, όπως η ΗΠΑ και η Βραζιλία.
Η Υπουργική Διάσκεψη αποφάσισε επίσης την ένταξη στον ΠΟΕ τεσσάρων νέων κρατών-μελών, της Ρωσίας, του Μοντενέγκρο, του Βανουάτου και της Σαμόα. Με την προσχώρηση της Ρωσίας, ολοκληρώνεται η διαδικασία ένταξης των μεγάλων χωρών που είχαν μείνει εκτός ΠΟΕ τα τελευταία χρόνια, καθώς η Κίνα εντάχθηκε το 2001. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο λόγω του μεγέθους και του ενεργειακού πλούτου της χώρας, αλλά και λόγω της προσχώρησής της στο σύστημα πειθαρχίας του ΠΟΕ, που είναι ιδιαίτερης βαρύτητας για τους μεγάλους εξαγωγείς και ιδιαίτερα την ΕΕ.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των εργασιών της Υπουργικής Διάσκεψης, έλαβαν χώρα τρεις παράλληλες σύνοδοι εργασίας, οι οποίες επικεντρώθηκαν στα παρακάτω θέματα:
- Τη σημασία του πολυμερούς εμπορικού συστήματος σχετικά με ΠΟΕ,
- Εμπόριο και Ανάπτυξη, και,
- Τη συνέχιση των εργασιών του Γύρου της Ντόχα.
Δευτερεύουσας σημασίας αποφάσεις της Υπουργικής Διάσκεψης αφορούν:
- Την παροχή προτιμησιακής μεταχείρισης των υπηρεσιών και παρόχων υπηρεσιών που προέρχονται από τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες (ΛΑΧ).
- Παράταση της προθεσμίας για ΛΑΧ ώστε να συμμορφωθούν προς τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη Συμφωνία για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με το εμπόριο (TRIPS).
- Απόφαση για διευκόλυνση των προσχωρήσεων ΛΑΧ στον ΠΟΕ.
- Βελτίωση του μηχανισμού αναθεώρησης της εμπορικής πολιτικής των μελών ΠΟΕ.
- Συνέχιση του Προγράμματος Εργασίας για τις Μικρές Οικονομίες.
- Παράταση μέχρι την επόμενη υπουργική διάσκεψη του μορατόριουμ των διαφορών που αφορούν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τα οποία σχετίζονται με το εμπόριο (TRIPS).
- Παράταση μέχρι την επόμενη υπουργική διάσκεψη του μορατόριουμ για μη επιβολή δασμών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές (E-Commerce) σε βιβλία, μουσική, βίντεο κ.λπ. που παρέχονται μέσω Διαδικτύου.
ΠΡΕΖΑ TV
20-12-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου