Δευτέρα, Ιανουαρίου 23, 2012

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.170 ΈΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΜΕΛΑΝΩΜΑ ΤΟ 1983 - 2010


Το κακοήθες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο περίπου 130.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος, εκ των οποίων σχεδόν το 80% είναι στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. 



Στην Ελλάδα το τοπίο είναι «θολό» καθώς δεν υπάρχει βάση δεδομένων για τις νεοπλασίες, ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του δερματολογικού νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», κατά το διάστημα 1983 - 2010 χειρουργήθηκαν με μελάνωμα 1.176 ασθενείς. Από αυτούς οι 603 ήταν γυναίκες και οι 573 άνδρες. Η πλειονότητα των περιστατικών αφορούσε μελανώματα στον θώρακα (403), το κεφάλι και τον τράχηλο (356), τα άνω άκρα (136) και τα κάτω άκρα (254). 


Επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας της νόσου θεωρείται στην Ελλάδα και η… αμέλεια των ασθενών. Σύμφωνα με τον κ. Οθωνα Παπαδόπουλο, καθηγητή Πλαστικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντή στο νοσοκομείο «Ανδρέα Συγγρός», «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι για 450 άτομα διαγνωσμένα με μελάνωμα, δηλαδή ποσοστό που πλησιάζει το 40%, δεν μάθαμε ποτέ τη μελλοντική τους εξέλιξη καθότι δεν επανήλθαν για παρακολούθηση!». Συνεπείς αποδείχτηκαν σε ό,τι αφορά τη μετεγχειρητική τους παρακολούθηση 629 ασθενείς (ποσοστό 54%) οι οποίοι ελέγχονται σταθερά πάνω από έναν χρόνο. 


Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο διημερίδας με θέμα «Μελάνωμα - Εξελίξεις στη Διάγνωση και Θεραπεία», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος (ΕΕΜΜ) στη Θεσσαλονίκη. 


Έγκαιρη η διάγνωση, σίγουρη η θεραπεία


Οπως επισήμαναν οι ειδικοί, όταν το μελάνωμα διαγνωστεί νωρίς, είναι θεραπεύσιμη νόσος, ωστόσο όταν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος είναι η πιο θανατηφόρα και η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος -σε αυτές τις περιπτώσεις το προσδόκιμο ζωής είναι λίγοι μήνες. 

Το 2011 αποτελεί χρονιά-ορόσημο κατά τους επιστήμονες, καθώς έπειτα από 30 χρόνια εμπλουτίστηκε το φαρμακευτικό οπλοστάσιο για τη θεραπεία του μελανώματος. 


«Οι εξελίξεις στο πεδίο της εξατομικευμένης θεραπείας προσφέρουν νέα αποτελεσματικά όπλα στην ιατρική κοινότητα και ελπίδες στους ασθενείς. Οι επιστήμονες έχουν πλέον στη διάθεσή τους νέα διαγνωστικά εργαλεία, με τα οποία μπορούν να κατατάξουν τους ασθενείς σε υποομάδες και στη συνέχεια να χορηγήσουν την κατάλληλη στοχευμένη θεραπεία», ανέφερε ο κ. Δημήτριος Μπαφαλούκος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος, παθολόγος-ογκολόγος και διευθυντής Α' της Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Metropolitan. 


Σημειώνεται ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει δώσει έγκριση άδειας κυκλοφορίας για δύο νέα σκευάσματα. Πρόκειται για τη δραστική ουσία βεμουραφενίμπη καθώς και για την ιπιλιμουμάμπη. Η κυκλοφορία τους αναμένεται τους επόμενους μήνες και στην Ελλάδα.  http://www.protothema.gr/ Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΕΖΑ TV
23-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: