Τρία χρόνια μετά τη μεγαλύτερη στα αμερικανικά χρονικά συμφωνία «τακτοποίησης» υποθέσεων διαφθοράς ξένης εταιρείας σε αμερικανικό έδαφος, νέες κατηγορίες βαραίνουν τη Siemens.Οχτώ πρώην ανώτατα στελέχη της, μεταξύ των οποίων το νούμερο δυο της Siemens AG, ο Ούριελ Σάρεφ, κατηγορήθηκαν την περασμένη βδομάδα από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για δωροδοκία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων προς κυβερνητικά στελέχη της Αργεντινής, με σκοπό να διατηρήσουν συμβόλαια 1 δισ. δολαρίων στη χώρα.
Τα οκτώ ανώτατα στελέχη της Siemens πλήρωσαν 100 εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσουν κρατικό συμβόλαιο που αφορούσε την έκδοση ταυτοτήτων σε αργεντινούς πολίτες.
Τα χρήματα για τη δωροδοκία ξεκίνησαν από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και κατέληξαν στους αποδέκτες τους μέσω των γραφείων της εταιρείας στις ΗΠΑ, γεγονός που επιτρέπει στις αμερικανικές αρχές να ασκήσουν ποινικές και αστικές διώξεις ενάντια στα στελέχη της εταιρείας.
Η γερμανική εταιρεία αναγκάστηκε να παραδεχτεί το 2008 ότι μέσω της θυγατρικής της στις ΗΠΑ χρησιμοποίησε 1,4 δισ. δολάρια για δωροδοκίες προκειμένου να κερδίσει χρυσά συμβόλαια παγκοσμίως, γεγονός που τις κόστισε επιπλέον 1,6 δισ. δολάρια στον μεγαλύτερη δικαστικό συμβιβασμό ξένης εταιρείας με τις αμερικανικές αρχές που καταγράφηκε έως σήμερα, για να «κλείσει τις σκοτεινές υποθέσεις της». Χρήματα που της εξασφάλισαν ωστόσο τη δυνατότητα να παραμείνει στις ΗΠΑ και να μπορεί να διεκδικεί ακόμη και αμερικανικά κρατικά συμβόλαια, όπως και κάνει. Εκτοτε, η γερμανική εταιρεία έχει καταφέρει να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στις αμερικανικές κυβερνήσεις, ακόμη και έναντι του μεγάλου ανταγωνιστή της στην πλευρά αυτή του Ατλαντικού, της General Electric Co. με αποκορύφωμα την αναφορά του ονόματός της από τον Μπάρακ Ομπάμα τον περασμένο Αύγουστο.
Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», η προσέγγιση του αμερικανού προέδρου έγινε μέσω της Καμίλ Τζόνσον, πρώην διευθύντριας επικοινωνίας της Μισέλ Ομπάμα, συζύγου του αμερικανού προέδρου, την οποία προσέλαβε πέρυσι η Siemens.
Η γερμανική εταιρεία, ως αντάλλαγμα για την εύνοια του αμερικανού προέδρου, προσλαμβάνει βετεράνους της αμερικανικής αεροπορίας έχοντας ήδη εξασφαλίσει 600 θέσεις εργασίας αυτή τη χρονιά σε πρώην πιλότους, μηχανικούς και ειδικευμένους στις τεχνολογίες.
Ενα ακόμη πρόσωπο κλειδί που σχετίζεται με τις διαπλοκές της Siemens, σύμφωνα πάντα με την WSJ, είναι η Τζούντι Μαρκς, πρώην ανώτατο στέλεχος της Lockheed Martin Corp., από τους σημαντικότερους «εργολάβους» τους αμερικανικού στρατού που μόνο το 2011 έκλεισε συμβόλαια 416 εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση υψηλού τεχνολογικού εξοπλισμού. Η Μαρκς προσελήφθη από τη γερμανική εταιρεία την περασμένη άνοιξη και μέσα σε λίγους μήνες η Siemens ξεκίνησε συνεργασία με την Boeing Co για την εξασφάλιση συμβολαίων με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας.
ΓΙΟΥΛΑ ΖΑΧΙΩΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
18-12-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου