Τρίτη, Δεκεμβρίου 13, 2011

ΚΑΜΑΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Ο Κ. GREYLOCK CAPITAL

Την ίδια ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος εμφανίζεται αισιόδοξος για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν χθες με τις τράπεζες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα PSI, κάποιοι από τους συνομιλητές του «νοσταλγούν» τις «εμπειρίες» που αποκόμισαν στην Αργεντινή.
Στην «παρέα» του Τσαρλς Νταλάρα, που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, ανήκει και ο επικεφαλής της Greylock Capital, Hans Humes, ο οποίος επαίρεται για τη συμμετοχή που είχε η εταιρεία του στην Αργεντινή.



Μιλώντας στις 9 Δεκεμβρίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, παραδέχεται με καμάρι ότι «είχε μεγάλη ανάμιξη στα όσα είχαν γίνει στην Αργεντινή», (σ.σ. στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας με κούρεμα των ομολόγων), εκτιμώντας ότι «η κάτασταση τότε ήταν αρκετά πολύπλοκη».


Ωστόσο, όπως αναφέρει στην ίδια συνέντευξη, «η κατάσταση με το ελληνικό χρέος θα αποδειχθεί εν τέλει πολύ πιο σύνθετη απ' αυτή της Αργεντινής, καθώς στο σχέδιο εμπλέκονται, εκτός του Δημοσίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ε.Ε. και φυσικά οι ιδιώτες πιστωτές».


Ετσι, ενώ χθες άρχισε το «σκληρό πόκερ» του Δημοσίου με τις τράπεζες για την εξεύρεση συναινετικής λύσης, ορισμένοι από τους «θεσμικούς συζητητές» φαίνεται ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί επενδυτικά με τρόπο που θα αποβεί επικερδής στην περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαστεί να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως είχε συμβεί πριν από περίπου μία δεκαετία στην Αργεντινή.


Πάντως χθες, την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων, δεν σημειώθηκε αξιόλογη πρόοδος καθώς η συζήτηση εξαντλήθηκε στην παρουσίαση της πρότασης του Δημοσίου, η οποία εμφανίζεται ελαφρώς διαφοροποιημένη από την αρχική.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δημόσιο προτίθεται να «κατοχυρώσει» νομικά τα νέα ομόλογα που θα πάρουν οι τράπεζες έτσι ώστε και αυτοί να βρίσκονται στην ίδια θέση με αυτήν των «θεσμικών πιστωτών της Ελλάδας», δηλαδή το ΔΝΤ και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., μέσω των δανείων που έχουν χορηγήσει και θα συνεχίσουν να χορηγούν στη χώρα μας μετά την υπογραφή του Μνημονίου.


Αγκάθι τα επιτόκια


Η πρόταση του Δημοσίου προβλέπει ότι μετά το κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 50%, για την εναπομείνασα από τα 100 ευρώ αξία των 50 ευρώ, οι ομολογιούχοι θα λάβουν 15 ευρώ μετρητά και για τα υπόλοιπα 35 ευρώ νέα ομόλογα.


Η χρονική διάρκεια των νέων ομολόγων ποικίλλει καθώς και το επιτόκιό τους, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που ζητούν οι τράπεζες (8%).


Ωστόσο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η νέα πρόταση του Δημοσίου αξιολογείται θετικά και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για το συγκερασμό των διαφορετικών απόψεων.


Βέβαια, η πρόσθετη εγγύηση που είναι διατεθειμένο να προσφέρει το Δημόσιο δεν «απαλύνει» τη ζημιά που θα υποστούν οι τράπεζες αν το επιτόκιο των νέων ομολόγων παραμείνει στα επίπεδα του 4% με 4,5% που έχει εισηγηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Κατά συνέπεια, το πόκερ αναμένεται σκληρό μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς οι απώλειες των τραπεζών από το PSI είναι αυτές που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν το αν αυτές θα κρατικοποιηθούν ή όχι. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
13-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: