Θύματα οι καταναλωτές από τη νέα αύξηση του τέλους ΑΠΕ που έρχεται να καλύψει τα «συνεχώς διογκούμενα ελλείμματα του ΔΕΣΜΗΕ», με παράπλευρη ζημιά τη δυσφήμιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Εξαιτίας του σημερινού προβληματικού μοντέλου ηλεκτροπαραγωγής οι καταναλωτές επιβαρύνονται με ένα ποσό, μέρος μόνο του οποίου πηγαίνει στις ΑΠΕ και το υπόλοιπο καλύπτει ελλείμματα που προκαλούνται από τα ορυκτά καύσιμα (έμμεση επιδότηση).
Είναι η θέση της Greenpeace, που σε ανακοίνωσή της διευκρινίζει: «Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) υποχρεώθηκε στην εισήγηση αναγκαστικών αυξήσεων του ειδικού τέλους ΑΠΕ προκειμένου να καλυφθούν τα συνεχώς διογκούμενα ελλείμματα του διαχειριστή ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που απειλούν ακόμα και με κατάρρευση το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας». Αν και «η ίδια η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί προτάσεις για την αλλαγή του σημερινού προβληματικού μοντέλου ηλεκτροπαραγωγής και την προσωρινή αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στον υπολογισμό του τέλους ΑΠΕ», όπως τονίζει η Greenpeace, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει ευθύνη.
Πάντως σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου «μόνο το 40-50% του τέλους ΑΠΕ πηγαίνει πραγματικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» (σ.σ. Στο δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος που καλούνται καθημερινά να καλύψουν κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και αυτό το ποσοστό είναι τεράστιο).
Ο διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Νίκος Χαραλαμπίδης δήλωσε: «Αν δεν αλλάξει ο στρεβλός τρόπος υπολογισμού του τέλους ΑΠΕ και αν δεν αρθούν οι επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα θα διαιωνίζεται μια παράλογη κατάσταση με τεράστιες συνέπειες για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, τους καταναλωτές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αναδειχθεί το πραγματικό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα και να στραφεί η χώρα ταχύτατα προς ένα μονοπάτι που οδηγεί σε 100% ΑΠΕ».
Στη μελέτη του ΕΜΠ αναφέρεται ότι η ηλεκτροπαραγωγή το 2010 κόστισε 109 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο εξαιτίας των ΑΠΕ. «Αυτό το όφελος όμως δεν επιστρέφεται στους καταναλωτές. Αντιθέτως, επιβαρύνονται με συνεχείς αυξήσεις του ειδικού τέλους». Η Greenpeace, επικαλούμενη και πρόσφατη έρευνα ενός ιδρύματος συμβουλευτικού χαρακτήρα (German Advisory Council) επισημαίνει ότι ένα σενάριο 100% ΑΠΕ έως το 2050 για την Ευρώπη παρέχει το χαμηλότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής με 65 ευρώ /MWh.
Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση Παπαδήμου, μεταξύ άλλων, να λάβει και πρωτοβουλίες που θα προστατεύσουν τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες από ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας.
Και να προχωρήσει στις κινήσεις εκείνες που θα εξασφαλίσουν ότι το πραγματικό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής θα αντικατοπτρίζεται στους λογαριασμούς ενέργειας για να μη δυσφημίζονται οι ΑΠΕ.
Ο διευθυντής της οργάνωσης αιτιολόγησε την απεξάρτηση από το λιγνίτη λέγοντας: «Ενώ επιβάλλεται η νέα αύξηση του τέλους πρέπει ο μέσος καταναλωτής να γνωρίζει ότι επιβαρύνεται με περίπου 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ετησίως από την καταστροφή του περιβάλλοντος λόγω της χρήσης του λιγνίτη».
Η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί και την επιβολή «τέλους δικαιωμάτων εξόρυξης / χρήσης λιγνίτη».
Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
22-12-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου